Hitaat muutokset eivät sovi nykyajan hätäiselle ihmiselle

Lauantai 14.8.2021 klo 21.57 - Kauko Niemi

Redi-1.jpgKorona on osoittanut, ettei hätäinen ihminen sopeudu hitaisiin muutoksiin. Minulle kaikki ja heti on ensisijainen toimintamalli nykyihmiselle. Sen enempää ei sitten jaksetakaan. Hetkessä ostetaan uusi asunto, että saadaan etätyöpiste. Hetkessä ostetaan kesämökki, että päästään edes johonkin kotoa. Hetkessä ostetaan asuntoauto, että päästään matkustelemaan.

Korona aikana on pelätty enemmän karanteeniin joutumista kuin itse virusta ja sen aiheuttamia sairauksia. Rajoitukset ovat synnyttäneet mitä ihmeellisimpiä tarinoita, joita on pyöritetty totena ilman faktoja omissa kuplissaan.

Kauppakeskus Redi helmikuussa 2021

Kaikesta tästä on ollut toki se hyöty, että valveutuneimmat ihmiset ovat ryhtyneet opettelemaan valeuutisten tunnistamista ja ajan mittaan muidenkin höynäytettyjen on aika herätä todellisuuteen.

Taudit saisivat olla nykyihmiselle vain lyhyitä onnettomuuksia, jotka eivät mieluusti koske minua ja voidaan parin pillerin jälkeen nopeasti unohtaa.

Siirrytään toiseen näkökulmaan. Varsin uudessa kauppakeskus Triplassa on parhaillaan urheiluliikkeen loppuunmyynti. Kuka nyt jaksaa enää vaakuilla kauppakeskuksissa. Pitkä ja hidas muutos on sielläkin käynnissä, jota itse kauppiaat eivät oikein jaksa sulattaa. Tällä hetkellä vain ruokakaupat pystyvät pitämään päätä pinnalla ja kauppakeskusten erikoiskaupat ovat henkitoreissaan.

Vähittäiskauppakin siirtyy kaiken aikaa nettiin. Henkilökohtainen tyrkyttäminen on jo aikansa elänyttä ja kulahtanutta. Erinomainen esimerkki on Helsingin Sanomissa julkaistu juttu autokauppias Otto Nyströmistä. Renkaanpotkijat ja ajantappajat ovat kadonneet myyntilattialta. Selkeiden ja laadukkaiden kuvien merkitys on korostunut. Trendi on sama kuin asuntokaupassa, jossa kuluttajat hankkivat kaiken tiedon internetistä etukäteen ennen kuin lähtevät katsomaan myyntikohdetta paikan päälle. Otto Autokauppias uskoo netin voimaan, eikä tyrkyttämiseen ja lipeviin myyntilauseisiin. Se on muistutusmarkkinointia.

Riippuen tuotteesta myyntilattialla yhä harvemmin ja pian ei tarvitse käydä koskaan. Suurimman ongelman muodostavat logistiikka-yritykset. Jos Posti ja kumppanit eivät pysty parempaan kuin nykyinen toiminta ne katoavat kuvioista kun todelliset osaajat saavat kuljetushommat.

Facebook kaverini viestitti juuri kuinka Postilta on tullut peräkanaa tekstareita, joissa vannotetaan olemaan kotona, koska paketti toimitetaan jonakin lähiarkipäivänä kotiin klo 8-16. Eihän yksikään nykyihminen voi sietää tuollasta. Entäs kun tilaat pizzan ja Woltilta tulee peräkanaa tekstareita, joissa vannotetaan olemaan kotona, koska pizza toimitetaan jonakin lähiarkipäivänä kotiin klo 8-16. No way!

Ihmiset ovat joka tapauksessa siirtyneet nettiin. Jopa löytyy ruokakauppoja joiden myynnistä yli 30 prosenttia tapahtuu netissä. Logistiikka ei voi elää sata vuotta vanhassa moodissa sitähän hätäinen nykyihminen ei kauaa katsele saati siedä.

Kolmas ja vaikein sektori. Viimeaikojen suurin haaste nykyihmiselle on ilmastomuutos. Kuinka ihminen jaksaa miettiä samaa asiaa, saati tehdä jotain sen hyväksi seuraavat 50 vuotta. Parin vuoden korona jo puudutti suuren osan tämän luomakunnan joka kulmalla olevista diktaattoreista.

Ilmastomuutoksen suurena ongelmana onkin se, ettei ihminen oikein osaa ajatella kuin yhtä asiaa kerrallaan. Siksihän on värkätty vaikka tuo maaginen 1,5 astetta. Kukaan ei oikeasti tiedä onko Golf-virran tämänhetkinen vaimeneminen syy vai seuraus. Kukaan ei oikeasti tiedä millaisia uusia viruksia syntyy lämpimämmässä ilmanalassa. Kaikki luonnon muutokset vaikuttavat kaikkeen vuorovaikutteisesti. Sehän on tosiaan kamalaa yhteen asiaan keskittyvälle lyhyen hetken ihmiselle, vaikka itse sen aiheuttaakin.

Ilmastomuutoksessa tuskin tapahtuu mitään sen seurauksena, että juhlajargonioissa maalataan kaunista vastuullisuuskuvaa ja seuraavana päivänä osavuosikatsauksessa vannotellaan huikean kasvun jatkuvan.

Tulevat vuodet joudumme elämään suurten arvailujen varassa, eikä - minulle ja heti mentaalilla - päästä kovinkaan hyvään tulokseen.

 Tämä on kuultavissa ääniversiona www. finnradio.fm nettiradiossa 16.8.2021 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, korona, kauppakeskus, Posti, Wolt. nettikauppa, ilmastomuutos. logistiikka

Tavaratalot eksyivät matkimaan

Maanantai 23.10.2017 klo 14.27 - Kauko Niemi

Muutama harppaus ajassa taakse päin, kun Irja (sukulaiseni) palveli asiakkaita 43 vuotta Stockmannilla. Hän sai puheluita asiakkailta, esimerkiksi Kiteen apteekkarilta. Apteekkari kertoi tarvitsevansa uuden puvun sukulaisen tuleviin hääjuhliin. Irja kokosi apteekkarille kokonaisuuden, puvun, paidan, solmion ja lähetti paketin Kiteelle. Se oli sitä tavaratalon palvelua viimeisen päälle, eikä hulluja päiviä. Apteekkari poikkesi Stockmannilla Helsingin reissuillaan ja silloin tarkistettiin, että olivatko mitat entisellään vai muuttuneet.

Kun minulle nykyisin tulee housutarve, niin ostanko siis housut vai ostanko brändiä. Housut voin pukea ylleni ja se jopa kuuluu sivistykseen, etten kulje julkisilla paikoilla ilman housuja. Se sijaan ilman brändiä pärjään jokaisessa paikassa oikein hyvin. Siis haluan ostaa housut. Kauppakeskukset ja enenevässä määrin tavaratalot tarjoavat asiakkailleen ensisijaisesti vain brändiä.     

Tämä on selvästikin ollut kohtalokasta tavarataloille, kun seuraa uutisia perinteisten tavaratalojen ahdingosta. Nehän ovat lähteneet matkimaan kauppakeskuksia, joita ne eivät kuitenkaan ole, eikä pysty olemaan. Palvelua ja myyntiä tavaratalot paikkaavat tilavuokrilla.

Tavatalojen igoni Stockmann ei tiedä onko se tavaratalo vai kauppakeskus ja se näkyy myös viimeisellä rivillä. Tiloja vuokrataan brändeille ja asiakasrassukka ei tiedä asioiko hän Stockmannin kanssa vai Haltin kanssa. Asiakas ei ymmärrä asioiko hän Powerissa vai Stockmannilla. En voi maksaa tabletin suojalaukkua laukkuosastolla missä pitäisi varmistaa laukkujen yhteensopivat koot.

Helsingin keskustan Sokos-tavaratalossa en tiedä milloin olen Sokoksella ja milloin Mark & Spencerillä. Brittivuokralaista ei mainita missään vaiheessa Sokoksen verkkosivuilla. Vaikuttaa enemmän keskinäiseltä kilpailulta kuin yhteistyöltä. S-ryhmä onkin jo purkamassa joitakin Mark & Spencerin vuokrasopimuksia Helsingin ulkopuolella.

Sama sekava ilmiö hiipii jo ruokakauppoihin. Kun Kampin K-supermarketista löytyy kahvia kolmesta paikasta pitkin myymälää, niin ketä muuta se palvelee kuin kauppiaan bisness-intressejä, joka myy hyllynpäätypaikkoja lisätienestinä normaalin myynnin lisäksi.

Juu tiedän, että niitäkin on, jotka tekevät valintansa brändin perusteella joko näyttäytyäkseen tai jopa järkisyistä. Esimerkiksi itse en voi valita adidaksen lenkkareita, joiden lesti on liian kapea, joten on pakko ostaa niket.

Tavaratalokonsepti on joka tapauksessa vaikeuksissa. Uusia kauppakeskuksia syntyy vauhdilla. Pian voit metrolla siirtyä 15 minuutissa viiteen kauppakeskukseen, missä samojen brändien omat myymälät ovat melkein samassa järjestyksessä joka keskuksessa ja tavaratalot kilpailevat väärillä keinoilla niiden kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kauppakeskus, tavaratalo, Stockmann, Sokos