Hyvää ystävänpäivää

Perjantai 23.2.2024 klo 11.24 - Kauko Niemi


eitoimiface.jpg

 

Tällaisella uutisnarkomaanilla kuten minulla meni kuppi nurin 17 – 19. helmikuuta Facebook näyttäessä minun uutisissani noin 20 ystävänpäin toivotusta viikon myöhässä. Siis Facebookin uutisissa ei ole pienintäkään aikomusta toteuttaa aikaan sidottua uutisointia.

Tärkeys ja tuoreus ei merkitse mitään. Tosin minä en ole ainoa ihminen maailmassa, joka ei totu tuohon algoritmien järjestykseen. Erittäin suurten verkkoalustojen, kuten Facebookin ja Tiktokin, etusivun olisi pitänyt muuttua tuona samana viikonloppuna 17.2.2024  olennaisesti, kun Euroopan unionin digitaalisten palveluiden säädös astui voimaan.

Uuden säädöksen mukaan verkkoalustojen täytyy jatkossa järjestää oletusarvoisesti näytettävä syöte kronologisesti, eli uusimpien julkaisujen tulee olla sivulla ensimmäisenä. Itse olen tuon järjestelyn tehnyt jo monta vuotta sitten. Käytän Facebookia selaimella ja minulla on ylimääräinen kirjamerkki – viimeiset – ja sieltä löytyykin aivan erilainen näkymä.

EU:n asettaman määräajan puitteissa ei tapahtunut mitään. Nähtäväksi jää tapahtuuko face-kuplan puhkaisemisessa lähiaikoinakaan mitään.

Facebook on saavuttanut sen aseman, ettei sen tarvitse juurikaan välittää kenestäkään mitään. Kunhan vaan heidän ehdoillaan saadaan käyttäjät pysymään kanavalla tiedon ajoituksesta tai laadusta välittämättä. Ei ole suurtakaan väliä onko kehissä faktoja, mielipiteitä vai tarinoita.

Joku tekoäly toimii myös hyvin aktiivisena, ymmärtämättä Suomenkieltä saati hirteishuumoria ja saat varsin helposti muutaman päivän päivityskiellon.

Toki samaan hengenvetoon on todettava, etten tietäisi ystävistäni ja sukulaisistani juurikaan mitään ilman Facebookia. Perimmäinen ongelmani näyttääkin olevan kohdallani liiallinen usko siihen, että minulla olisi tässäkin sovelluksessa sivu uutisia, niin kuin siellä ihan oikeasti lukee. Usko, jota en ole pystynyt sisäistämään edes 15 vuodessa.

Minun pitää tällä hetkellä tehdä 17 klikkausta, ennen kuin pääsen rauhassa Facea selaamaan.  Tämä taas johtuu itseni asettamista tietoturvatavoitteista. Kuten jo aiemmin mainitsin käytän sitä selaimella, jota en käytä mihinkään muuhun, heidän omiin sovelluksiin en luota. Ja kun koneissani käytän vpn-tietoturvaohjelmaa ja adblocker-ohjelmia ja näiden lisäksi otin käyttöön kaksoistunnistuksen, niin kasassa on 17 klikkauksen setti.

Siis älä vertaa FB uutisiin, sähköpostiin tai muihin viesteihin. Sanomaasi jaetaan vain muutamalle kaverillesi satunnaisesti tai sillä ehdolla, että kaverisi sattuu olemaan kiinnostunut kyseisestä aiheesta.

Kääntäen, jos et ole kiinnostunut jostakin aiheesta, niin älä peukuta, vaikka kuinka hyvä ystäväsi olisi asialla. Minulta loppuivat ravintoloiden ruoka-annokset reilun kahden kuukauden kuluttua. Enää ei niitä minulle tuputeta. Ihan käsittämätöntä tuputtamista sen sijaan on, että olen tykännyt jostain julkaisusta, jopa kommentoinut, niin silti sitä näytetään uudestaan ja uudestaan. No koska se on saavuttanut enemmän huomiota kuin muut ajankohtaisemmat julkaisut.

Jos Facebookia yritetään saada ”yleiseen, loogiseen” ruotuun, niin samassa tahdissa perinteinen media ottaa mallia Facebookista. Etusivuilla tarjoillaan eniten luettuja ja kaikkein kiinnostavimpia.

Noitahan vielä sietää ja helppo väistää, mutta kun sortuu klikkiotsikon avaamiseen suuresta onnettomuudesta. Jutussa sitten selviääkin, että kolme vuotta vanhaa asiaa käsiteltiin hovioikeudessa. Mikään ei ollut muuttunut. Tai aloitat lukemaan juttua, joka paljastuu olevan jo kolmannella kierroksella vuoden välein.

Vuosia sitten heitin arpaa lähdenkö livetilaisuuteen vai katsonko TV:stä hienon konsertin. Huomasinkin, että konsertti tulee kolmen päivän kuluttua uusintana. Uusintapäivän ohjelmatietoja selaillessa minulle selvisi, että päivän aikana ohjelmatiedoissa esitellyillä tv-kanavilla lähetetään 46 uusintaa ja kun päivän aikana esitettiin 20 elokuvaa, joista yksikään ei ollut ensi-ilta, niin yhden päivän aikana tuli 66 uusintaa.

En nyt suinkaan tarkoita etteikö uusintoja saisi olla, mutta lukioille ja katsojille se on tehtä selväksi heti kättelyssä, ettei kyse ole uutisesta, vaan uusinnasta.

Tämä on kuultavissa ääniversiona Finradio.fm kanavalla maanantaina 26.2.2024 klo 08.00 ja 16.00 sekä 21.00

 

Lisää aiheesta:

EU yrittää saada Facebookia ruotuun

Luotatko Fcabookiin

Hallitse hymiöiden merkitys


 

 

 

Avainsanat: Finnradio.fm, uutiset, uusinnat, Facebook,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini