Ontuvat selitykset Ylellä

Perjantai 11.2.2022 klo 14.48 - Kauko Niemi

 Yle_2.JPG

Kas kun en huomannut viime viikolla samaa kuin mitä Yle huomasi. Tekijänoikeuksissa ilmeisesti tapahtui todella suuria muutoksia, kun Yle päätti sulkea Areenan kautta välitettävät suorat uutislähetykset vedoten tekijänoikeuksiin.

Tätä ongelmaa ei ole ollut ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen, kun olen Ylen ajankohtaislähetyksiä katsellut tai pääsääntöisesti kuunnellut tietokoneen tai tabletin kautta. Nyt minulla on ollut korona-aikana tasan yhden kerran auki se ”tavallinen televisio.”

Yle otti selvästi toimintamallia Meta-konsernista. Ei turhia selittelyjä käyttäjille – ota tai jätä – ihan miten haluut, me tehdään niin kuin meille parhaiten/helpoimmin sopii.

Ruudulle ilmestyi musta kieltomerkki ja teksti – Jotain meni pieleen, yritä hetken kuluttua uudestaan. Viesti ei kerro käyttäjälle muuta kuin Ylellä ehkä on jotakin teknistä häikkää, kokeillaan kohta. Selvittelyjen jälkeen minusta siinä pitäisi olla teksti – valitettavasti emme pysty paikantamaan sinua.

MTV3:n, Maikkarin viesti on selkeä. Virhe ladattaessa mainoksia. Kytkethän mainonnanesto-ohjelman (adblockerin) pois päältä, jotta voit katsella videoita. Sisältömme ovat maksuttomia mainonnan ansiosta. 

Ensimmäinen vastaus Yleltä oli - Hei, kiitos yhteydenotosta. Jos teillä on käytössä VPN palvelu, esim. F-securen Freedome, ottakaa se pois päältä.

Omalla kohdallani vpn on estänyt 113000 seurantayritystä ja estänyt 2265 epäluotettavaa sivustoa. Vaihtaisinko nämä tietoturvaluvut Ylen uutisiin - no en! Oman tietoturvan on syytä olla sata kertaa tärkeämpi kuin yhdenkään uutisen.

Paikannus on minulle aivan keskeinen tietoturva-asia, kuten nuo luvutkin jo osoittavat. Olen todella huolellisesti käynyt kaikki sovellukseni läpi mikä sovellus voi käyttää ja mikä sovellus saa käyttää paikannustietojani ja missä tilanteessa. Joskus voi sitten jälkikäteen julkisesti kertoa käyneensä Kälviän kirkolla.

Lisäkyselyihin Yle vastaa. Sisältöjen jakelua rajoittavat tekijänoikeussopimukset, jotka sitovat Yleä. Maarajattujen sisältöjen tekijänoikeuksien haltijat edellyttävät, että Yle valvoo tehtyjen jakelusopimusten toteutumista.

Areena pyrkii estämään VPN käyttöä koska sen avulla voidaan kiertää Areenan  tekijänoikeuksia ulkomailla.

Teknisesti ei ole mahdollista erottaa välityspalvelimien käyttäjiä toisistaan eikä tunnistaa, mistä maasta VPN-palvelun käyttäjä Areenaan saapuu. Siksi Areenan käyttö VPN-palvelun kautta ei lähtökohtaisesti ole mahdollista.

Se miksi suorat eivät nyt näy mutta tallenteet näkyvät johtuu Ylen mukaan siitä, että vpn esto ei pysty kaikkea käyttöä tunnistamaan. Suorat ja tallenteet ovat Yle:llä omissa järjestelmissään ja nyt tuo suorien lähetysten tekniikka päivitettiin ja VPN esto parani.

Miten tämä oikotie nyt palvelee lainpykäliä. Väärät temput oikeaan asiaan.

 

* * * *

 

Voi te rakkaat ulkosuomalaiset ja maailmalla matkustavat suomalaiset Espanjassa, Italiassa, Briteissä, jenkkilässä ja ties missä. Oletteko todella kiertänyt lakia haitaksi asti.

