Minun mielestäni

Perjantai 11.4.2025 klo 19.16 - Kauko Niemi

Valhe_kopio.jpg

 

Asialliseen keskusteluun törmää valitettavasti yhä harvemmin. Parin sanan jälkeen keskustelu muuttuu jo mielipiteiden väliseksi kinaksi ja väittelyksi.

Tällä hetkellä Ilmiö on saanut suhteettomat mittasuhteet. Kotimainen vaalikeskustelu, siis vaaliväittely ja koko maailman kapellimestarina tässä ärsyttävässä kehityksessä on Donald Trump. Somealustat tekoälyn voimalla tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet suunsoittajille.

Trump on antanut rasistisiksi tai naisvihamielisiksi luonnehdittuja lausuntoja sekä esittänyt lukuisia virheellisiä, harhaanjohtavia ja salaliittoteorioiksi luonnehdittuja väitteitä. Vuonna 2024 hänet todettiin siviilioikeudenkäynneissä syylliseksi seksuaaliseen hyväksikäyttöön, kunnianloukkaukseen ja kirjanpitorikokseen, mikä teki hänestä ensimmäisen Yhdysvaltain presidentin, joka on tuomittu rikoksesta.

Vanha toteamushan pitää kuitenkin edelleen paikkansa ainakin minun mielestäni - valhe ei muutu todeksi, väärästä ei tule oikeaa ja paha ei muutu hyväksi vain siitä syystä, että enemmistö hyväksyy sen.

Äänestäminenkin oli tällä kertaa minulle tavattoman vaivalloista, johon ei oikein löytynyt apua edes vaalikoneista. Kinaajiin ja väittelijöihin en halua luottaa, eikä tyyli sovi yhteisten asioiden parhaaksi ratkaisumalliksi valtuustoissakaan. Onneksi ehdokkailla on paljon omia mielipiteitä, jotka eivät ole naulittu puolueen sanomisiin.

Vuosikymmenten toimittajatyö opetti perinpohjaisesti, ettei mihinkään tietoon kannata luottaa, ennen kuin asiasta on paljastunut useampia näkökulmia. Itse keskustelisin siis useista eri näkökulmista, ennen kuin muodostan jostakin asiasta mielipiteeni ja senkin mielipiteeni olen valmis muuttamaan asiallisten keskustelujen jälkeen. Vaikka haukuinkin somea, niin toki sieltä putkahtaa esiin uusia näkökulmia jopa enemmän kuin virallisesta mediasta

Minun joka ikinen blogi on minun sen hetkinen mielipide jostakin ajankohtaisesta aiheesta, jonka jokainen medialukutaitoisen ihmisen pitäisi ymmärtää. Samoin kun ymmärtää mikä selkeä ero on kolumnilla, pääkirjoituksella, uutisella, taustajutuilla, lukijan mielipiteellä jne.

Mielipide on siis yksilön subjektiivinen näkemys jostain asiasta. Mielipiteiden syntyyn vaikuttavat esimerkiksi koti, kasvatus, koulu, ystävät, asuinpaikka ja harrastukset. Myös media, kulttuuri esimerkiksi kirjat, elokuvat ja pelit sekä mainonta vaikuttavat mielipiteisiin.

Omien mielipiteiden ilmaisu toki voi lisätä monien ihmisten itseluottamusta ja voi samalla joissakin tapauksissa nostaa heidän uskottavuuttaan muiden silmissä.

Kimmo Päivärinta erottelee toisistaan arkimielipiteen ja perustellun mielipiteen. Arkimielipide perustuu vähäiseen tietoon, mielikuviin, uskomuksiin tai jopa vääriin käsityksiin. Ne voivat myös olla "juuri tähän hätään keksittyjä". Perusteltu mielipide taas nojaa jonkinlaiseen tietoon, jolla mielipidettä perustella

Keskustelu on siis kahden tai useamman ihmisen välistä ajatustenvaihtoa. Keskustelussa osapuolet toimivat yhteistyössä ja keskittyvät yhteiseen aiheeseen vuoropuhelun kautta.

Keskustelu voi vaihdella hyvin järjestyneestä täysin kaoottiselta vaikuttavaan. Järjestyneessä keskustelussa kukin osapuoli pitää vuorollaan puheenvuoronsa, jolloin muut kuuntelevat. Perheenjäsenten ja läheisten ystävysten väliset keskustelut voivat olla paljon tunnepitoisempia, ja niihin liittyy keskeyttelyä, päällepuhumista ja kiusoittelua.

Väitteellä taas tarkoitetaan asiaa, mikä on totta tai mikä on faktaa, vaikkakin sitä ei voida todistaa todeksi, taikka muut eivät uskoisi väittämään. Väite on varmana esitetty toteamus, toisin kuin tosiasia, mikä on subjektiivisesta tiedosta ja/tai tulkinnasta riippumaton asia.

Käsitykset vuorovaikutuksesta ovat tavattoman erilaiset eri ihmisten ja eri asioiden kohdalla. Pieni ripaus kohteliaisuuttakaan ei tekisi pahaa asioiden saamiseksi hyvään lopputulokseen. Sunnuntaisissa vaaleissa äänestäminen tarkoittaa joka tapauksessa myös demokratian ja vuorovaikutuksen kannatusta.

 

 

Lisää aiheesta:

Ota käyttöön kaksi yksinkertaista keinoa laadukkaampaan ajatteluun

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielipide, kommunikaatio, viestintä, keskustelu, väittely, kinaaminen,

Petteri Orpokin turvautuu jo koiriin

Lauantai 5.4.2025 klo 12.31 - Kauko Niemi

hauva_synttarit.jpg

Pääministeri Petteri Orpo istuu hymyillen lattialla koirien kanssa. Viime viikkoinen median kuva. Näin pääsee söpösti julkisuuteen, kun ei oikein mikään muukaan paranna imagon inhimillisyyttä.

Nyt kauhulla odotan sitä koirakuvaa, missä Sanna Marin esiintyy söpönä. Ehkä se tulee julki piankin, vaalien jälkeen. Presidentti Alexander Stubb oli lenkillä pari viikkoa sitten ja tuolloin juoksi koira matkassa. Tuloksena 27 000 facebook-reaktiota.

Olen ylläpitänyt Facebookissa koiraryhmää noin 15 vuotta. Ryhmä löytyy kaikkikoirista tai hauva. Hakusysteemini kerää esimerkiksi kaikki suomalaisessa mediassa julkaistut koirajutut. Niitä missä mainitaan koira tai lemmikki on nykyisin noin 700 juttua vuorokaudessa.

Määrä on kasvanut viime vuosina erittäin nopeasti ja siihen on selkeä syy. Tyrkkyjulkkikset, poliitikot ja monet muut kertovat koiransa käyttäytymisestä ja pääsevät helpommin mediaan ja siis julkisuuteen. Toimitusten valinnoissa taas painaa enemmän saavutettavien klikkien oletettu määrä kuin itse asia.

Tällä hetkellä aitoja koiran kasvattajia ja kouluttajia tuskin juurikaan kiinnosta kuinka Erika Wikmanin koira on eilen tehnyt tarpeensa normaalisti poikkeavalla tavalla.

Mia Rönkä kirjoittaa kolumnissan osuvasti, ettei eläin ei ole hyvinvointituote. Eläinrakkaille on tarjolla monenlaisia palveluita kissakahviloista koiranpentujoogaan. Viihdehyödykkeenä käytettävä eläin ei kuitenkaan välttämättä voi hyvin, Rönkä kirjoittaa.

Heini Kilpamäki puolestaan tuo esiin Iltalehdessä millaista on eläimiin liittyvä söpöhöpötys – sen pitäisi loppua.

Ihmisen tekisi ihan hyvää kieltää itseltään eläinten lääppiminen ja kiusaaminen ”eläinrakkauden” nimissä. Asian puolesta on vedonnut myös Pelastuslaitos.

Eikä ole välttynyt ammatillinen somekanavakaan, Linkedin, turhanpäiväisistä koirajulkaisuista, vaikka kanavalla on ollut selkeät tavoitteet viestien sisällöllisestä laadusta.

Milloinkahan joku perustaa koiralainaamon. Sieltä valitaan sopiva eläintyyppi sävy sävyyn imagonrakentamis kuvauksiin, jonka tekoäly sitten viimeistelee söpöyden perikuvaksi.

Ilman julkkiksiakin hauva-ryhmä tarjoilee ilman kaupallisia tavoitteita kasvatukseen, koulutukseen ja terveyteen liittyvää koira/lemmikkitietoa. Ryhmän julkaisuja silmäilee kuukausitasolla noin puolimiljoonaa silmäparia. Huippuhetkinä ollaan ylitetty 1,5 miljoonaa silmäparia kuukaudessa.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koira, lemmikki, julkkis, imago, Erika Wikmann,

Yhteinen vastuu ja tekeminen hiipuu

Sunnuntai 16.3.2025 klo 17.28 - Kauko Niemi

Ehdokas.jpg

 

Tämän hetkinen vaalitrendi näyttää olevan huolestuttavan selvää. Yhteinen vastuu ja tekeminen on hiipumassa melko kiihtyvällä vauhdilla. Etenkin näin tapahtuu nuoressa ikäluokassa. Ketä kiinnostaa ja muutos on syytä huomioida tulevaisuutta pohdittaessa.

Tulevissa kuntavaaleissa on yhteensä 29 950 ehdokasta, mikä on noin 16 prosenttia vähemmän viime vaaleihin verrattuna. Kuntavaalien ehdokkaat ovat vaali vaalilta vanhempia, kun taas nuorimman ikäluokan osuus pienenee. Vähintään 65-vuotiaiden osuus ehdokkaista nousi nyt 19 prosenttiin viime kuntavaalien noin 18 prosentista ja alle 30-vuotiaiden osuus putosi vajaaseen 8 prosenttiin viime vaalien 8,5 prosentista.

Ehdokkaiden keski-ikä on noin 51 vuotta. Kolmannes ehdokkaista on 50–64-vuotiaita ja neljännes 40–49-vuotiaita. Tiedot ilmenevät Kuntaliiton koostamasta ensianalyysistä.

Ehdokkaiden keski-iässä on suuret kuntakohtaiset vaihtelut Merijärven 43 vuodesta Luhangan 63 vuoteen. Keski-ikä on alle 50 vuotta 67 kunnassa ja yli 55 vuotta 27 kunnassa.

Nuorten osuus ehdokkaista on laskenut vuoden 2008 kuntavaaleista lähtien. Nyt 11 kunnassa ei ole yhtään alle 30-vuotiasta ehdokasta, kun viime kuntavaaleissa vuonna 2021 sellaisia kuntia oli neljä.

Esimerkiksi Enontekiöllä, Pelkosenniemellä ja Simossa ei ole yhtään alle 30-vuotiasta ehdokasta. Nuorten kuntavaaliehdokkaiden osuus on pudonnut 20 vuodessa 30 prosenttia.

Kaikkiaan 63 kunnassa on vähemmän kuin kaksi ehdokasta yhtä valtuustopaikkaa kohti. Viime kuntavaaleissa vuonna 2021 sellaisia kuntia oli 29.

Esimerkiksi Karkkilassa on kahdella puolueella vähemmän ehdokkaita kuin valtuustopaikkoja. Tällä vauhdilla ollaan pian tilanteessa riittääkö enää ehdokkaita ja saadaanko vaaleja aikaiseksi. Puumalassa ehdokkaita on niin vähän, että harva joutuu pettymään äänestystulokseen.

Kahlasin nyt viikonloppuna omat ehdokkaani, eli Helsingin ehdokkaat läpi. Yhtään tuttua tai tutuntuttua ei listalta löydy, joten en pysty arvioimaan kampanjalupauksia verrattuja todellisiin tekoihin. Nämäkin vaalit menevät sitten arpapeliksi vaalikoneiden armoilla. Puoluepolitiikka ei ole koskaan kiehtonut ja Suomessa on vain yksi puolue, jota en ole periaatteellista syistä koskaan äänestänyt.

Vaalikoneiden käytössä olen huomannut yhden käyttökelpoisen tavan pyörittää tätä rulettia. Vastaan vain minulle tärkeisiin asioihin ja jätän loput tyhjiksi. Ylen vaalikoneella vastasin viiteen asiaan, joissa en halua kompromisseja ja tulos oli hyvin ymmärrettävä verrattuna siihen, että vastasin kaikkiin jotakin.

Eiköhän näissä koneissa ole yhtä hyvä voittomahdollisuus kuin Veikkauksen Lotossa.

1 kommentti . Avainsanat: kuntavaalit, aluevaalit, ehdokasmäärä, nuoria ei kiinnosta, yhteinen vastuu

Puhelinnumerot piiloon

Sunnuntai 23.2.2025 klo 12.56 - Kauko Niemi

Puhelimet2.jpg

Maailma on muuttunut

Digihuijaukset lisääntyivät viime vuonna reippaasti, kertoo Finanssiala. Joko alkaisi olla aika tehdä reippaita muutoksia ja asettaa puhelinnumero samaan turvaluokkaan kuin sosiaaliturvatunnus.

Finanssialan selvityksen mukaan eniten rahaa menetettiin tietojenkalasteluhuijauksissa, joissa verkkorikollisten haaviin päätyi vajaat 32 miljoonaa euroa. Summa kasvoi 160 prosenttia. Yrityksiä tehtiin lähes 110 miljoonan arvosta, missä on kasvua edellisvuodesta lähes 40 prosenttia.

Parhaillaan on menossa ainakin kaksi isoa huijausta. Saat viestin, jonka lähettäjätunnuksena on ”Ulosotto”. Viestissä on linkki, jonka kautta pyydetään kirjautumaan ja maksamaan lasku.

Linkki ei vie Ulosottolaitoksen sähköisen asioinnin verkkosivulle, vaan huijaussivustolle. Ja tämän tyyppiset väärät linkit ovat todella yleisiä huijauksissa tänään.

40 vuodessa rikolliset ovat muuttuneet aiempaa ammattimaisemmiksi ja ahneemmiksi. Näin ajattelee Antero Rytkölä, Ylen haastattelussa. Isona muutoksena hän näkee kyberrikollisuuden syntymisen.

Kärjistäen hän toteaa, että konnat eivät enää ”viitsi” tehdä kilikalikeikkaa, eli kaupan ikkuna rikki ja varastetaan. Nyt osa rikoksista tehdään tietokoneella kotisohvalla istuen.

Uusimmat huijaukset alkavat puhelinsoitolla. Soittaja ei kuitenkaan ole aito ihminen, vaan tekoäly, joka imitoi ihmisen puhetta uskottavasti ja jaksaa soittaa vaikka minuutin välein. Aiemmin on kerrottu, että puhelut ovat hyvin ammattimaisia ja sävyltään kohteliaita, mikä on omiaan hälventämään uhrin epäluuloja. Näistä puheluista varoitetaan nyt ympäri maailmaa.

Nykyisin ei alkuunkaan riitä vanhanaikaisesti ajateltuna puhelinnumeron salaaminen. Aivan liian yleistä on toimittaa asioita tai liittyä kanta-asiakkaaksi ja siinä yhteydessä edellytetään puhelinnumerokentän pakollista täyttöä. Miksi? Itse jo muutaman vuoden olen jättänyt asiat hoitamatta, jos puhelinnumero on pakollinen ilman että siihen olisi jokin looginen toiminnallinen syy.

Selitykseksi ei sitten riitä, ettei numeroa käytetä väärin. Jonakin päivänä se on hakkeroitu tai vuotanut huijareiden aseeksi.

Aikoinaan hyvä esimerkki vaikkapa Traficomin kaikkien saatavilla olevat tiedot. Jopa niin pitkälle vietynä, että lentoaseman parkkihalleista tarkistettiin ketkä olivat matkoilla ja sitten Traficomilta osoitetiedot rekisterinumeron perusteella ja toimeksi.

Seuraavaksi itse varmaan käyn läpi kaikki asiakkuudet ja jäsenyydet ja poistan niistä kaikki turhat tiedot. Jos ei voi poistaa, niin sitten eroan.

Puhelinnumero on erittäin tärkeä ja käyttökelpoinen monessakin tapauksessa, erityisesti hätätilanteissa ja perheen kontaktoinnissa. Nyt olisi oikea hetki rajoittaa sen turhaa julkista käyttöä jopa lakisääteisesti. Samoin kuten sosiaaliturvatunnuksen kohdalla. En halua pelotella vaan lisätä tietoisuutta.

Lisää aiheesta:

Osaatko tunnistaa huijausviestejä

Tekstiviestihuijarit taas liikkeellä

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puhelinnumero, salaus, huijari, salainennumero,

Tyrkkyä tuutin täydeltä

Tiistai 4.2.2025 klo 20.43 - Kauko Niemi

Ehdokas.jpg

 

Nyt onkin taas algoritmeissä pitelemistä. Ollaanpas varovaisia, ettei klikata vahingossakaan jotain poliittista veijaria. Tämän jälkeen ruutusi on tulvillaan poliittisia pyrkyreitä.

Algoritmien opettaminen on tavalliselle nettikäyttäjälle todella hankalaa, kun ei oikein tiedä mikä milloinkin toimii ja mikä ei. Vuosia sitten kun päätin, etten halua nähdä yhtään ravintolan ruoka-annosta, enkä yhtään viina-annosta. En edes onnittelumaljoja. Siinä ei kulunut kuin pari kolme viikkoa, kun torjuin sellaiset tyrkyt, enkä vahingossakaan klikannut tai tykännyt näistä aiheista, ne hävisivät syötteestäni käyttäessäni ihan normaaleja acebookin tavalliselle käyttäjälle tarjoamia työkaluja.

Nyt olen yrittänyt samaa metodia hallinnoimassani Facebook-ryhmässä – kaikkikoirista – hauva. Ryhmä saavuttaa paljon väkeä. Viime vuonnakin kahdesti kuukauden aikana näkijöitä oli 1,5 miljoonaa. Mielelläni siis seuraisin koira- ja lemmikkiaiheisia julkaisuja.

Hauvan uutisvirrassa näytetään kaikkea muuta kuin koirajuttuja. Valtava määrä ”lonkkavikaisia” puolialastomia naisia. Viime syksystä lähtien olen blogannut niitä pos ja ilmoittanut ettei kiinnosta. Tosin heikolla ja tavattoman hitaalla tuloksella. Nyt viisi kuukautta kulunut, eikä ainuttakaan lonkkaviatonta päivää ole ollut. Paljoa en erehdy, jos sanon tällaisten estämäni sivujen määrä on nyt noin tuhat. Hiipumaan päin kuitenkin, ei enää kymmeniä päivässä ja tilalle on onneksi siunaantunut enemmän koira-aiheita.

Suurella mielenkiinnolla seuraan nyt poliittista kampanjahuumaa. Poliitikkojen kommentit lisääntyvät somessa parhaillaan huimaa vauhtia. En ole toistaiseksi yrittänyt rajoittaa tätä tyrkyttämistä. Sehän loppuu keväällä joka tapauksessa kuin seinään. Mutta en toisaalta ole julkaissut ainuttakaan juttua, missä poliitikon koira on kakannut väärään paikkaan.

Seuraavat viikot kyllä paljastaa somen vaikutuksen poliitikkojen kannatuksen kasvuun. Tosin juuri julkaistiin tutkimus, jonka mukaan sanomalehtien koetaan olevan tärkein tietolähde äänestyspäätöksen tueksi kevään kunta- ja aluevaaleissa. Tutkimus on tehty Uutismedian liiton toimeksiannosta.

Kuntavaalien osalta kolme neljästä suomalaisesta uskoo olevansa erittäin tai melko hyvin perillä siitä, mistä vaaleissa on kysymys. Aluevaalien osalta näin uskoo vain reilu puolet. Mitä nuorempi äänioikeutettu on, sitä vähemmän hän kokee olevansa perillä siitä, mistä näissä vaaleissa äänestetään.

Nähtäväksi jää menemmekö suomalaisittain entiseen malliin lehdet ja ulkotaulut edellä, vai tuleeko kevään keinovalikoimaan trumppi-voittajamalleja.

Kymmenen vuotta pyörinyt yleinen huolestuminen algoritmin vaikuttamisesta:

FB on melkein lakannut näyttämästä mitään muuta paitsi mainoksia ja ilmoituksia.
- Kiitos vinkistä lähettää Facebook-viesti. Toimii!!
Näen taas julkaisuja ihmisiltä, joita en enää nähnyt. Facebookin uusi algoritmi valitsee samat ihmiset - noin 25 - jotka näkevät julkaisusi. Laita sormesi johonkin tähän postaukseen ja klikkaa "kopioi". Mene mitä mietit -sivullesi ja klikkaa ja liitä. Tämä laukaisee järjestelmän.
Hei uudet ja vanhat ystävät! 🙂
Katsotaan toimiiko, viime aikoina fb ollut mainoksia ja omituista soopaa

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: algoritmit, vaalit, naiset, koira,

Kestääkö vielä kauan

Perjantai 17.1.2025 klo 9.41 - Kauko Niemi

Posti_varis_KN229264.jpg

 Valitettavasti ei ole ensimmäinen kerta, kun nostan kissaa pöydälle. Onko se oikeasti niin vaikea arvioida kuinka kauan kestää kuljettaa paketti paikasta A paikkaan B.

Eihän siihen tarvitsisi sitoutua. Voisi hyvinkin ilmoittaa arvioidun toimitusajan. Ja tietenkin toimitusehtoihin maininta, ettei arvioitu aika ole sitova.

Logistiikkayhtiöillä lienee sen verran paljon paketteja kuljetettavana, että arvioitu aika ei voi olla täysin mahdoton ennustaa.

Kutakuinkin sama tilanne on myös yksityisten ihmisten aika-arvioissa. Viime viikolla annoin ilmaiseksi snadisti viallisen keittiövärkin. Sopivan ehdokkaan löydyttyä homma meni puihin, kun hän ilmoitti noutoajaksi tiettyyn paikkaan 12.00 – 15.00. Eli hänen mukaansa olisin ollut sovitussa paikassa kolme tuntia passissa.

No tällä viikolla sitten toinen tapaus, joka ilmoitti tapaamisajaksi 16.10 ja puolta tuntia ennen tapaamista tuli viesti, että on neljä minuuttia myöhässä. Kiitos loistavasta viestinnästä.

Mutta palataanpa ammattilaisen tapaukseen. Minulle lähti paketti Saksasta DHL:n kainalossa 21.12.2024. Seurantalinkki osoitti, että paketti oli saapunut Hampuriin 30.12.2024. Tosin parin päivän sisällä Hampuri vaihtui Saksaksi. Ja siihen loppuivat päivitykset muutamiksi päiviksi.

Tammikuun 13. päivänä tuli tieto paketin saapumisesta Suomeen ja lopun hoitaa Posti. Tosin DHL:llä olisi kyllä Suomessakin toimintaa. Olinkin jo varma, että paketti siirtyy asuinalueeni kauppaan saman päivänä. Eihän Vantaalta niin pitkä matka Etu-Töölöseen ole, etenkin kun Omaposti näyttää, että paketti on jo kuljetuksessa.

Piruuttani katsoin Googlen palveluksesta kauanko kestää kulkea Vantaalta Haaparannan kautta Ruotsin puolta alas ja sitten Helsinkiin. Reilut 40 tuntia se reitti olisi kestänyt.

Ilmeisesti Posti kulki kuitenkin hieman suorempaa reittiä, sillä paketti siirtyi Vantaalta Helsinkiin 27 tunnissa.

Muutama tarkistus olisi minulta jäänyt tekemättä, jos ennen joulua olisin saanut tiedon, että paketin arvoitu kuljetusaika on noin neljä viikkoa.

Varsin yleistähän on myös se, että kotiinkuljetuksille ilmoitetaan 6 tunnin aikaraami. Sitten tulee ilmoitus, ettei kukaan vastannut ovisummerin soittoon. Kukaan ei myöskään pysty todistamaan onko summeria ylipäätään koskaan soitettu.

Toistaiseksi taitaa olla kuitenkin paras asettaa pakettien päämääräksi joku pakettien noutolokerikko, mistä omaa tahtia suorittaa noudon. Ja vielä odotellaan sitä superhyvää logistiikkayritystä, joka osaa tietoisen aikataulutuksen.

Lisää aiheesta:

Logistiikan uudet tuulet antavat odottaa

Kommentoi kirjoitusta.

Tunnustan - olen maailman huonoin myyntimies

Keskiviikko 8.1.2025 klo 12.12 - Kauko Niemi

Alennus.jpg

Viime vuoden alussa minulla oli omasta mielestäni tosi hieno ajatus. Myyn käyttämättömiä tavaroitani vuoden varrella ja rahoitan noin puolet päivittäisistä käyttökuluistani. Näin hyödyllisesti pääsen eroon turhasta. Jos olen keskiverto suomalainen, niin minulla pitäisi olla 300 vaatetta, joita käytetään keskimäärin seitsemän kertaa. Tosin juuri vetäsin uimahallilla reilu 20 vuotta vanhat kalsarit jalkaani, joita varmaan käytetty 700 kertaa.

Lopputuloksena taisi olla kutakuinkin yhden viikon ruokarahat. Minusta ei ole temuttajaksi millään mittarilla. Syynä ei taida olla, ettenkö osasisi käyttää netissä olevia kirpputoreja. Eikä syynä ole, etteikö olisi käyttökelpoista myytävää. Muutaman kerran olen tarjonnut jotakin  tavaraa ilmaiseksi ja heti on netti käynyt kuumana.

Tästä tuleekin mieleeni, etten ilmeisesti osaa tarpeeksi jonnen joutavaa myyntiä kiihottavaa höpöpuhetta. Annoin näet yhden kohtuu arvokkaan tuotteen ilmaiseksi ja kun oli julkaissut ilmoituksen kolmella nettikirpputorilla, niin sain alle puolessa tunnissa liki 60 viestiä – onko tämä tuote vielä myynnissä. Siis mitä noille pitäisi höpöttää, kun joka ikinen tietää, että tietenkin se on vielä myymättä.

Eihän se tuote nyt minuuteissa katoa. Minunhan pitää arvioida halukkaita. Valita luotettava, joka pystyy hakemaan sen ovelta ja mieluusti inhimilliseltä kantilta tulee omaan tarpeelliseen käyttöön. Eikä tuote ilmesty valheellisin sanakääntein seuraavana päivä myyntiin.

Harvinaista ei ole sekään, että tuote pitäisikin lähettää timbuktuun ja minun pitäisi maksaa toimituskulut, koska tuote on ilmoitettu ilmaiseksi.

Myyntitekstini eivät ole ylitsepursuavan innostavia. Kuvat ovat sen sijaan laadukkaita. En pysty kirjoittamaan kuinka kyseessä on maailman paras tuote. Jollekin se voi olla hyvinkin käyttökelpoinen ja toiselle enempi hankala tilanteesta riippuen. Adjektiivit eivät ylipäätään kuulu myyntisanastooni. Enhän tiedä ihmisten todellisia tarpeita heidän tilanteissaan. Miksi umpimähkää valehtelisin.

Kerran olen itse kohdannut todellisen asiakaslähtöisen supermyyjän. Hän kyseli ja keskusteli minun tarpeistani ja lopputulema oli, ettei kiinnostukseni kohteena ollut tuote soveltuisi kovinkaan hyvin käyttööni. Jätin ostamatta. Siis hän ei kehunut ja puhunut ummet ja lammet, jotta olisin heti ostanut katsomani tuotteen. Tilanteesta syntyi niin hyvä tunne ja luottamus, että varmasti saivat minulta rahansa.

Omat nettipalautteeni ovat positiivisia ja vain yksi neutraali. Ei pitäisi olla este kauppojen syntymiselle.

Yhden ainoan kerran olen kohdannut asiallisen automyyjän. Aikoinaan vuosia sitten menin katsomaan uusia Nissaneita. Myyjä oli konepelti auki olevan auton vieressä ja kertoi unnoissaan huippu-uutuudesta 16 venttiilisestä moottorista. Kysyn häneltä – mihin minä tarvitsen kaikkia 16 ventiiliä. Hän sulki rauhallisesti konepellin ja alkoi keskustelemaan muista ominaisuuksista ja minun tarpeista.

Nykyisen autoni kävin salaa koeistumassa, en koeajamssa ja sen jälkeen aloitin netissä tarjouskeskustelut, joiden pohjalta valitsin sopivimman liikkeen, jonka kanssa sovittiin kaupoista.

Vaikka nyt ennen joulua kiikutinkin arviolta noin 20 kiloa tavaraa lahjoituksena kierrätyskeskukseen, niin aion tänäkin vuonna kehittää myyntitaitojani ja pitää myyntiä yllä ja hyvä tavoite on edelleen tuo puolet käyttökuluista. Kuinkahan paljon myyjän on otettava vastuuta, että hänen myymä tuote on sopiva ostajalle.

