Finanssikriisillä on väärä nimi

Perjantai 17.10.2008 - Kauko Niemi

Nyt kannattaisi jo antaa periksi ja lopettaa puhumasta talous- tai rahoituskriisistä.

Aikoinaan romahti kommunismi Neuvostoliiton hajoamiseen. Nyt romahtaa kapitalismi. Sen vuoro oli tulla tiensä päähän.

Kapitalismilla ja markkinataloudella on tässä kommentissa täysin eri merkitykset. Kapitalismi on vastuutonta ja markkinatalous on vastuullista liiketoimintaa.

Pitäisi ymmärtää, ettei tyhjästä voi nyhjästä saati syntyä mitään pysyvää. Ehkä finanssimaailman on vihdoin ymmärrettävä, että maailmassa on muitakin arvoja kuin kvartaaleittain mitattavia numeroita, joilla spekuloidaan ja keikutetaan venettä ja mitataan ulos jokainen heilahdus.

Numeroiden joukossa ovat jo ihmisetkin, joita heitetään ulos ja otetaan sisään vuosineljänneksien tahdissa. Sekään ei voi olla tuottavaa pitkällä aikajänteellä.

Jossakin Neuvostoliiton ja finanssikeinottelun välissä lienee se linja, joka voi jatkua pidempään kuin kvartaalin.

Ääriliikkeet syntyvät ahneudesta. Siitä ominaisuudesta ihminen ei valitettavasti pääse eroon. Sopiva määrä ahneuttakin on siedettävä ominaisuus, mutta valitettavasti liian monen kohdalla ahneus ei tunne rajoja eikä keinoja. Ahneus ja naapurikateus synnyttävät tuhoisia seurauksia niin valtiojohdossa, yritysjohdossa kuin uskonnoissakin. Maailman historiassa on aivan liikaa esimerkkejä näistä.

Tämän päivän yhteisöllisyys ei ole sitä mitä yhteisöllisyys sanana alun perin on tarkoittanut ja tarkoittaa edelleen joissakin itämaisissa kulttuureissa. Tämän päivän yhteisöllisyys netissä ruokkii ahneutta ja kateutta. Netissä on helppo tirkistellä toisia ja panna paremmaksi. Tai hullaannuttaa toisia.

Finanssikriisi on tervetullut maailman nykyisen järjestyksen pysäyttäjä. Kenenkään ei pitäisi sääliä keinottelijoiden rahoja, joilla ei ole yhteyttä realimaailmaan. Ainoa syy miksi valtioiden pitää tulla väliin, on se etteivät kaikkein ahneimmat pääse vetämään välistä ja äärimmilleen vietynä synnyttämään sotia. Ahneuden kuvaan kun ei kuulu keinojen ja niiden seurausten harkitseminen.

Lue myös - Missä piilevät rohkeat

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: finanssikriisi