Tottakai Ylen pitää noudattaa lakia ja valoa tekijänoikeuksia. Siitä ei ole epäillystäkään. Nyt jää miettimään millaista tekijänoikeutta rikon, jos loman loppuessa katsoisin millaista säätä Anniina Valtonen lupaa minun paluupäiväksi.

Tämä tulkintani tarkoittaa, että onko vpn-blokkaus lähelläkään oikea tapa toteuttaa tekijänoikeussäännöksiä vai onko se teknisesti yksinkertaisin ja halvin pistää toimeksi tuosta vain, yhtenä perjantaina. Entäs sitten, kun Anniinan ennusteet voi kuitenkin katsoa myöhemmin. Kuinka ja missä menevät tekijänoikeuksien tulkinnat.

Nyt eivät Ylen keinovalikoima ja lain noudattaminen tainneet ihan kohdata.

Ja kuten tuossa aiemmin mainitsin, niin Ylen tyylilajin valinta muistuttaa uhkaavasti Metan viestinnällistä tyylilajia ainakin tässä tapauksessa. Ota tai jätä. Meta Facebookeineen nousi huimaan menestykseen, kun ei asettunut minkäänlaiseen ruotuun asiakkaiden huomioimisessa. Nyt on Metan kohdalla kuitenkin ilmassa sietorajan uudelleen asetuksia.

Meta uhoaa nyt, ettei se rupea muokkaamaan palvelujaan Euroopan unionin esittämällä tavalla, vaan lopettaa ainakin Facebookin ja Instagramin palvelut Euroopassa. Eli jos se ei saa täysin vapaasti touhuta omien ehtojensa mukaan.

Tiukka uho tuskin toteutuu, sillä Eurooppa toi Metalle viime vuonna neljäsosan koko yhtiön liikevaihdosta, yli 29 miljardia dollaria. Palvelut Facebook ja Instagram kyllä jatkavat toimintaansa Euroopassa – tavalla tai toisella.

Viime tiistaina allekirjoitettiin viiden miljoonan sopimus, jolla Suomessa kehitetään verkkoturvallisuuden kansalaistaitojen koulutuspaketti kaikkiin EU jäsenmaihin. Medialukutaito on tärkeä, ettet ole kenenkään vietävissä. Tehtiin sitten niin tai näin verkkoturvallisuudesta ja luottamuksesta ei pidä antaa periksi missään tilanteessa.

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa 14.2.2022 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

 Lisää aiheesta:

Otteluraportti matsista Yle vs. poistetut videot – mitä kriisiviestinnän opit sanovat?

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio.fm, Yle, vpn, tietosuoja, Meta, tekijänoikeudet, Freedom. F-Secure, MTV3, adbocker

Kaiken minkä ihminen pystyy rakentamaan, sen voi myös särkeä

Perjantai 17.12.2021 klo 22.47 - Kauko Niemi

F-secure.JPG

 Näin raportoi suomalainen F-Secure, kuinka ovat suojanneet meitä tänä vuonna

Monikaan ei korvaansa lotkauttanut viimepäivien suurelle nettiuutiselle, joka alkoi jo muistuttamaan bittikoronaa. Otsikot kuuluivat, että internet on tulessa.

Hesarin artikkelissa tilannetta verrattiin osuvasti Log4j-internetin yleisessä käytössä olevaa komponenttia suosittuun lukkomalliin. Lukkoon on löydetty yleisavain, jota voidaan käyttää rikollisiin tarkoitusperiin, kuten tietojen kalasteluun. Nyt kaikki lukot on vaihdettava. Ongelma piilee kuitenkin siinä, että sovellusten käyttäjät eivät voi tehdä tätä itse.

Internetin haavoittuvuus siis koski tai koskee edelleen meitä kaikkia, jotka käytämme tietokoneellamme erilaisia verkkopalveluja. Puhutaan niin sanotusta avoimesta verkosta, jota käyttää arviolta noin 100 miljoonaa palvelinta.

Suuret pelurit ja erilaisten palvelujen tuottajat, joilla on resursseja ja rahaa, saavat nopeasti lukkonsa vaihdetuksi. Mutta vaikkapa sinä, joka käytät omien kotisivujen pyörittämiseen jotain pientä palvelualustaa, on syytä olla tarkkana, kuinka palvelimen päivitys sujuu ja millä aikataululla.

Yhden viikonlopun aika arvioitiin tehdyn yli miljoona vihamielistä hyökkäystä eri palvelimiin eri puolilla maailmaa. Tilanne on pääosin rauhoittunut tällä hetkellä.

Suomessa Kyberturvallisuus keskus on ollut hyvin kartalla. Kyberturvallisuuskeskus arvioi, että viime viikolla havaittu haavoittuvuus on pahin viime vuosina paljastunut tietoturvaongelma.

Kaikkein kriittisimmät palvelut voidaan saada päivitettyä jo lähipäivinä, mutta koko ongelman ratkaisuun menee todennäköisesti viikkoja, jopa kuukausia.

Tilanne muistuttaa meitä, ettei verkoissa liiku pelkkiä hyväntahtoisia ja innovatiivisia apureita, jotka tekevät elämästäsi aina vaan helpompaa. Nyt herää ajatus, että voisiko jonakin päivänä todella kaatua koko netti niin totaalisesti ja joudumme pyörittelemään vain peukaloitamme.

Saammeko netti/bitti koronan. Siis olemmeko varautuneet siihen, että joku sairaala sammuu tai muu keskeinen toiminto häiriintyy pahasti. Kauanko menee toipumiseen.

Ole tyytyväinen, jos et tällä kertaa kokenut kohdallasi muuta kuin ehkä koneen hidastumista, eikä kukaan käynyt louhimassa sinun cryptovaluuttavarantojasi. Seuraavalla kerralla tärkeät ja ajankohtaiset dokumenttisi ja elämäsi kuva-aineisto on pilvessä, johon ei sitten olekaan pääsyä.

Mutta tietoturva on vakava asia maallisemmallakin tasolla ja sen eteen kannattaa herättää kaikki mahdolliset hoksottimet. Itse sain viime viikolla ensimmäisen tekstiviestin linkillä, josta olisin muka saanut ohjattua pakettini oikeaan osoitteeseen.

Näitä viestejä muodossa jos toisessa on satanut suomalaisiin puhelimiin miljoonia tämän syksyn aikana. Tämä satumainen avuliasuus tarkoittaa, että avatessasi linkin, puhelimeesi tulee haittaohjelma. joka pahimmassa tauksessa saa puhelimessasi olevia tietoja haltuunsa, kuin paraskin pölynimuri.

Näillä viesteillä on saatu huijattua tämän vuoden aikana suomalaisilta jo 34 miljoonaa euroa puhdasta rahaa. Jotkut ovat menettäneet koko säästövarantonsa.

Ihan ensimmäinen asia mistä kannattaa pitää huolta, on laitteiden ja ohjelmistojen päivitykset. Useinhan päivitysten yhteydessä puhutaan puolitotuuksia. Mainostetaan jotakin uutta superhienoa ominaisuutta, vaikka päivitykseen sisältyy useampikin reiän paikkaus ja turvallisuuden merkittävä parannus.

Toki useimpien sovellusten ja laitteiden päivitykset pystyy asetuksissa määrittelemään automaattisiksi. Omalla kohdallani teen ne käsityönä. En oikein siedä, että vanhat toiminnot ovatkin yhtenä päivänä vinksin vonksin. Kun tiedän päivittäneeni ohjelman, tiedän syynkin muutokseen. Ja toki on paljon miellyttävämpää tehdä päivitykset ei niin tärkeään aikaan, kun kesken hektisen työrupeaman.

Lienee viime viikkoisten tietoturva-aukkojen maailman laajuisilla paikkauksilla on osa syynsä, että olen viimeisten viikon aikana päivittänyt laitteitani ja ohjelmistoja yli 50 kertaa. Jatkuvasti käytössä olevia laitteita minulla on kolme.

Erityisen tärkeänä pidän, että selaimet, joita käytät, ovat aina päivitettynä. Osa selaimista ei automaattisesti tarjoa päivityksiään. Ja tietoturman nimissä selainten asetuksiin kannattaa perehtyä, jotta niistä poistut vanhat tiedot käytön lopetettua.

Nämä kaikki saattavat tuntua hankalalta, mutta se vain on toistaiseksi arkielämää tietoverkkojen kanssa. Täytyyhän sinun tutustua autoosikin ja tietää milloin auto pitää tankata tai ladata.

Turvallista joulua ja tulevaisuutta!

 

Lisää aiheesta:

Facebook on poistanut 1500 vakoiluun keskittyvää, tekaistua tiliä

Facebookin rooli nettivakoilussa

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa 20.12.2021 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio.fm, tietoturva, F-Secure, internet, haavoittovuus,

Facebook katosi yhdellä huolimattomuudella

Lauantai 9.10.2021 klo 18.43 - Kauko Niemi

face3.jpg

Saimme selkeän muistutuksen kuka meidän perheessämme määrää. Ja perheellä tarkoitan koko maailmaa, missä ei ole valtioiden rajoja, eikä kukaan sekopäinen hallitsija aukomassa päätään ja toteuttamassa mielihalujaan.

Facebookin moraalittomuudesta oltiin uutisoitu jo useamman päivän aikana. Entinen johtohenkilö oli vuotanut tietoja Facebookin toiminnan moraalittomuudesta. Ainoa tavoite on ollut koukuttaa ihmisiä ja tehdä sillä rahaa. Näillä vuodoilla ei nyt kuitenkaan ollut tämän hetken tietojen mukaan yhteyttä pitkään katkokseen. Mainittakoon vielä että katko koski kolme Facebookin pyörittämää palvelua – Facebook, Instagram, Messenger ja WhatsApp.

Kuusi tuntia facebookin nilkutusta teki varmasti selväksi, että netti voi hajota millä hetkellä hyvänsä ja miten tahansa. Tämä hajoaminen ei ollut tekniikasta kiinni vaan ihmisistä. Sehän sitten onkin entistä vaarallisempaa. Aina voi löytyä joku huheli, joka onnistuu vetämään töpselin irti seinästä saavuttaakseen omia tarkoitusperiään.

Ongelmat jatkuivat myös viime perjantaina joskin paljon pienimuotoisimpina.

Ylen Aamu-tv:ssä F-Securen Mikko Hyppönen kommentoi mainiosti mitä oikein tapahtui. Hyppösen mukaan tapahtui ikään kuin olisi korjattu ovea ja sen lukitusta ja sitten avain olisikin tipahtanut postiluukusta sisäpuolelle. Ja kuluuhan siinä aikaa ennen kuin ovi sitten saadaan sovinnolla auki.

Ja niinhän se vanha totuus sanoo ja johon kannattaa uskoa – kaiken minkä ihminen rakentaa, sen pystyy myös hajottamaan. Nykymaailmassa hajotusvimmoja vaan syntyy siellä sun täällä.

Kuuden tunnin katkos ruuhkautti kaiken maailman muita palveluja. Joillekin esimerkiksi Facebookin omistama Whatsup on ihan keskeinen viestintäväline niin liiketoiminnassa kuin yksityisessä yhteydenpidossa.

Puhelinoperaattoreiden teksitiviesteillä voi toki ilmoittaa olevansa 15 minuuttia myöhässä, mutta eipä juuri muuta. Moni on harhautunut Facebookin määräysvaltaan myös silloin kun on ryhtynyt käyttämään Facebookin tunnuksia kaiken maailman muiden nettipalvelujen sisäänkirjautumisessa. Jos näin olet sortunut toimimaan, niin nyt olivat monet muutkin palvelut viallisen verkon takana piilossa.

Facebook ja Google ovat tällä hetkellä sellaisia valtiaita ja vaikuttajia, että ihan oikeasti kannatta miettiä niiden järkevää käyttöä.  Silläkin uhalla, että syntyy lisää vaivaa ja lisää monimutkaisuutta netin käytössä.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa purkaa kaikki ne eri palveluiden sisäänkirjautumiset, joissa käyttää Facebookin tunnuksia. Siis jokaiseen sovellukseen ja palveluun omilla tunnuksilla. Silloin kuukahtaa vain yksi asia kerrallaan.

Viestintäpalveluun kannattaa avata toinen tai vaikkapa vaan varajärjestelmä, jos et halua muistella menneitä testiviestien kanssa. WhatsApp:lle sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Signal ja Telegram. Skypelläkin pärjää ja erityisesti jos tekniikkasi perustana on windows.

Itse olen ollut varovainen esimerkiksi erilaisten rekisteröintien ja tilien kanssa. Niissähän palvelut nyhtävät kaikki mahdolliset tietosi. Aika monta rekisteröintiä olen jättänyt tekemättä ja tiliä avaamatta. Yksi näistä on Google-tili. Luulin etten tulisi toimeen ilman Googlea, mutta eihän se niin ollutkaan. Ilmaisia sähköposteja on tarjolla muitakin kuin gmail ja nykyisin myös oikein hyviä hakupalveluja kuten Vivaldi tai DuckDuckGo. Viimeksi mainittu on minulla vakiokäytössä. Toki google-tilitön voi googlettaa ja etsiä tietoa. Googlen omistaman Youtuben voi korvata Vimeolla.

Facebookin käyttöä olen yrittänyt hallita myös niin, etten millään kolmella laitteellani käytä Facebookin omaa sovellusta, vaan käytän sitä aina selaimella. Selainten ominaisuuksiin puolestaan kuuluu seurata mitä kaikkea netissä teet ja mahdollisesti rakentaa tietopakettia sinusta.

Omalla kohdallani käytän Facebookia kaikilla laitteillani vain yhdellä tietyllä selaimella ja sitten ko selaimella en tee yhtään mitään muuta. Faktaa en pysty tarjoamaan kuinka yksinäiseksi ratsastajaksi olen Facebookin saanut.

Tämä viime viikkoinen kuuden tunnin oppijakso kannattaa ottaa kuitenkin vakavasti ja oppia ymmärtämään mahdollisimman paljon verkon toiminnasta sen hyvyydestä ja huonoudesta, eikä painaa menemään autonavigaatio päällä, niin että joku Piilaaksossa rakentaa ja määrittä sinun kuplaasi ja muokkaa maailman kuvaasi.

 

 Lisää aiheesta:

Suuri somekatko vaikutti suomalaisten elämään enemmän kuin moni ymmärtää

Viesti meille kaikille

Tämä on kuultavissa ääniversiona www. finnradio.fm nettiradiossa 11.10.2021 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

 

2 kommenttia . Avainsanat: Finnradio, Facebook, Mikko Hyppönen, F-Secure, Google,

Tekoälyn haparoivaa tulkintaa

Lauantai 11.9.2021 klo 12.59 - Kauko Niemi

Freedom.JPG

Minulle pölähti tyrkkyviesti Verkkokauppa.comista. Viestissä tuputettiin kymmeniä pelipöytiä, -tuoleja, itse pelejä ja kaikenlaisia pelikoneita ja -härpäkkeitä.

Pysähdyin tietysti pohtimaan kuka on valinnut minut tällaisen tyrkytyksen kohteeksi. Ainakaan se ei ollut Verkkokaupan postittajahenkilö. Siis joku tekoäly on tulkinnut taidokkaasti käyttäytymistäni verkossa.

Nyt voin paljastaa muillekin teollisille älyille, etten ole koskaan elämässäni pelannut minkäänlaista tietokonepeliä, saati selannut ainuttakaan peli- tai pelikauppasivustoa. Nyt ei ihan osunut. Sen paremmin kuin Elon Muskin automaattisesti ohjautuvat Teslat oikeassa liikenteessä.

Toinen varsin tuore esimerkki missä Facebook on joutunut pahoittelemaan tilannetta sen jälkeen, kun sen videoita luokitteleva tekoälyohjelmisto määritteli tummaihoisia miehiä sisältävän videon merkinnällä, joka kertoi videolla esiintyvän eläimiä, tarkemmin kädellisiä (englanniksi primates). Kädelliset on nisäkkäiden lahko. Ihmisetkin toki lukeutuvat kädellisiin nisäkkäisiin, mutta tavallisesti termillä on tarkoitettu muita eläimiä, kuten erilaisia apinoita.