Lisää aiheesta:

Kaikkien aikojen myyntimenestys - Temu

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: myynti, myyntimies, Temu, maailman huonoin myyntimies,

Kenellä on oikeus määrittää ulkonäköä

Lauantai 28.12.2024 klo 17.29 - Kauko Niemi

Eva_IMG_11501.jpg

Joulun aikana tuli käsittämättömiä, aina rasismiin asti ulottuvia näkemyksiä ja kommentointia Lucia tapahtumasta. Folkhälsan pohtii rikosilmoituksen tekemistä Lucia-neidon saamista rasistisista viesteistä. Poliisi on jo aloittanut asian esiselvittelyn.

Toisaalta maailmaa parantava uutinen tuli Hollannista. Se on maa, joka ensimmäisenä lopettaa missikilpailut.

Veikkaukseni on, että viiden vuoden kuluttua missikisat ovat harvassa, toivottavasti ei missään. Samaan hyssyyn voitaisiin miettiä vakavasti kaikkien muidenkin ulkonäköön perustuvien tapahtumien lopettaminen. Ihan kärkikastissa itsenäisyyspäivän vastaanotto nykymuodossaan  presidentinlinnassa.

Saman tien kiellettäisiin koirien näyttelyt, jotka ovat johtaneet eläinten sisäsiittoisuuteen ja suuriin terveydellisiin ongelmiin. Koira rassukat kun eivät mahda mitään ihmisen määrittelemille ulkomuodolle eli muka ominaisuuksille.

Ihmisten kohdalla  keksityillä ulkonäkökriteereillä tuotetaan tuskaa etenkin nuorille naisille, kun asetetaan tiukkoja normeja ulkonäölle, joilla ei ole yhteyttä terveyteen ja hyvinvointiin tai ylipäätään sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Tällaiset keinotekoiset määritelmät synnyttää rasismia, kateutta, henkistä kärsimystä. Osa selviää näistä keksityistä henkisistä paineista ja osa ei.

Kun siirrytään yksittäisen henkilön tasolta laajempiin kokonaisuuksiin, niin synnytetään vihaa, rasismia. Heikennetään yhteistyötä ja tuloksellisuutta.

Juuri julkaistun Yrittäjägallupin  perusteella puolet yli 10 henkilöä työllistävistä yrityksistä on palkannut maahanmuuttajan. 5–9 henkilöä työllistävissä yrityksissä jo kolmannes on työllistänyt maahanmuuttajan.

Maahanmuuttajan palkkaaminen on kehittänyt yrityksiä. Esimerkiksi henkilökunnan asenteet ovat muuttuneet suvaitsevammiksi.

Yrityksen kyky palvella erilaisia asiakkaita on melko selvästi vahvistunut maahanmuuttajan palkkauksen seurauksena. Myös työyhteisön ilmapiiri on parantunut, samoin henkilökunnan kyky kehittää uusia ratkaisuja sekä yrityksen kyky löytää tarvitsemansa osaajat.

Suomalainen yritys ei menesty, jos sillä ei ole rehellisen toimivaa käsitystä ja osaamista erilaisista kulttuureista, eri värisistä ja eri kokoisista ihmisistä. Tämä ajatus ei vain etene nykyhallituksen ajatuksissa.

Koiramaailmassa esimerkiksi Suomen Agilityliitto uudistaa koiran mittaamiseen liittyviä toimintamalleja vuodenvaihteesta alkaen. Koiria voidaan mitata tarkemmin ja monipuolisemmin ja määrittää sääntötyöryhmän esityksen mukaisesti.

Mitä väliä on koirankaan koolla tai näöllä, kun se pystyy ensimmäisen virkavuotensa aikana paljastamaan 1,2 miljoonan euron arvosta laitonta rahaa. Mitä väliä on koiran koolla tai ulkonäöllä, kun se pystyy pelastamaan pienen pojan hengen lumikasan sisältä. Mitä väliä on koiran koolla tai ulkonäöllä, kun se pystyy paimentamaan isoja eläinlaumoja turvallisesti.

Nyt tietysti ihmettelet, miksi rinnastan missikisat ja koiranäyttelyt. Koiranäyttelystä ei ole mitään hyötyä koiralle. Omistaja sitä vastoin saa paremman hinnan pennuista, jos emo on sopivasti jalostettu ja menestynyt ihmisten luomien normien viidakossa.

Ihminen sattuu syntymään enemmän tai vähemmän kauniina. Ainakin silloin kun kauneutta määritellään missinormein, mutta takuuvarmasti luonnollisena. Tai mistä minä tiedän millaista missijalostusta maailmalla jo tehdään jopa terveyden kustannuksella. Elämän varrella kaikkien pitäisi olla missejä, mikä synnyttää tolkuttomia henkisiä paineita täysin turhasta asiasta.

Koko maailma seuraamaan Hollantia!

 

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lucia, ulkonäkö, ulkomuoto, rasismi, missikisat, koiranäyttely,

Otan osaa

Maanantai 18.11.2024 klo 17.06 - Kauko Niemi

marathon2.jpg

. . . ja vielä 100 metriä niin ensimmäinen maraton on kasassa . . . .

Hetket joka eivät unohdu. Meillä jokaisella on hetkiä elämässä, jotka ovat jääneet erityisen syvälle mieleen- suuria ja pieniä. Ne ovat tilanteita missä ei toisteta opittuja fraaseja eikä muoti-ilmiöitä. Tuskin kenellekään syntyy ainutlaatuista fiilistä ravintolaan mennessä, kun kattaukset ovat millin tarkkaa kirjakieltä ja tarjoilijan liikehdintä tarkasti opittua neljän tähden käyttäytymistä.

Mieleen eivät hevin painaudu muodolliset onnittelut sen enempää surunvalittelutkaan, jotka eivät millään tavoin ole tilannekohtaisia, eivät kohdistu sanojan ja kohteen väliseen tilanteeseen. Huumori ja kohteliaisuus ovat toki aina omalla tavallaan mukana kokonaisuudessa.

Pian Helsinkiin muuttoni jälkeen lähdin minua reilusti nuoremman sukulaiskaverini ohjauksessa Kantakrouviin kaljalle. Hän marssi edellä ja tervehti reippaasti pokea. Poke sen sijaan pysäytti minut ja pyysi nähdä papereitani. ”Otan osaa” Ja ojensi ajokorttini takaisin. Olin tuolloin 24-vuotias ja oikein tyytyväinen mieleen painuneesta kommentista.

Sain postissa jokin aika sitten ison A4 kokoisen kirjeen tunnetulta ja edelleen yhteistyössä olevalta taholta. Saapunut posti, eikä nettiviesti pysäytti, sillä siihen oli nykypäivänä nuoltu ihan oikea postimerkki. Nimeni ja osoitteeni olivat kirjoitettu käsin kaunokirjoituksella. Pysäytti miettimään ainakin noin 15 minuutiksi - mitäs nyt. Pohdintani, onko sisällä hyviä vai huonoja uutisia. Sisältö oli positiivinen.

Tulevana keskiviikkona 20.11 viettää 84 vuotissyntymäpäiväänsä 21 vuotta kansliapäällikkönä toiminut Juhani Korpela – elämäni asiallisimmat onnitteluni! Aikoinaan olin toimittajana haastattelemassa Liikenne-ja viestintäministeriön kansliapäällikköä hänen työhuoneessaan. Politikointi tai julkisuustyrkky ei ollut tilaisuudessa mukana millään tasolla. Sitten tuli tilanne, missä halusin tarkempia tietoja haastattelun aiheesta. Korpela nousi, meni useiden korkeiden paperipinojensa luokse, raotti yhtä pinoa noin puolesta välistä, selasi muutaman paperin suuntaansa ja vetäisi ulos yhden paperin. Tässä ovat nuo kysymäsi faktat. Voit ottaa tämän paperin mukaasi, kunhan palautat sen minulle. Tuskin olisi googlekaan tuohon pystynyt ja mikä täydellinen luottamuksen osoitus. Tietenkin palautin paperin jo seuraavana päivänä ministeriöön.

Ennen ensimmäistä virallista ajokorttiani olin toki traktorikuskina ollut jo vuosia jokaisella kotitaloni saralla. Muutaman kerran kortittomana pojuna kuskannut autolla mummon kirkkoon. No sitten 18 vuotta täytettyäni inssinajossa jännitti ihan hirveästi, mutten huomannut itse suuriakaan mokia. Kun ajo oli ohi ja en heti kuullut viereiseltä penkiltä lopputulosta, niin hädissäni kysäisin – saanko korttia? ”Kukas sen sitten saa, jos et sinä.”

Muutamina kesinä polkaisin fillarilla 750 km pohjoiseen loman viettoon. Yhtenä kesänä olin varannut hotellihuoneen Oulun Cumuluksesta. Ensimmäiseksi kysyin nuorelta, palvelualttiilta naiselta infotiskiltä onko teillä lukittavaa, turvallista varastoa/tallia polkupyörälle, sillä huomenna on vielä ajettavaa reilut 150 km. Valitettavasti ei ole. No voinko viedä pyörän huoneeseeni. Joo kyllä, mutta vaihdan Teille isomman huoneen, että mahdutte paremmin. Aamulla tulin fillarin kanssa hissistä aulaan. Sama vastaanottovirkailija töissä ja huudahti iloisesti heti – nukuitteko hyvin? Ymmärtäväisen joustavaa toimintaa hetkessä.

Kuoron kanssa kävin muutaman kerran Italiassa. Yhdellä keikalla keskellä päivän porinoita menimme porukalla lounaalle tyypilliseen italialaiseen ravintolaan ilman mitään ennakkosuunnitelmia. Kesken kaiken - mitäs jos lauletaan yksi laulu? Mikäs laulu lauletaan. Valikoiduksi tuli paikallisen säveltäjän Bepi De Marzi – Signore delle Cime, joka toki kuului tämän matkan ohjelmistoon. Ravintolan tarjoilija, keski-ikäinen mies oven pielessä laulun kuultuaan nosti kätensä sydämelle ja itki vuolaasti koko laulun ajan. Osui ja upposi.

Aika monta elämäni joulua olen viettänyt lasketellen alpeilla. Eräänä jouluna päätin lentoasemalla, etten osta tupakkaa. Päätös on voimassa vieläkin. Tosin painoni lähti nousuun ja seuraavan jouluna päätin samassa paikassa lentoasemalla – nyt lähtee läskit. Seurauksena 24 kilon painonpudotus 8 kuukaudessa. Vuosi tuosta eteenpäin monivuotinen työkaverini Timo Poropudas ehdotti, että juostaanpa ylihuomenna Helsinki city maraton. Ehdotus tuntui todella täysin kahjolta, vaikka juuri olinkin fillaroinut Helsingistä Venetsiaan. Timon aiempi liikunnan tuki ja perustelut olivat vaikuttavia. Juokse niin pitkälle kuin jaksat ja sitten tiedät, kuinka pitkälle jaksat ja kuinka hyvä on juoksukuntosi. Jaksoin koko 42 km maratonin. Jos Timon perusteluissa olisi ollut pätkääkään uhoa, syyllistämistä, negatiivisuutta olisi minun juoksut juostu, mutta nyt tiedän ja uskon enemmän kuin hyvin, että liike on lääke.

Haydn: Trumpet Concerto In E Flat - Ii Andante on minun elämäni muistoissa ainutlaatuisin musiikki. Ainutlaatuiseksi se muodostui, kun olin istunut autossa yksinäni puolisen tuntia ja sen jälkeen avaan autosta ensimmäisen äänen ja se on juuri tämä, jopa tilanteeseen sopiva. Autoni oli sairaalan pihalla, enkä pystynyt sitä ajamaan. Olin tullut sairaalasta ulos, missä olin hetkeä aikaisemmin isäni vieressä hänen viimeisen henkäyksen hetkenä. Tilanne ei tullut yllätyksenä, mutta tuli ainutlaatuisena kokemuksena, joka ei ikinä toistu.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Poikkeuksellisia kohtaamisia, yllättävä tilanne, muisto, ikuinen muisto,

Kerropa mihinkäs olet menossa soittamaan

Tiistai 12.11.2024 klo 11.46 - Kauko Niemi

Taide_sello_KN200057.jpg

 

Uutisen yksi perusasia on, että asia on tuore sekä aikaan ja paikkaan sidottu. Tällä hetkellä on vain pakko selvittää ihan aidonkin median jutuista – onko se uusi vai pikauusinta viiden vuoden takaa. Itse aloitan lukemisen päiväyksestä, milloin juttu on oikeasti julkaistu. Valitettavan usein se tieto löytyy jutun viimeiseltä riviltä.

Samoinhan se menee tavallisten ihmisten puheissakin. Kerrotaan tämän päivän totuutena vuosia vanhoja mielipiteitä siitäkin huolimatta, että välillä on julkaistu päteviä tutkimuksia ja selvityksiä, joilla vanha luulo on menettänyt merkityksensä.

Facebook on sekoittanut täysin ajankohtaisen tiedonvälitykset. Sen algoritmit eivät vähätkään välitä julkaisuajankohdasta. Kun sinulla on 500 kaveria ja julkaiset jonkun sinulle mielenkiintoisen tiedon, niin se näytetään samana päivänä noin parille kymmenelle kaverillesi.

Ja jos joku kaverisi osoittaa parin viikon kuluttua olevansa kiinnostunut julkaisemastasi asiasta, saatetaan sen se näyttää hänelle totaalisen myöhässä.

Tietenkin voit hyödyntää asiaa toisinkin päin. Kun et ikinä tykkää vaikkapa ravintolakuvista ja niiden ruoka-annoksista, niin muutaman kuukauden kuluttua sinulle ei niitä enää näytetä. Tästä minulla on selkeitä omakohtaisia kokemuksia.

Tämä minun henkilökohtainen neurologinen ongelmani välttelee myös vaikkapa Yle Arenan kuuntelua. Nehän ovat vanhoja. Silti suosittelen kuuntelemaan vaikkapa Näistä levyistä en luovu - Roman Schatz.

Tällä hetkellä en oikein tiedä kuinka ja mistä löytää esimerkiksi kiinnostavia kulttuuritapahtumia, etupäässä musiikkia – siis kulttuuria ja taidetta. Nyt tulen tietoiseksi konsertista, kun näen kehuja eilisillan konsertista, tosin mahdollisuuden menettäneenä pahasti myöhässä. Jostain viimekesäisestä stadionkonsertisa kyllä kirjoitettiin – Hesari jopa yli 30 juttua.

Kulttuurin rahoja leikataan hallituksen innolla ja Purran saksilla, joten kansaa vedotaan ostamaan lippuja ja rahoittamaan tapahtumia. Kunhan vaan tietäisi etukäteen mitä tapahtuu missäkin ja milloin. Etukäteisyydellä tarkoitan vaikkapa tulevaa iltaa, kun sattuikin olemaan aikaa, enkä tarkoita reilun puolenvuoden päästä olevaa huipputaidokasta ja kallista konserttia tummine juhlapukuineen.

Vuosia sitten erilaiset tapahtumakalenterit olivat oikein käyttökelpoisia. Nyt niidenkin sisältöä ohjaa raha. Jos nyt haluni ja aikatauluni tekisivät tilaa ensi viikon torstai-illalle, niin mistä löytäisin helpoimmin tarjonnan? Muuten kuin kahlaamalla kymmenien tapahtumatalon sivuja, seurakuntien sivuja tai muiden ryhmien sivustoja.

Tuttavani Veikko päivitti Facebookiin - mitä parhainta kansalaispalvelua: Kaupunginorkesterin soittajat Jenny Villanen, huilu ja Noora Van Dok, fagotti Kontulan kirjastossa. Toivekappaleiden konsertti. Tämä on enemmän kuin luxusta. Eikä eliittiä näkynyt, paikalla oli yli sata kuulijaa. Mistä tällaisenkin tapahtuman tiedot tulisivat eteeni.

Facen tapahtumakalenteri on toki laaja ja ilman mitään loogista järjestystä, mutta vielä en ole oppinut kuinka hakukriteerit toimivat. Tiedän esimerkiksi, että joulukuun 1. päivä on Helsingin Laulun konsertti Temppeliaukion kirkossa, mutten saa sitä facen haun kautta esille, vaikka tapahtuma löytyy pitkän kahlauksen jälkeen epäloogisessa järjestyksessä olevalta listalta.

Ehkä tämäkin haaste selviää jonakin päivänä ja pääsen kärryille, kuinka voin supportoida kulttuuria ja lohduttaa itseäni nautinnollisella tavalla.

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uutinen, aika ja paikka, tapahtumat, tapahtumakalenteri, kulttuuri, konsertti,

Ota tai jätä

Keskiviikko 16.10.2024 klo 21.47 - Kauko Niemi

Ota_jata.jpg

 

Somealustat ovat tehneet algoritmeineen melkoista kehitystyötä tietotekniikan maailmassa.

Enennen vanhaan palveluja ja ohjelmistoja kehittävät yritykset olivat kiinnostuneita käyttäjien haluista, kyseltiin käyttäjien mielipiteitä ja tarpeita ja ne huomioitiin tuotekehittelyssä. Jopa sellainen termi kuin asiakastyytyväisyys vilisi yritysten viestinnässä.

Oletteko ikinä törmänneet tähän termiin Elon Muskin tai  Mark Zuckerbergin lähestyessä X:n tai Facebookin käyttäjiä. Ota tai jätä. Tai oikeammin rakennetaan käyttäjien mentaalinen riippuvuussuhde.

Aikoinaan kerrottiin, että ensi viikolla tulevassa päivityksessä saat sellaisia ja tällaisia uusia ominaisuuksia, joita käyttäjät ovat halunneet. Nyt vain ihmettelet, että onko minun koneessani joku vika vai onko joku se kaapannut, kun mikään ei ole entisellään. Siellähän olikin viime yönä päivitys.

Itse en salli taustalla tapahtuvia automaattisia päivityksiä. Kun manuaalisesti päivitän, pystyn kohtuullisen helposti tunnistamaan syyllisen toimimattomuuteen. Reilu viikko sitten Oura-sormuksen sovellus päivittyi ja kehua repostelivat kuinka kaikki toiminnat paranevat. Valitettavasti päivityksen jälkeen mikään ei muuttunut paitsi reilua viikkoa myöhemmin yllättäen näytettiinkin ihan erilaista näkymää.

Adobe on mestari mullistamaan käyttäjän rutiineita ja kokemuksia. Alkuviikon päivitys ei enää toiminutkaan työkaluvalikon kautta ja kuvia avattaessa uusinta versiota ei näytetä lainkaan. Salapoliisin työ käynnistyi.

Päivityksistä ja 35 vuoden kokemuksesta päätellen voisin ennustaa, että Microsoftilla ei ole kovinkaan helppoa pitää palettiaan kasassa. Tekoälyä pukataan miljardeilla dollareilla jokaiseen rakoon. Sovellukset näyttävät erilaisilta windows 10 ja 11 koneilla sekä vielä erilaisimmilta kännykässä. Jopa selain vaatii täysin arvaamattomasti kesken käyttöä kirjautumaan Mikrosoft-tilille.

Microsoftin nykyjohto ottaa oppia Trumpilta ja uhoaa, ettei Aplella ole mitään mahdollisuuksia pärjätä heidän kanssaan. Tivin uutisten mukaan Sijoittajat seuraavat tekoälykilpaa huolestuneina. Yhtiö on kaatanut tekoälykehitykseen valtavia summia rahaa, ja investoinut tekoälyfirma OpenAI:hin miljardeja dollareita. Tekoälybuumi nostikin yhtiön osakekurssin kesällä kaikkien aikojen ennätykseen 467 dollariin, mutta tuon jälkeen osake on laskenut jo 12 prosenttia.

Ota tai jätä tilanne koskettaa läheltä monia ihan tavallisia ihmisiä, jotka käyttävät pilvipalveluita. Entäs, kun jonakin päivänä ilmoitetaan, että pilvi sataa nyt maahan ja toiminta lopuu 3 kuukauden kuluttua. Monihan ei edes tiedä missä pilvessä niitä tietoja onkaan.

Tai kun ilmoitetaan, että ensi kuusta lähtien tuhat kuvaa pilvessämme ovat maksuttomia ja loput puolimiljoonaa kuvaa maksaa näin paljon. Ota tai jätä.

Nykyisin yli 40 prosenttia maailman verkkosivuista pyörii Wordpress-alustan varassa. Wordpress-yhteisö on nyt kaaoksessa: perustaja laittaa käyttäjät vannomaan, ettei heillä ole mitään tekemistä kilpailijan kanssa.

Lokakuun 9. päivä sivustolle ilmestyi Tivin uutisen mukaan uusi ruutu rastitettavaksi, jossa käyttäjän pitää luvata, että hänellä ei ole mitään tekemistä WP Enginen kanssa. Ota tai jätä. Jos ruutuun ei laita rastia, ei käyttäjä myöskään pääse kirjautumaan sisälle Wordpress.orgiin – siis omille nettisivuilleen.

Asiakastyytyväisyys eli käyttäjien halut ja tarpeet vähät painaa tilanteissa, missä pitää takoa rahaa ja olisihan se ihan kohtuuttoman hidastakin kerätä kaiken maailman turhaa tietoa. Maailmassa riittää ottajia ja jättäjiä.

Nämä ovat siis boomerin arvioita, joka on viimeiset 43 vuotta seurannut joka päivä tietotekniikan kehitystä.

 

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tietotekniikan kehitys, some, Meta, X, asiakastyytyväisyys, Adobe, pilvipalvelu, Microsoft, Woldpress,

Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy

Tiistai 1.10.2024 klo 8.50 - Kauko Niemi

Avoinna_pieni_IMG_99981.jpg

Mielenkiintoinen aukioloaika

tässä putiikissa etenkin kun 

toimijat asuvat samassa

rakennuksessa

Muutaman kerran Italiassa vierailleena hermo petti, kun koskaan ei tiennyt tarkalleen milloin mitäkin tapahtui. Usein miten piti odottaa. Joskus taas korvaa lotkauttamatta liittyä täyteen menoon mukaan.

Nyt kuitenkin murehdin ja mietin miten voisin vapauttaa itseni puoliksi italialaiseksi. Mitä hiton väliä sillä on, olenko ajoissa vai myöhässä – siis kohtuullisesti. Pitäisikö aavistaa tai ymmärtää mikä on sopivaa. Ja jopa ikuisen myöhästyjän kanssa voisi myönteisesti kohdata toisenkin kerran.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun asiasta paasaan, mutta nyt tuli taas kelattua pari kierrosta, joissa vaikutus kasvoi aivan tolkuttoman suureksi. Kohta pitää mennä terapeutille.

Minulla oli aamutapaaminen kello 09.30. Kyse oli vaan tarpeesta päästä ovesta sisään, johon minulla ei ole avainta. Aamuvirkkuudesta huolimatta laitoin herätyskellon päälle 07.00, jotta varmasti en myöhästyisi. Herätyskellohan en elämäni aikana juurikaan ole käyttänyt. Sisäinen kelloni on kovin tarkka.

Kuinkas sitten kävikään. Herään ”varmuuden vuoksi” sisäisen kellon rytmittämänä 04.10, eikä tietoakaan uudelleen nukahtamisesti. Oura ja muut vimpaimet todistivat, ettei yö ollut levon ja palautumisen kannalta kaksinen. Ominaisuuksiini kun kuuluu, ettei torkkuvaihe kytkeydy päälle, ennen kuin illalla.

Pari oikein hyvin mennyttä yötä ja sama toistui taas, kun aamulla oli kokous ja hyvin ehdin ajoissa paikalle, mutta yönaikainen palutuminen ja siitä seurannut virkeys eivät montaa pistettä saaneet.

Kummassakaan tapauksessa ei olisi tapahtunut mitään katastrofia, vaikka olisin jopa hieman italialaiseen tyyliin ”myöhästynyt.”

Muistan kun kerran kuoron keikalla meidät vietiin johonkin korkean mäen päälle konserttiin laulamaan. Olimme, tai ainakin minä olin hermostuksissa, kun konsertin alkamisajaksi oli ilmoitettu 19.30. Bussi pääsi perille vasta tuohon samaan aikaan. Salissa istui suomalaisittain ajateltuna enää neljä ihmistä.

Meille kerrottiin, ettei mitään hätää valmistautukaan ihan rauhassa ja sitten astuimme 25 minuuttia ”myöhässä” stagelle ja suomalaiselle yllätys - sali oli viimeistä istumapaikkaa myöten täynnä.

Kyllä eläkeläisen jännittämiselle pitäisi joku raja löytyä, mutta miten alitajuntaan voisi istuttaa selkeän viestin – so what tai suomeksi jotenkin – entäs sitten.

 

Lisää aiheesta:

Iän myötä moni kadottaa erään nukkumiseen liittyvän taidon

Supervanhuksen salat

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aikataulu, myöhästyminen,

Olen tietomontun pohjalla

Tiistai 24.9.2024 - Kauko Niemi

Halytys_pieni_KN182288.jpg

 

Nyt kun olen muutaman vuoden tietoisesti rajoittanut netin riemua ja markkinointia, on aika yrittää järkevästi miettiä mistä ja miten tulisi löysätä rajoituksiani.

Mittani täyttyi aikoinaan, kun postiini tuli noin 700 roskapostia viikossa, puhelin soitoista 99 prosenttia oli pelkkää huuhaata ja menin mihin tahansa, niin pian alkoi tulla tyrkkyjä ravintoloista ja muista palveluista. Ja enhän minä niitä koskaan yks kaks yllättäen tarvinnut.

Vaihdoin reilut parikymmentä vuotta käytössäni olleen sähköpostiosoitteeni. Se ei ollutkaan mikään yhdenyön helpponakki. Se kun oli joka paikassa kertomassa minusta, myös virallisissa palveluissa ja piti käydä muuttamassa.

Samalla piti tarkistaa puhelinnumeroni ja kieltää lupa jakaa numeroani. Onekkaimmissa tapauksissa sain puhelinnumeron poistettua kokonaan. Ja nykyään jätän aina asiat hoitamatta, jos puhelinnumero on pakollinen.

Suosittelen isoa muutosta Traficomille. Iso askel tietoturvan saralla olisi uusi sääntely, missä puhelinnumero olisi saman arvoinen tieto kuin sosialiturvatunnus ja pankkitunnus. Puhelinumeroa ei käytettäisi minkään asioinnin pakollisena tietona.

Käytän useita selaimia, jotta selainten muistissa olevia tietoja ei voida vaihdella ja kaupitella keskenään. Ja pääsääntöisesti kaikki Googlen palvelut ja haut ovat mustalla listalla.

Sovelluksilta on kielletty minun paikantaminen. Joissakin tapauksissa sallittu vain käytettäessä, jotten eksyisi metsään tai tietäisin millaisen lenkin olen tepastellut.

Kaikilla laitteillani on käytössä Adblocker-ohjelmat, jotka estävät maksetut mainokset sekä vpn-ohjelmat. Ne taas estävät julistamasta missä oikeasti olen.

Osa Ylen ohjelmista jää netin kautta näkemättä, kun he eivät pysty paikantamaan minun olinpaikkaani. Mainoksia pyörittävät kaupalliset kanavat valittavat mustalla pohjalla, että jotain meni pieleen. Toki ymmärrän oikein hyvin, ettei minulle näytetä ohjelmia, kun ei voi näyttää mainoksiakaan.

Nyt kun seurailen statistiikkoja, niin reilusti yli satatuhatta mainosta on minulta estetty ja seurantayrityksiä estetty samaa luokkaa , jopa enemmän näiden vuosien aikana.

Nyt on tunnustettava, että aika usein tulee vastaan uutisia tai kavereiden julkaisuja, kuinka hieno konsertti oli eilen illalla. Konsertti, josta minulla ei ollut aavistustakaan tai miten vaikuttava tapahtuma ja harvinaisia esiintyjiä oli lavalla. Juuri sellaisia, jota olisin halunnut nähdä. En ole esimerkiksi löytänyt sopivaa konserttia kuullakseni vaikkapa Musiikkitalon uusia urkuja, vaikka halu on suuri.

Olen siis syvällä tietomontun pohjalla ja nyt vaatisi varovaista harkintaa, kuinka ovea voisi hieman raottaa sopivia tietovuotoja varten. Toistaiseksi ratkaisua en ole keksinyt.

Ruokamainoksia en tarvitse enkä missään tapauksessa halua. Vaate- ja muotimainoksia en halua, enkä ole pätkääkään kiinnostunut. Tiedän tasan tarkkaan, milloin tarvitsen uudet kumisaappaat. Tiedän, milloin tarvitsen uuden kahvikoneen tai uuden auton ja nettihauilla löydän tarjonnan ja käypähinnan ympärimaailman.

 

 

Lisää aiheesta – puhelin on ylivoimaisesti heikoin lenkki tämän hetkisessä tietoturvassa

 

Ulkomailta tulee entistä enemmän huijaussoittoja

Pohjois­savolaisen paris­kunnan saamalle puhelin­soitolle tuli hintaa 40 000 euroa

Nyt huijaussoitot tulevat täältä

Pankit voimattomia ”muuli­tilien” kanssa

Nyt huijarit tyhjentävät pankki­tilisi tällä tavalla

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vpn, adblocker, tietoturva, Yle, Mtv3.

Näetkö ohjelmia televisiostasi ensi vuonnakin

Sunnuntai 15.9.2024 klo 13.23 - Kauko Niemi

Televisio.jpeg

 

Suomesta löytyy noin 200 000 televisiota, joiden toiminta päättyy viimeistään ensi kesäkuun lopussa, Silloin viimeisetkin tv-lähetykset siirtyvät teräväpiirtoaikaan. Siis koteihin tulee vain niin sanottuja HD-lähetyksiä sekä kaapeli- että antenniverkoissa.

Muutokset alkavat jo pian, tämän vuoden marraskuussa. Ensimmäisenä työ tehdään antenni-tv-verkossa tiistaina 19.11.2024. Muutostyön päätyttyä kotitalouksien on tehtävä tv-vastaanottimiin uusi kanavahaku. Silloin löytyvät ohjelmat eri paikasta tai ei löydy lainkaan.

Yle:n lähetykset siirtyvät lopullisesti uuteen aikaan ensi vuoden maaliskuun lopussa. Muut tv-verkot seuraavat ja kaikki lähetykset Suomessa ovat teräväpiirtoajassa kesäkuun lopussa.

Nythän Ylen lähetyksiä voi seurata sekä teräväpiirtona että vanhemmalla SD-tekniikalla lähetettyinä. Teräväpiirrossa sekä kuvan että äänen laatu on selkeästi parempi.

Ja kun se HD ensi vuonna on ainoa vaihtoehto, ei kannata kuvan laatua pähkäillä, vaan varmistaa, että kotona oleva telkkari kykenee sitä näyttämään. Valitettavasti kaikki ei pysty.

Omalla kohdallani nykyinen 32 tuumainen taulu näköjään siihen pystyy. Aikoinaan aprillipäivästä huolimatta 1.4.2011 klo 15:11 ostin ja maksoin maltaita koneesta, jolla pystyn 13,5 vuoden päästä katsomaan ohjelmatarjontaa, jos nyt kiinnostavaa ohjelmaa sattuisi tulemaan. Kannatti siis aikoinaan investoida moderniin tekniikkaan.

Hieman olen nyt kyllä yllättynyt, että telkkarini onkin teknisesti näin ajantasalla.

Vaikka minulla tekniikka onkin nyt kunnossa, niin suhteeni televisioon on hyvin kaksijakoinen. Viimeisen 4,5 vuoden aikana se on ollut auki vain yhden kerran. Tuttavani ollessa kyläilemässä hän halusi katsoa jotakin jalkapallo-ottelua.

Minulta ei siis kannata udella yhdenkään tv-sarjan viimeisiä tapahtumia. Ettei vaan olisi Kauniit ja Rohkeat viimeinen näkemäni tv-sarja omasta televisiosta.

Onhan minulla siis saman kokoinen tietokoneen näyttöpääte kuin tuo televisioni. Joskus sitten eksyn kanaville. Tietokoneeni vpn-asetukset kuitenkin blokkaa Yle:n ohjelmista valtaosan pois, kun se ei tiedä olenko Suomessa vai ihan jossain muualla. Tietokoneeni adblocker-ohjelma varmistaa, ettei minulle näytetä mitään maksettuja mainoksia. Minulla ole mitään asiaa tietokoneellani kaupallisille kanaville.

Kaksijakoisuutta ja tekniikkapainotteisuutta korostanee sekin, että olen kouluaikanani koonnut yhden toimivan television komponentti komponentilta. Sain säkillisen komponentteja Helkamalta ja niistä syntyi ihan toimiva vastaanotin. Veljeni perhe eli vuosia sen armoilla.

Kun nyt noin 170 000-230 000 televisiota menee vaihtoon, onhan siinä kodinkonekauppiailla hyvä sauma kampanjoida ja kasvattaa bisnestään. Ja jokainen tietää, että korkealaatuisempi HD-ääni ”vaatii” hyvät akustiset lisävarusteet, jotka maksavat saman verran kuin itse televisio.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teräväpiirto, HD-lähetys, YLE, Televisio, antellilähetykset

Trendikästä - kiitos ei

Perjantai 30.8.2024 klo 14.14 - Kauko Niemi

Kielto_IMG_96621.jpg

Tavattoman kiinnostava näkökulma, mistä julkaistiin kymmenes ja viimeinen jakso Yle Areenassa viime maanantaina. Olisin kuvitellut, että aihe olisi kantanut vaikka kuinka pitkälle. Mutta kun pitää olla trendikäs.

Kuka ihmeessä jaksaa lukea jatkuvasti mikä on muotia, mikä trendikästä. Kuinka tyrkkyjulkkis pukeutui eilisellä kauppareissulla ja kuinka Sanna näyttäytyi tietyn laukkunsa kanssa jossakin, mihin hänellä ei ollut oikeasti mitään muuta asiaa.

Tuo otsikko on voimistunut minun elämässäni viimeiset 25 vuotta kiihtyvällä vauhdilla ja viime vuosina jopa selkeästi ohjannut toimintaani ja etenkin ostoksiani.

Jo 17 vuotta sitten, kun tein autokaupat, ilmoitin autokauppiaalle, ettei sitten takaikkunassa eikä rekisterikilvessä ole mitään autokaupan mainosta. Ja jos on, niin minun mainospaikka maksaa 0,41 euroa kilometriltä. Ei ollut kylttejä eikä tarroja. Ja itse nypläsin irti kaikki ylimääräiset muut merkit, jotka kertoivat auton ominaisuuksista. Niin kuin muistakin autoistani.

Kameran hihnasta, kun en raaskinut vaihtaa uutta hihnaa, olen maalannut pimentoon kameran tyypin. Sehän kertoisi liikaa minusta kuvaharrastajana ja käyttämästäni rahasta.

Vaatehankinnoissani aivan keskeinen valintakriteeri on nykyisin tekstitön, trenditön, muoditon, mutta hyvä ja käytännöllinen vaate. Siksi aloitan vaateostokseni netin jälkeen Mujissa. Sen kamppeet ovat käytännöllisiä ilman mitään leimaamista.

Siis välttelen viimeiseen asti tilannetta, että joku tekisi muka päteviä johtopäätöksiä elämästäni ulkoisin leimojen mukaan ja tavastani toimia tai pyrkiä julkisuuteen kepulikonsteilla ja rahan voimalla.

Trendikästä – ei kiehdo – kiitos ei!

Toki on tilanteita, joissa toisten kunnioittaminen vaatii harkintaa ja tilannetajua. Ja sitten on niitä pinttyneitä ajatuksia, joita ei esimerkiksi uskonnollista syitä pystytä välttämään.

Ruotsissa esimerkiksi esitetään lakia, ettei isän tarvitse saattaa tytärtään kirkon alttarille ja luovuttaa jo vuosia yhdessä eläneelle sulhaselle. Täyttä teatteria.

Yle ulkokuorrutti lähetyksiään ja poisti puvut urheiluruudusta. Mitä vaikutusta sillä on urheilutuloksiin ja niistä uutisointiin. Tämä on varmasti keskeisin syy, että kuuntelen uutiset mieluummin radiosta. Siis asiat asioina, eikä kuorrutettuna joillakin trendeillä.

Huomaan myös, että netissä, youtubessa jne nautin musiikista, joissa se itse musiikki ja sen tulkinta on pääasia ja esittäminen stagella sivuseikka.

No älkää pelästykö – tuskin vielä tulen kenenkään hautajaisiin pyjamahousuissa. Ovathan ne tällä hetkellä niin tavattoman trendikkäät.

 

 

 

Lisää aiheesta:

Pihalla somesta, vanhoissa vaatteissa, heviä korvissa

Tuotteen käyttö on lopetettava välittömästi

Puvut katosivat Ylen Urheiluruudusta – tästä on kyse

Ikoninen hääperinne halutaan kieltää Ruotsissa

Eetu innostui omavaraisuudesta

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Trendi, muoti, Yle,

Millainen asiakassuhde pitäisi olla yrityksen tyrkyttämisellä ja palvelulla

Sunnuntai 18.8.2024 klo 12.47 - Kauko Niemi

peukutus.jpg

Viime päivinä olen joutunut useampaan otteeseen useamman yrityksen niin kutsutun asiakaspalvelun kanssa painimaan ja selvittelemään kuinkas jatketaan.

Mielikuvani on nyt muodostunut sellaiseksi, että jaksetaan tyrkyttää mennen tullen, mutta kun rahat ovat siirtyneet, niin asiakaspalvelulla ja -tyytyväisyydellä ei juurikaan ole merkitystä. Mitä nyt joku tekoälychatti muka palvelee, muttei pysty vastaamaan juurikaan mihinkään yksittäiseen kysymykseen kuin ympäripyöreästi.

Olen aina kun vain mahdollista käyttänyt nettiostosten toimituksiin Matkahuollon palvelua. Onhan se myös minulle lähin pakettipiste. Mutta viimeaikoina valintaani ei ole noudatettu. Ja siellä kauempana olevan ison pisteen kosketusnäyttö on viallinen. Vain hyvällä tsäkällä saa noutokoodin syötettyä.

