Pieniä myönnytyksiä metro-vihaajille

Perjantai 18.10.2013 klo 18:10 - Kauko Niemi

Windows 8 on siis tänään saanut ensimmäisen päivityksen 8.1. Microsoft kertoo innoissaan, että käynnistysnappula on tullut takaisin. Käynnistysnappulan puuttuminen vasemmasta alanurkasta oli kuitenkin verrattain pieni murhe.

Pientä muutakin myönnytystä on annettu ja nyt alan innolla odottamaan Windows 8.2 versiota ja uusia myönnytyksiä. Niitähän on pakko tulla kun windows-kato kasvaa.
Nyt minun koneeni avautuu suoraan työpöydälle. Mahtavaa. Oikeesti ei vähääkään kiinnosta värit ja vilkkuvat nappulat, jos työskentelyn matkaan tulee turhia vaiheita. Värivalojen viehätys katoaa kahdessa viikossa.

Käytän joka päivä yli kymmentä eri ohjelmaa ja/tai toimintaa selaimella. Keskimäärin aina on avoinna seitsemän eri ohjelmaa. Yritin opetella metron hyödyntämistä, mutta emme olleet yhteensopivia ja siirryin vanhan hyvän työpöydän käyttöön.

Mielihyvin voin tunnustaa, että olen ollut väärässä, jos todella olen väärässä, enkä osaa hahmottaa metromaista lähestymistä. Silloin kun tekstiä tuotetaan yhdellä ohjelmalla, kuvia käsitellään tapauksesta riippuen 2-3 ohjelmalla, kuvia ja tekstejä yhdistellään tai niitä sijoitellaan päivitettäville sivustoille. Jatkuvaa hyppimistä ohjelmistojen ja tiedostojen välillä. Päivän hallinta on jatkuvasti avoinna sähköpostin ja kalenterin muodoissa ja nettiradio on aina taustalla sekä kolmen eri facebook-tilin hallinnointi ja sisällöntuotaminen.

Varovasti oli laskevinani, että jos käyttäisin konettani metro-näkymän kautta se tarkoittaisi vähintään 700-800 ylimääräistä klikkausta tai sipaisua päivässä.
Minä lasken käyttöliittymän hyvyyden ja toimivuuden klikkausten määrällä. Työn pitää olla yksioikoista tai ainakin pystyä rakentamaan oikopolkuja ja ohittamaan turhat värivalot.

Itse asiassa opin tämän periaatteen jo 1999, kun Talentumin ja Soneran yhteisyritys WOW:iin rakennettiin mahtavan hienoja julkaisupaikkoja ja heti 4-5 klikkauksen jälkeen saavutit mahtavaa journalistista sisältöä. Ja kuitenkin kaikki tilastot osoittivat ja varmaan osoittavat vieläkin, että ani harva käyttäjä klikkaa enää kolmatta kertaa samaa asiaa, jos ei kahdella klikkauksella asia avaudu niin olkoon.

Samoin kävi ja käy edelleen, että kaiken maailman tiiserilinkeillä ei sivuston sivulatausmääriä juurikaan kasvateta. Ainoastaa rakennetaan hankalaa kuvaa käyttökokemuksesta. Keep simple!

En tunne Microsoftin markkinatilannetta kovin tarkkaan, mutta uuden päivityksen viestit kertovat, kuinka voit olla yhteydessä ystäviisi ja jakaa kuvia kavereille jne jne.
Minulla kun on ollut käsitys, windowsin tärkein käyttäjäkunta on ollut ammatillisessa ja yrityskäytössä. Kuinka tärkeää heille on tietää jatkuvasti mitä ystävät puuhaavat. Jos windowsin kehitys jatkuu viihteen ehdoilla tuottavaa työtä vaikeuttaen, niin sitten joutuu tietotekniikkani uuden arvioinnin kohteeksi.

ps
päivitys tänään vain varovasti tablettiin. Tuotantokone myöhemmin ja läppäri vielä seiskalla.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: windows 8.1, Microsoft

Kun myyntimateriaalista syntyy käyttöohje

Tiistai 26.2.2013 - Kauko Niemi

Kerrankin olisin valmis lukemaan käyttöohjeita, jotta oppisin käyttämään Windows 8. Vaan en löydä käyttöohjeita enkä opi.