Yleisesti tekoälyä käytetään työnhakijoiden hakemusten esikarsinnassa. Esille on tullut muun muassa naishakijan äitiysloman aukko ansioluettelossa ja tekoälyn karsinta haastatteluun pääsystä. Pitääköhän tulevaisuudessa työhakukin laatia tekoälyn ehdoilla. Tai siis yrittää urkkia millaisia kriteereitä tekoälylle on annettu.

Aika moni on myös joutunut sosiaalisessa mediassa sensuroinnin kohteeksi, kun jaetussa kuvassa kone on laskenut paljaan ihon määrän liian suureksi ja tulkinnut kuvan pornoksi. Tai suomen kielen tulkinta ja kääntäminen koneelle voi johtaa varsin kummallisiin tilanteisiin.

Ilman tekoälyä taas some-alustoilla ei olisi mitään mahdollisuuksia pitää mitään jöötä. Tuo alun omaan esimerkkiini pystynee lievästi vaikuttamaan. Oma ylioptimistinen tavoitteeni on, etten saisi ainuttakaan tyrkytystä yhtään mistään.

Minulla kun on vielä sen verran vainua tallella, että kun havaitsen jonkun olevan lopussa tai viimeisten sukkieni olevan rikki, niin pystyn toistaiseksi ihan omalla päätökselläni hankkimaan tarvitsemani asiat. Ja sitten kun olen asioinut netistä, tarkistanut ja tuotteen ostanut, alkaa viikon päästä tyrkkyryöppy, mutta turhaan.

Ja vaikkei sinulla olisikaan tekoälytaitoja niin valmiita ratkaisujakin löytyy, joita kannattaa kokeilla josko tietoni ja tekemiseni eivät olisi niin avoinna kaiken maailman seuraajille.

Mainoksia on estettävissä selainten lisäominaisuudella. Adbloggerin käyttöönotto rajaa ainakin jonkin verran, Tosin siitä saattaa olla myös jonkin verran haittaa. Esimerkiksi MTV3 luokittelee mainokset ja uutisensa samanarvoisiksi, joten mainostenetolla etsät myös MTV3 uutisvideot

iPhonen käyttäjän on tärkeää mennä asetuksiin > tietosuoja ja heti alkuun seuranta ja ottaa pois ”salli appien pyytää seuranta.” Itse katselen myös tyytyväisenä F-securen Freedom-sovelluksen raportteja. Tällä hetkellä se on estänyt seurantayrityksiä kolmella laitteellani reilut 120.000 kertaa.

Mutta kaikin mokomin, jos nautit tyrkkyviestinnästä ja et tiedä mitä tarvitset, niin ei muuta kuin kaikki hanat auki. Se ei ole vaikeaa levittää kaikki mahdollinen tieto ja liikkumisesi tekoälyn jauhettavaksi ja muokattavaksi. Toki saanet paremmin kohdistettuja viestejä, jos ei muuta niin ainakin jälkikäteen harmittelunaiheeksi – ai tuollaistakin olisi ollut.

Tekoäly on vaiheessa missä se on hyvä renki, mutta liian useissa tapauksissa erittäin huono isäntä. Siis käyttäjät, ohjelmoijat eivät ole tehtäviensä tasolla. Toisaalta on vain ajan kysymys, milloin keskiöön nousee tekoälyn eettisyys. Tuntuu vieraalta ja kaukaiselta, mutta jokaisen kannatta olla hereillä. Tekoäly koskettaa jo tänään meitä kaikkia. Tekoälyn eettisyys ja ihmisten perusoikeuksien toteutuminen tulisi aina olla tekoälyn käyttämisen lähtökohta. Hiljattain eettisiä ohjesääntöjä tekoälyn käytölle on esitelty niin EU-tasolla kuin osana Suomen tekoälyohjelmaa.

Epätäydellinen lopputulos ei tunnu niin pahalta, jos sen on tehnyt ihminen eikä kone.

Tämä on kuultavissa ääniversiona www. finnradio.fm nettiradiossa 13.9.2021 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, tekoäly, F-secure, nettiseuranta,