Olisi aika lopettaa alkoholin ihannointi

Sunnuntai 7.8.2011 - Kauko Niemi

Anders Behring Breivik oli Oslon pommi-iskuun ja Utøyan ammuskeluun syyllistyessään päihteiden vaikutuksen alainen, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Poliisisyyttäjä Christian Hatlon mukaan asia on varmistunut pidätysten jälkeen otetuista verikokeista.

No pikku hiprakassahan sitä tulee tehtyä yhtä jos toista. Maanantaiset keskustelut työpaikoilla ja kouluissa ovat lähinnä kehuskelua, kun tuli vedettyä lärvit tai ainakin melkein. Kaikkea en muista, mutta kuuleman meillä oli v*tun hauskaa.  Pari kaveria katosi, mutta onneksi löytyi myöhemmin.

Ei multa mitään puutu – on yksi yleisimmistä päivityksistä Facebookissa. Ystäviä, ruokaa ja hyvää viintä. Elämä on täydellistä. Kuitenkin useimmissa tapauksissa hyvän ruoan maku jää viinin jalkoihin.

Mikä on tämä suomalainen kulttuuri, jossa itseään kehutaan ja muita ihannoidaan vain alkoholin kautta. Alkoholinäkökulmassa häviää vaatimattomuus ja perisuomalainen kateus. Meillä jopa useita asioita saadaan julkisesti anteeksi ja ymmärretään sen takia, että oltiin hieman syyntakeettomia.

Pojat on poikia lätkäjengissäkin ja pitäähän sitä. Tämä sama asenne välittyi varsin selvästi jääkiekon MM-karkeloissakin.

Toivottavasti poliisi ei kuitenkaan lähde tähän sattuuhan sitä -kelkkaan, sillä joka neljäs kuoleman tuottanut kolari Suomessa ajetaan enemmän tai vähemmän kännissä. Se on paljon ja siihen hallituksen tavoite puolittaa onnettomuudet, ei auta mitkään tekniset ratkaisut, jos asenne ei muutu.

Useissa muissa kulttuureissa alkoholi ei alkuunsakaan ole asia, jolla kehutaan ja retostellaan. Alkoholin käytöstä puhutaan julkisesti yhtä vähän kuin seksistä.

Meillä meni parisenkymmentä vuotta, kun miehekkäistä tupakoitsijoista tuli luusereita. Asenteet on mahdollista muuttaa, jos niin halutaan. Asenne alkoholia kohtaan on mahdollista myös muuttaa ja se tuottaisi vain pelkkää hyvää ainakin liikenteessä, terveydessä ja kotien rauhassa - 20 vuoden kuluessa.

ps.

En ole absolutisti, eikä minulla ole mitään muutakaan vakaumuksellista taustaa tuoda ajatuksiani esiin tästä aiheesta. Muutama läheinen kokemus on alkoholin liiallisesta käytöstä. Vihjeeksi mainittakoon, että minulle ei kannata kehuskella, yhtään irtopistettä ei heltiä.

Lue aiempi blogini samasta aiheesta:
Eilen kuoli 8, tänään kuolee 8 ja huomenna kuolee 8

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alkoholi, Breivik, tupakka