Väistämättä tulee mieleeni oma sisäinen ohjeeni vuosien takaa, kun kuuntelin tiedotustilaisuuksissa insinöörejä ja luin heidän lehdistötiedotteita.

”Tietokoneella voidaan käsitellä tietoa.” Kaikkea voidaan tehdä, mutta mitä sitten oikesti tehdään ja miten. Tietokoneella voidaan käsitellä tietoa, mutta normaalisti sillä keitetään kahvia. Niinkö?

Windows 8 käyttöohjeistus on suoraa myyntimateriaalia. Lukuisat videot kertovat kuinka voit muokata sitä hankalaa etusivua. Kuinka voit sipaista oikealta tai vasemmalta, ylhäältä tai alhaalta sen sijaan että kerrottaisiin kuinka monta ylimääräistä toimenpidettä sinä joudut tekemään entiseen verrattuna, jossa kaikki oli nähtävissä yhdellä silmäyksellä.

Ohjeissa kerrotaan kuinka voit yhdistää vaikkapa sen office-outlookin Microsoft-tilin uuteen outlookiin eikun hotmailiin eikun mikä sen nimi nyt missäkin tekstikappaleessa onkaan. Yksikään video tai teksti ei kerro tarkkaan miten se yhdistäminen, synkronointi tehdään.

Kaiken maailman asioita voidaan tehdä  - mutta tarkasti ottaen miten? Siihen sai aikoinaan vastauksen vaikkapa käyttöohjeesta, käyttäjän käsikirjasta. Nyt olisi tarpeen myös kertoa kun ennen teit näin, niin nyt se tehdään näin.

Pelkkien kukkaketovideoiden ja onnellisesti hymyilevien ihmisten katselu ei auta rakentamaan itselle työympäristöä, missä samat tiedot ovat aina käytettävissä. Missä jokainen työrupeama vaatii 3-5 sovelluksen samanaikaista käyttöä ja 5-10 nettisivun samanaikaista aukioloa ja niiden välillä loikkimista mahdollisimman pienellä klikkausten määrällä.

Tämän päivän netillä ja videoilla pystyy rakentamaan vaikka minkälaisen matriisin ja antamaan ohjeet miten asia hoidetaan, eikä mitä voidaan hoitaa.
Oletko yrittänyt Windows 8 ja IE 10 yhdistelmällä ladata koneellesi Adoben Flashia. Pääset sellaiseen luuppiin, ettei ole tosikaan. Mene työpöydälle ja tee se Firefoxilla ja Flash asentuu koneellesi kahdella klikillä.

Minä lasken toimintojen käytettävyyttä kuinka monella klikkauksella tai sipaisulla pääsen käsiksi asiaan. Kaksi on aika siedettävä.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Windows 8, käyttöohje, video, käytettävyys,

Ensimmäinen mahalaskuun päätynyt käyttispäivitykseni - Windows 8

Lauantai 27.10.2012 klo 18:44 - Kauko Niemi

Sitä on nyt aivan puhdas kone, ei ainuttakaan sovellusta, ei ainuttakaan tiedostoa. Niitähän oli satojatuhansia. Aivan oikein arvattu, nyt on kuitenkin Windows 8.

32 vuoden tietotekniikkakokemuksella päätinkin tällä kertaa pohtia asiaa vanhan varakoneen kanssa. Ei nyt sekään niin järin vanha ole ja olihan siinäkin jo Windows 7 pyörinyt sujuvasti pitkän aikaa.

