Rakastatko vahtia ihmisiä, että he varmasti noudattavat byrokratian luomia sääntöjä

Perjantai 28.10.2022 klo 13.03 - Kauko Niemi


Oma_terassi_laki_IMG_40181.jpg

Sääntösuomessa näyttää olevan lukuisia haluttuja ammatteja, missä intohimon kohteena näyttäisi olevan toisten ihmisen vahtiminen ja olla päällepäsmärinä. Oman työelämä aikana suurimman nautinnon toivat hommat, missä sai luoda ja keksiä jotain uutta, jopa löytää uutisia. Edelleenkin nautintoa tuottaa löytäessäni uusia ja yllättäviä näkö- ja kuvakulmia valokuvausharrastuksessani.

Julkisessa hallinnossa ja politiikassa näyttäisi nykyään olevan varsin sekavaa kuka vahtii ja ketä ja kuinka kauan. Ehkä siinä päällepäsmäämisessä tuntee olevansa selkeästi toisten yläpuolella, vaikka asioita pitäisi hoitaa mieluummin yhdessä ja yhteisymmärryksessä hyvään lopputulemaan.

Korona kiehautti valtavan sääntö tsunamin, josta ei oikein kukaan ottanut tolkkua. Jotkut oikein miettivät omaa vastuutaan taudin levittämisessä.

Oulussa pelataan omituista peliä, kun nykyinen kaupunginjohtaja Päivi Laajala ei hakenut jatkoa nykyiselle pestilleen. Hakuajan päätyttyä hän julisti suostuvansa, jos häntä pyydettäisiin virkaan ja kun toinen hakukierros alkoi Laajala ilmoitti virallisesti hakevansa virkaa.

Oulusta ei ole pitkääkään matkaa Kittilään, missä vuosia taisteltiin kuka saa päättää ja mistä. Kisaa käytiin myös oikeussalissa.

Rautalammin kunnanjohtaja valittiin Ruokolahden kunnanjohtajaksi. Anu Sepponen sai loppulliset potkut tehtävästä reilun kahden vuoden jälkeen olematta päivääkään uudessa tehtävässään Ruokolahdella.

Mitenkäs se menikään Lohjalla. Lohjan kaupunginjohtajan valinta sai uuden käänteen sen jälkeen, kun keväällä kaupunginjohtajaksi valittu, S-ryhmän hotelliketju Sokotelia aiemmin johtanut Jarkko Härmälä ilmoitti yllättäen erostaan neljän kuukauden jälkeen. Härmälän lisäksi Lohjan kaupunginjohtajan virkaa oli hakenut keväällä muun muassa entinen pääministeri Antti Rinne.

Rakentavan yhteistyön voimaan ei päästy Helsingissäkään Jan Vapaavuoren aikana, eikä näytetä pääsevän nykyisin Olympiakomiteassakaan.

Byrokratian voittokulkua ei ole ainoastaan kunta ja kaupunkisektoreilla. Tulemme näkemään aivan varmasti melkoista vahtimista uusilla aloittavilla hyvinvointialueilla. Koko terveydenhoitoala on tarkkaakin tarkempaa vahtimista, kuka saa tehdä ja mitä.

Uudet sote-alueet ovat tulossa voimaan muutaman kuukauden päästä. Tuoreessa Mediuutisissa Tapani Kyrki epäilee toteutuviksi parin viime vuoden aikana sotesta kuuluneet useat varoitukset: vastuut ovat epäselviä ja ohjeistukset ovat levällään. Lisämausteen soppaan heittää alan tulehtuneet työmarkkinat.

Olen itse juuri lukenut kaksi hyvinvointiartikkelia, joissa kummassakin oli onnellinen loppu ja terveys palannut arkeen. Kummassakin artikkelissa mainittiin kuinka lääkäri vihjaisi kokeilemaan tiettyjä muutoksia.

Lääkäri voi siis vain vihjata sellaisistakin hoidoista, jolla ei ole lääketieteellistä näyttöä, mutta hänellä itsellään on kokemusperäistä näyttöä jopa tuhansista potilaista. Jos lääkäri olisi virallisesti lääkärin oikeuksilla ”määrännyt”, niin ei aikaakaan, kun vahtimestarit THL:stä ja Valvirasta olisivat puuttuneet asiaan byrokratian vallalla täysin piittaamatta onnistuneesta lopputulemasta.

Politiikan kentällä saamme ensi kevääseen mennessä nähdä mitä kummallisempia välistävetoja ja toisten sanomisien ja tekemisten vahtaamista, kun omien tekemisten voima ei muuten riitä seuraavissa vaaleissa.

Ylen kolumnissa Raisa Omaheimon ihmettelee osuvasti: Miksi kansanedustajat vastustavat argumentteja, joita kukaan ei ole edes esittänyt? Mediassa ja eduskunnan lehterillä keskustelua translaista on leimanneet vääristely, väärinymmärrykset ja tutkitun tiedon paikkansapitävyyden kieltäminen. 

Vastuu ja vapaus taistelussa pahasti häviölle on jäämässä vastuu. Vastuu sanomisista ja tekemisistä. Kaikilla pitää olla vapaus sanoa ja tehdä mitä tahna ilman että ottaisi vastuuta omasta käytöksestään.

Mitä enemmän rakennamme byrokratiaa ja sääntöjä kuinka saa puhua ja kuinka saa kohdata asioita ja kanssaihmisiä sitä vähemmän tarvitsee miettiä inhimillistä vastuuta tekemisistään. Saati että tehtäisiin asioita yhdessä, rakentavassa ja positiivisessa hengessä yhteiseksi hyväksi.

 

Tämä on kuultavissa ääniversiona Finnradio.fm kanavall 31.10.2021 alkaen

Lisää aiheesta

Näin woke-hulluus levisi yliopistoihin

Kansanedustaja Mikko Kärnä sai tuomion kunnianloukkauksesta

Kunnianloukkausten poliisitutkinta on epäjohdonmukaista, kertoo tutkimus

Maalittaminen halutaan rikoslakiin - karu totuus on, ettei vastaavia rikoksia tutkita nytkään

Olli Soraista epällään lahjuksen vastaanottamisesta ja esitetään vangittavaksi.

 

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini