Käytännön onnistunut tekeminen on reagointia

Tiistai 6.10.2015 klo 11.39 - Kauko Niemi

Tänä aamuna Aamu-TV:n haastattelussa Simo Valakari loi valaistuksen moneen asiaan. Valakarista ei minulla ole ollut mitään aikaisempaa havaintoa. Tämä johtunee, etten erityisemmin ole ollut kiinnostunut jalkapallosta. Nyt ymmärrän hyvin miksi seinäjokelaiset ovat niin hyviä.

Veikkauslliigaa johtavan Seinäjoen jalkapallokerhon luotsi Simo Valakari on ammattijalkapalloilijan uransa jälkeen osoittanut kykynsä myös valmentajana. Toissa vuonna Veikkausliigaan noussut SJK taistelee nyt tosissaan mestaruudesta, kun jäljellä on vain kaksi sarjakierrosta.

Kannattaa katsoa mitä Simo Valakari ajattelee jalkapallosta ja valmentamisesta.  Itselleni haastattelu vain kolahti ja ymmärrän omaa käyttäytymistäni sata kertaa paremmin.

Kaikessa lyhykäisyydessään käytännön tekeminen on reagointia. Näkemys ja tavoite pitää olla todella kirkas. Asiat pitää treenata niin hyvin, että käytännön tekeminen on vain reagointia, joka toteuttaa tavoitetta.

Sillä hetkellä kun pitäisi tehdä ja tapahtua, ei yksinkertaisesti ole aikaa miettiä, mitä pitäisi tehdä ja miten pitäisi tehdä. Tietenkin ajatus korostuu nopeatempoisessa elämässä kuten jalkapallossa, mutta ihan varmasti kaikessa muussakin elämän menossa.

Ilman tavoitteitta ei tapahdu mitään. Toki elämässä pitää olla niitäkin hetkiä jolloin rentoudutaan tai ollaan kuin ellun kanat. Näitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa, jos haluaa saada jotain aikaiseksi.

Ja silloin kun reagointi tuottaa tavoitteiden mukaisia tuloksia (maaleja, toimivaa musiikkia, hyviä kuvia) ruokkii se mielihyvää. Tiedät itse, oletko onnistunut vai et. Ulkopuolinen kiitos tietty vahvistaa tunnetta. Toisin päin ajateltuna, kun tiedät reagoineesi väärin ja joku kiittää, paljastuu, ettei hän ymmärrä asiasta kovinkaan paljoa.

Ettei tämä pohdinta jäisi pelkäksi viisasteluksi, niin muutama esimerkki

Alitajunnassani pyörii useampia kuvausprojekteja. Tiedän mitä haluan kuvallisesti tulkita. Joissakin tapauksissa pitää opiskella vielä tekniikkaa ja muuta toteutusta. Opetella maapallon valo-spetrejä. Sitten kun hetki koittaa, voin reagoida välittömästi. Pisimmillään olen ollut ”valmiudessa” tavoitteeni kanssa 2,5 vuotta, ennen kuin kuva toteutui.

Kuorossa laulaminen on toinen hyvä esimerkki. Livehetkessä tässä joukkuepelissä on todella tärkeää vain reagoida, silloin kun kaikki ei mene putkeen. Et voi ryhtyä miettimään mitäs nyt pitäisi tehdä. Omat stemmat pitää osata niin hyvin, ettei epäilyille ja harhailuille jää sijaa.

Viestintä on mitä parhain esimerkki. Viestinnän onnistumisessa kaikki on kiinni reagoinnista hetkeen. Huomenna kaikki on jo ohitse, etkä pystynyt hyödyntämään tilaisuutta, kun ei ollut valmiuksia reagoida, vaan ryhdyttiin vasta miettimään ja suunnittelemaan.

Ei jalkapalloilija pelissä enää ryhdy suunnittelemaan, odottelemaan valmentajan ohjeita, vaan reagoi ja tekee maalin niillä aiemmin luoduilla valmiuksilla.

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reagointi, viestintä, kuoro, laulaminen, valokuvaaminen, tavoite, oasaaminen

Millaisen henkisen selfien otit

Tiistai 7.7.2015 klo 8.39 - Kauko Niemi

Taas on julkistettu eurooppalaisia onnellisuustutkimuksia ja meillä suomalaisilla menee pirun hyvin ja onnellisia ollaan. Aina se ei kuitenkaan siltä näytä. Vaikkapa lukemalla tämän onnellisuustutkimuksen kommentteja.

Onnellisuus ja tyytyväisyys ovat niin pienestä kiinni. Kun vain asetat itsellesi realistiset tavoitteet. Tavoitteet ja niiden toteutuminen on sellainen henkinen selfie, ettei siihen tarvitse kerjätä kehuja keneltäkään. Kun saavutat tavoitteesi, niin tiedät onnistuneesi, sanoipa kuka tahansa mitä tahansa. Voit olla tyytyväinen ja onnellinen.

Toki se tavoite voi olla joskus jotenkin pielessäkin, pääasia että huomaat se itse ja maltat korjata.

Nyt en puhu yltiökapitalistisita tavoitteista omakotitalosta järvenrannalla ja pihassa Tesla. Näyttämisestä muille. Vaan sisäisistä tavoitteista, jotka ohjaavat päivittäisiä valintoja tai edistymistä harrastuksissa. Tavoite on huonokaikuinen sana. Parempi ilmaisu voisi olla selkeä, riittävän voimakas mielikuva, joka ohjaa alitajuntasi toteuttamaan mielikuvaasi.

Heräsin aamulla aivan normaalisti – liian aikaisin – muka. Enhän minä ole aamun heräämistavoitteita asettanut. Saan herätä silloin kun haluttaa ja ainakin näin kesäaikaan.

Menin katsomaan aamukilot. Muutos oli oikean suuntainen jo neljättä viikkoa, vaikka päivittäin heitteleekin ylös ja alas. Minua ei absoluuttinen lukema riemastuta eikä masenna. Suunta ratkaisee ja se jatkaa kohti tavoitetta ja siitä syntyy hyvä mieli.

Mittasin myös verenpaineeni pitkästä aikaa. Kolmen mittauksen keskiarvo oli erinomaisella tasolla, minun tavoitteisiini verrattuna. Tavoitteen lähtökohtana ovat ne kolme verenpainereseptiä, joita lääkärit ovat minulle vuosien saatossa kirjoittaneet ja joita en ole koskaan lunastanut. Varmasti minulla ja lääkäreillä on ollut samat tavoitteet, mutta toteuttamisen konstit ovat erilaiset. Ja taas oli tämäkin päivä korkealla onnellisuusluokituksessa.

Ruokakaupassa terveystavoitteet ohjaavat ostoksia.

Huikean valokuvaidean luoma tavoite/mielikuva saattaa toteutua vasta kahden vuoden kuluttua. Voi olla että jostakin kaverista kuvassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta itse olen tyytyväinen ja onnellinen että sellaisen tavoitteen pystyin oman ajattelun ja pitkän oppimisen kautta toteuttamaan. Lopputuloksesta olen tosi onnellinen muiden sanomisista ja vähättelyistä huolimatta.

Ilman suuntaa ja tavoitteita elät muiden ihmisten kommenttien ja palautteiden varassa. Tänään sait mielestäsi huonon kommentin, vaikka toinen ajatteli parastasi – verrattuna mihin? Näin tuli pahapäivä. Huomenna tekemisiäsi ei noteerata kuinkaan. Mistä tiedät oliko päivä hyvä vai huono? Et mistään.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: selfie, mielikuva, tavoite