Kaikki ohjelmat ja tiedostot olivat jo aikoinaan siirretty uuteen Sony-merkkiseen tuotantokoneeseen ja tämä Amilo-varakone vain odotteli milloin toinen leviää. Ajatus varakoneen pitämisestä syntyi, kun olin 1,5 vuoden sisällä neljä kertaa jäähyllä. Silloiseen HP:n koneeseen kun vaihdettiin neljästi emolevy.

Eilen uteliaisuus voitti ja ostaa päräytin Windows 8 päivityspaketin ja saman tien ihmettelemättä levyä syövereihin ja menoksi. Olipa muuten vaikea löytää tuoteavainta. Paketin kyljessä olleista numerosarjoista mikään ei kelvannut. 

Valitsin kolmesta päivitysvaihtoehdosta ensimmäisen, joka lupasi säilyttää windows asetukset, ladatut sovellukset ja kaikki tiedostot. Kertakaikkisen hieno vaihtoehto.

Päivittyminen kesti 1,5 tuntia. Arvelin että nyt siis tapahtuu jotain muutakin muutosta kuin graafinen aloitussivu. Missään vaiheessa kone ei herjannut mitään. Siis kaikkihan menee pulkkaan. Aikanaan asetuskyselyjen jälkeen minulla oli aivan uuden näköinen tietokone melkein.

Innolla ryhdyin matkimaan Ballmeria ja muita microsoftilaisia ja tekemään itselleni taivaallisen toimivaa etusivua. Sormi meni täydellisesti vasempaan sieraimeen, kun en osannutkaan. Kerroin jo FB:ssa olevani luultua tyhmempi ja sain Microsoftin Jaana Vuorelta linkin suomenkielisiin käyttöohjeisiin. Ei auttanut ja pahoillamielin nukkumaan.

Aamulla menin windows-kauppaan vakoilemaan ja huomasin, ettei minulla ilmesty kiinnitysvalikkoa. Menit mille sivulle tahansa niin aina aukeni ”windows 7 työpöytä”. Myös explorer kympillä. Siis päivitys ei sittenkään onnistunut.

Sen verran konetta pyöritin, että pystyn sanomaan sen nopeuden muuttuneen huomattavasti parempaan suuntaan.

En löytänyt mitään muuta ratkaisua kuin työntää asennuslevy uudelleen koneeseen. Ja samoilla opeilla ja neuvoilla eteenpäin. Kunnes aivan loppumetreillä, missä kone ikään kuin sammuu ja aloittaa seuraavan vaiheet, kone jää luuppiin. Varmuuden vuoksi annoin sen pyöriskellä parisen tuntia, muttei mitään edistymistä tapahtunut.

Tässä vaiheessa päätin kokeilla eutanaasia-hoitoa. Päivitin kolmannen kerran kolmosvaihtoehdolla. Eli koneesta poistuvat sekä ohjelmat että tiedostot. Näin todella tapahtui ja Windows asentui paikalleen, niin että minäkin osaan muokata etusivua.

Entäs nyt? Pidänkö sen netti-surfauskoneena. Alanko asennella samoja ohjelmia kuin mitä tuotantokoneessa (useita kymmeniä). Vai ostaisko joku hyvän läppärin windows 8 käyttiksella. Ei varmaan ole montaa tällaista vielä tarjolla!

Nythän selvisi niinkin peruslaatua oleva asia, ettei office-paketin Outlook-postit pysty hyödyntämään kasia sen enempää kuin kalenterikaan. Kontaktit siirtyisivät jonkin sovituspalikan kautta kasin aloitussivulle.

Minun tapauksessa koko työprosessini jäisi puolitiehen. Toki joku viisas saattaa tietää vastauksia enemmän kuin minä vuorokauden sähläyksen jälkeen.

Olkaahan varovaisia tälläkin kertaa!


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Windows 8, Microsoft, tietotekniikka, päivitys