Kuolemaa sietää niin kauan, kun se ei tule ovesta sisään

Torstai 26.10.2023 klo 20.13 - Kauko Niemi

Arkkuliina_blogi_KN217267.jpg

 

Otsikon ajatuksen lausui pappi pari vuosikymmentä sitten eräässä hautajaistilaisuudessa. Tuskin paremmin pystyy tätä menetystä esittämään.

Me saamme päivittäin roppakaupalla kuoleman uutisia sotatantereilta, kuoleman uutisia luonnon katastrofeista, erilaisista onnettomuuksista, lähes joka päivä joku on puukottanut jonkun ja jonkun terrorismiryhmän mellastus on tuottanut kuolemia tai Yhdysvaltain asekulttuurin joukkoampumisista. Nämä uutiset eivät juurikaan pysäytä miettimään mitä oikeasti tapahtuu ja miksi, vaikka kuolleita on satoja jopa tuhansia. Ja puoli maailmaa odottaa nyt Putinin kuolemaa.

Viime päivinä kuolema on tullut hieman lähemmäs. Presidentti Martti Ahtisaaren kuolema sai jo monet pysähtymään ja muistelemaan Ahtisaaren aikaansaannoksia. Se oli kymmenes kerta Suomen historiassa, kun presidentti kuolee. Tämän uutinen oli jo toki odotettavissa.

Heti perään koko kansan suosikki Aira Samulin kuoli ja voisi iästä huolimatta sanoa, että melko yllättäen.  Samulinin positiivisuus nousi otsikoihin samana päivänä, kun Suomen positiivisimmaksi henkilöksi valittiin toimittaja Eila Kanninen.

Suomen positiivisin henkilö on valittu vuodesta 1993 lähtien ja idean isä Juhani Töytäri kuoli vain kaksi päivää ennen viime viikkoista valintaa. Aira Samulin palkittiin positiivisestä elämäntyöstään 2012.

Otsikon mukaan Ahtisaaren, Samulinin ja Töytärin kuolemia voisi kuvailla, että kuolema kävi pihalla. Omalla kohdallani kuolema taisi käydä jo porstuassa. Kuun alussa saattelin läheiseni lauantaina haudan lepoon ja seuraavana päivänä sunnuntaina vielä läheisempi lopetti taistelunsa elämän puolesta. Kuolema vieraili nyt lokakuussa myös seinäni takana taloyhtiössä.

Tapahtumat ovat sytyttäneet laajan ajatusmaailman ja huomaan selvästi, kuinka kaikki kuolemia käsittelevät uutiset pomppaavat ensimmäisenä esiin, mutta tätä on nyt vain ymmärrettävä ja siedettävä.

Esiin nousseista uutisista päällimmäisenä virallisen byrokratiataistelun epäonnistuminen kuolemaa vastaan. Se vakavoitti myös tällaisen terveellisiä elämäntapoja kannattavan ja kunniottavan ihmisen. Vastasyntyneiden elinajanodotteet laskivat Suomessa vuonna 2022 historiallisen paljon.

Tilastokeskuksen mukaan vastasyntyneiden poikien elinajanodote oli 78,6 vuotta ja tyttöjen 83,8 vuotta. Poikien elinajanodote lyheni edelliseen vuoteen verrattuna 0,53 vuotta ja tyttöjen 0,67 vuotta.

Lasku on molemmilla sukupuolilla suurinta yli 50 vuoteen. Naisten elinajanodote laski vuonna 2022 kolmatta vuotta putkeen. Myös yli 65-vuotiaiden osalta elinajanodote laski eniten yli 35 vuoteen.

Vastasyntyneen elinajanodote kertoo, kuinka pitkään vastasyntynyt eläisi keskimäärin, jos kuolleisuus pysyisi laskentavuoden tasolla.

Itse tein vuonna 2019 Ylen ”kuolemankoneella” oman ennusteeni ja nyt uusiessani arvioni, elinaikani on reilut kaksi vuotta lyhyempi.

Tämä on kuultavissa ääniversiona Finradio.fm kanavalla maanantain 30.10.2023 klo 08.00 ja 16.00

 

Lisää aiheesta:

Haastattelussa Aira Samulin - Toimittajana Pike Hilakari 

Jukka-Pekka Puro oli saanut tiedon kuolevansa pian

Ihminen ei kestä jatkuvaa kriisitilaa

Elinajanodotteet - täältä voit tarkistaa oman elinaikaodotteesi

 

 


 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, kuolema, Martti Ahtisaari, Aira Samulin, elinaikaodote, Eila Kanninen, Juhani Töytäri, positiivari, Suomen positiivisin,

Pääministeriyden nuorennusimagon rakentaminen liian rivakkaa

Perjantai 10.12.2021 klo 8.55 - Kauko Niemi

 Lastenlinna_KN214256.jpg
 

Mistä me muistamme Sanna Marinin muutaman vuoden kuluttua – bilettämisestä. Mistä me muistamme presidentti Martti Ahtisaaren – liukkaista kengistä. Mistä me muistamme Ilkka Kanervan – tekstiviesteistä. Mistä me muistamme Ahti Karjalaisen – missähän kunnossa tänään. Mistä me muistamme Matti Vanhasen – naisseikkailuista.


Ihmisen pr-imago rakentuu pitkälti tekojen mukaan. Selityksillä tekoja ei hevin käännetä jos ei ole todellista näyttöä

Vaikka Sanna Marin kuinka selittäisi, että hänellä on myös yksityiselämä, niin se ei nyt vaan ole niin. Hän on nukkuessaankin pääministeri, eikä sitä titteliä voi jättää tuulikaappiin työpäivän päätteeksi. Eikä tilannetta pelasta se, että viimeaikaiset tekoset täyttävät kaikki laillisuuden piirteet ja periaatteet.

Pääministeriys edustaa kansakunnan johtajuutta ja sitä kautta uskottavuutta ja luotettavuutta, esimerkkiä on hankala rakentaa, jos puhuu toista ja tekee toista ja joutuu jälkikäteen selittämään tekosiaan.

Kaksi oikeusoppinutta totesi Ylen Aamu-tv:ssä, ettei pääministerin toimintaan korona-altistuneena liity suuria laillisuuskysymyksiä, vaikka esimerkillisenä sitä ei voida pitää. "Kyllä tässä on aika paljon tekemällä tehtyä kohua, mikä ei ole suomalaisessa mediajulkisuudessa mitenkään poikkeuksellista viime kuukausina ja vuosina.

Medialla on toki iso osansa tässäkin paisuttelussa. Tosin taitava viestittelijä ja hänen esikuntansa pystyisivät tämänkin hanskaamaan. Tai parhaassa tapauksessa oppimaan ensimmäisestä kerrasta. Nyt vaan jatkuu ja jatkuu.

En ole puolustamassa patavanhoillista pääministerikulttuuria, vaikka olenkin patavanhoillinen boomeri. En myöskään ota kantaa poliittisin perustein. Olen puolustamassa sellaista muutosta, missä uskottavuus ja luottamus kantavat viestejä ja saavat myönteistä suhtautumista ja muutosta aikaan.

Viestinnän näkökulmasta katsottuna on tietysti positiivista, että Marin on rehellinen ja somettaa mennen tullen. Kysymys kuuluukin, että onko some se luotettava kanava, jossa tilanteen voi viestinnällisesti hallita. Ja se kanava missä ansaitaan yli viiden miljoonan ihmisen usko ja luottamus.

Seuraava isompi kysymysmerkki onkin sitten puolueen suhtautuminen Marinin valitsemaan linjaan. Hätäisten kommenttien päästelyssä on nyt melko tiukat jarrut päällä. SDP menetti Ylen kyselyssä kakkospaikkansa Perussuomalaisille. Tämä hienoinen muutos pistettiin hallitusvastuun piikkiin. Näinhän on aina käynyt normaalistikin. Tulevat kannatuskyselyt paljastanee enemmän.

Esille noussee myös tai on jo noussut asetelma suhtautuminen miehiin ja naisiin. Miehet muka saavat ja ovat kautta aikojen saaneet örveltää miten tahtovat, mutta naiset eivät. Tämä keskustelu ei kuitenkaan johda mihinkään suuntaan, jotta mikä on pääministerin rooli ja tehtävä demokraattisessa valtiossa.

Pääministerin, oli sitten kuka tahansa, on tiedostettava nykyaikana, että hänen tekemisensä ja sanomisensa tulevat aina julki hyvässä sekä pahassa. Niitä ei voi piilotella, eikä luokitella yksityisiin tai julkisiin. Sen mukaan on sitten elettävä ja toimittava ja valinta on syytä aina tehdä etukäteen, ettei tarvitse selitellä.

Marin ei ollut ainut harkitsematon ministeri. Samassa tilaisuudessa olivat myös elinkeinoministeri Mika Lintilä ja puolustusministeri Antti Kaikkonen. Kumpikaan ei vältellyt julkisia tilaisuuksia viikonloppuna virallisista varoituksista huolimatta. Luetun ja kuullun ymmärtäminen on kovin heikolla tasolla.

* Aikataulullisesti Marin, Lintilä, Kaikkonen altistuivat perjantaina
* Marin meni lauantaina ystävien kanssa ravintolaan ja jatkoi miehensä kanssa yökerhoon
* Sunnuntaina Marinin koronatesti (negatiivinen)
* Sunnuntaina Lintilä meni katsomaan salibändiottelua
* Sunnuntaina Kaikkonen osallistui keskustanuorten 75-vuotisjuhlaan.
* Itsenäisyyspäivänä Marinin toinen testi (negatiivinen)

Ajoituksellisesti tapahtumat eivät varsinaisesti liittynyt itsenäisyyspäivään, eikä sen niin sanottuun pakolliseen juhlimiseen.
Media vain jauhoi asiaa itsenäisyyspäivänä, kun ei linnanjuhliakaan ollut, johon olisi energiansa uponnut.

 

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa 13.12.2021 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

Lisää aiheesta:

Ei näytä eikä tunnu oikealta, että pääministeri joraa yökerhossa

Viestintäkouluttaja kuvailee Sanna Marinin Facebook-kirjoitusta osa-anteeksi­pyynnöksi: jätti asioita mainitsematta

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio.fm, pääministeriys, Sanna Marin, Antti Kaikkonen, Mika Lintilä, korona, korona-altistus. bilettäminen, Martti Ahtisaari, Ilkka Kanerva, Ahti Karjalainen, Matti, Vanhanen,