Mistään en kuitenkaan löydä minkäänlaista yhteydenottokanavaa, että voisin edes ilmoittaa heidän viallisesta laitteestaan, saati tiedustella miksi he käyttävät mielivaltaansa juoksuttaessaan minua. Tilausvahvistuksessa paikka on jo vaihdettu, vaikka paketti on tulossa vasta viikon kuluttua.

Tapaus Toyota tykyttää MyToyota nettipalvelua. Rekisteröin innoissani autoni valmistusnumeroa myöten. Siellä ohjeistetaan muun muassa kuinka voin päivittää Toyota-auton älypalveluita ja karttoja. Pariin kertaan olen yrittänyt noudattaa ohjeita onnistumatta.

Näin vastaa Toyota - Valitettavasti Yaris-mallin kohdalla MyT-sovellus ja sen palvelut eivät ole saatavilla autossasi. Palveluiden saatavuuteen liittyy auton malli sekä ajankohta, jolloin auto on valmistettu.

Auton karttapäivityksiä varten ehdottaisimme ottamaan yhtetyyä Toyota-liikkeeseen, jossa voidaan tarkastaa ajoneuvon järjestelmä ja varmentaa yhteyden toimivuus, sekä onko autoon karttapäivitysten saaminen mahdollista.

Tyylistä ja kieliasusta päätellen yksikään ajatteleva ihminen ei Toyotalla ole huolehtimassa asiakkaista. Kolmasti olen autolla eksynyt, kun olen käyttänyt auton navigointia.

Miksi minä voin netissä kuitenkin rekisteröityä MyToyota-palveluun ja miksi tätä asiaa ei ilmoiteta sivulla heti kättelyssä, ettet voi käyttää tätä palvelua?

Postilta tuli parikin vastausta, mutta kumpikaan ei kertonut millä periaatteella postinjakelua suoritetaan. Sain lähetyksen, jossa vastaanottajan nimi oli täysin väärä. Katuosoite ja huoneistonumero oikein. Postinumero väärä. Täysin tekaistu kokonaisuus. Onneksi lähettäjä pyysi anteeksi ja lupasi poistaa väärennetyn nimen rekisteristään.

Olen jo vuosia käyttänyt kahta pankkia. Tarvittaessa olen siirtänyt rahaa toisesta pankista toiseen muitta mutkitta. Siirrot ovat näkyneet satoja kertoja välittömästi, paitsi yhtenä päivänä reilu viikko sitten mennessäni tankkaamaan autoani. Tiedustelin OP-pankista mikä on nyt yks kaks muuttunut?

Kiitos viestistäsi. Jokainen suoritettava maksu on yksilöllinen ja maksun perille menoon vaikuttavat niin lähettävän pankin kuin vastaanottavan pankin maksunkäsittely.

OP:ssa maksuja käsitellään SEPA-alueella ensisijaisesti sepa-pikasiirtoina. Tällöin maksut ovat saajilla sekunneissa. Aina sepa-pikasiirto ei kuitenkaan ole mahdollinen ja tällöin maksu välitetään tavallisena sepa-maksuna. Tällöin maksu menee saajalle joko saman päivän aikana tai seuraavana pankkipäivänä riippuen ajankohdasta milloin maksu on maksettu.

Yllä olevat aikataulut koskevat normaalia tilannetta. Mikäli maksua joudutaan tarkastelemaan tarkemmin, voi maksun käsittelyssä mennä pidempi aika. OP:lla on velvollisuus seurata maksuliikennettä sen varmistamiseksi, että emme välitä maksuja meitä velvoittavan lainsäädännön, viranomaisohjeistuksen tai riskienhallinnallisten linjaustemme vastaisesti.

Tuskin tämäkään on elävän, OP-pankin työntekijän ajatuksella laadittu vastaus yksittäiseen kysymykseeni.

Entäs kun on sivuilla selkeä palautelomake ja ihminen vastaa, niin kaikki toimii. Näin tapahtui Kuluttajaneuvonnan sivuilla. Tiesin heti mitä teen ja kerron ja millaisia liitteitä mukaan. Jäin odottamaan viikon sisällä luvattua vastausta, joka tulikin seuraavan päivänä. Vastauksen jokainen lause koski minun esittämääni tapausta huijari nettikaupasta. Nyt kahden viikon päästä latvialaisen kaupan.fi nettisivu ei enää toiminut. Kiitos!

Älkää pyytäkö palautetta – ainakaan suositteletko tätä. Tehkää oikean palautteen antaminen yhtä helpoksi kuin tuotteen siirtäminen ostoskoriin ja kehittäkää robottinne vastaamaan kysymykseen, eikä lähettämään puppusanageneraattorilla tuotettua tekstiä. Se on luotettavaa ja toimivaa asiakaspalvelua.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Palaute, Matkahuolto, Posti, Toyota, Kuluttaja-asiamies, OP-pankki

Ehdotan koiraa lääkärin kumppaniksi,

Lauantai 3.8.2024 klo 18.11 - Kauko Niemi

Hauva_pieni_KN234161.jpg

 

Ei ole montaakaan vuotta, kun homekoira tuli ja paljasti hetkessä nurkan missä oli homevaurio. Koko taloa ei tarvinnut aukoa ja arvella missä vaurio saattaisi olla. Näin hienosti paitsi, etteivät vakuutusyhtiöt hyväksyneet näin helppoa ja "alkeellista" tapaa.

Tullin rahakoira paljasti heti ekana toimintavuonnaan 1,2 miljoonaa salakuljetuksessa ollutta euroa. Koronan iskettyä koira haistoi myös hetkessä sen, muttei oikein kelvannut vain tutkimustietoon nojaaville viranomaisille. Koronakoirat siirrettiin lentoasemalla takavasempaan. Tieteellisesti on nyt kuitenkin todistettu, että koira tunnistaa 92 prosentin varmuudella koronan, jopa sen eri variantit.

Viime viikolla yksi ja sama koira kävi noutamassa viikon aikana kolme eksynyttä marjastajaa kotiin. Niillä lukuisilla rattijuopoilla, jotka jättävät auton tienposkeen ja loikkaavat puskaan piiloon, ei ole alkeellisintakaan käsitystä koiran kyvyistä löytää piilopaikka.

Viime talvena moni sentään pysähtyi syvällisesti miettimään koiran ja ohjaajan huikeaa roolia, kun lapsi löytyi viime hetkellä lumikasasta ja pääsi jatkamaan arvokasta elämäänsä. Ja onhan parhaillaan suomalaisia koiria Pariisissa turvaamassa kilpailijoita ja yleisöä.

Itsekin olen lapsena syönyt monta jänispaistia sen tuloksena, että luppakorva ajokoiramme hoiti jänikset pyssyn hollille. Ilman koiraa jänikset olisivat kyyköttäneet puskassa, eikä taitavinkaan metsästäjä olisi niitä huomannut.

Ihminen ei vain tiedä, eikä ymmärrä mihin koiran hajuaisti pystyy. Kun ei tiedetä eikä uskota, niin ei voida luottaakaan koira-alamaiseen, jonka pitää tehdä vain sitä mitä minä käsken ja mistä minä tykkään.

Koiran hajuaistia on tutkittu juuri laajasti. Asialla ovat olleet Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmä, Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Hajukoirayhdistys.

Tutkimuksen johtaja Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopistolta on yllättynyt tutkimustuloksista.

Olin ihan varma, että koirat osaavat haistaa paremmin kuin mitä oli aikaisemmin todettu. Se, että ne osaisivat näin paljon paremmin, on ihan uskomatonta. Ihminen ei kyllä koiralle pärjää, Hielm-Björkman sanoo Ylen haastattelussa.

Myöskään koneista ei välttämättä ole koirille vastusta: tutkimuksen mukaan koirat voivat oppia tunnistamaan paljon pienempiä hajupitoisuuksia kuin analyysilaitteet voivat luotettavasti mitata.

Tutkijat ovat varmoja, että koiria alikäytetään. Terveydenhoitoalalla voisi olla paljon enemmän ja erilaisia laboratoriokoiria.

Koirat pystyvät esimerkiksi haistamaan syövän, diabetespotilailla laskevan verensokerin ja koronan. Koiria voi käyttää aikaisempaa enemmän myös esimerkiksi alkavien sairauskohtausten, kuten kroonisten kipukohtausten tunnistamisessa. Koira pystyy esimerkiksi ilmaisemaan 20 minuuttia ennen kipukohtausta, että se tulee. Ihminen pystyy ottamaan lääkkeensä, jolloin kipukohtaus tulee lievänä tai ei ollenkaan.

Koirien osaamisen tutkiminen ja todentaminen on paljon halvempaa kuin että jatketaan kuten ennen. Japanissa on jo otettu koiran nenä osaksi ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

 

Hauva - kaikki koirista

Lisää aiheesta:

Koirien hajuaisti luultua parempi

Homekoirayrittäjä

Suomalainen sankarikoira Pariisissa

Koira havaitsee kirjanpainajat huomattavasti aikaisemmin kuin ihminen

 

 

1 kommentti . Avainsanat: Koira, koiran hajuaisti, Kauko Niemi, homekoira, koronakoira, virkakoira,

Tekoälyä pukkaa

Maanantai 29.7.2024 klo 20.42 - Kauko Niemi

StadikanvarjotPieni_KF5A46412.jpg

 Tämän aidon kuvan voi ottaa kahtena päivänä vuodessa mikäli silloin sattuisi paistamaan aurinko. Minulle ideasta kuvaamiseen kesti 2,5 vuotta, jolloin vaakasuorat varjot muodostavat marimekko kuvion Stadionin pintaan.Kuvattu 2015

Adobe, Microsoftin selain ja monet muut ohjelmistot saavat päivityksiä melkein päivittäin. Yhteinen piirre on älyn kasvattaminen sovelluksissa. Kehityssuunta, jota ei voi välttää.

Päivityksen jälkeen hyppii houkutusruutuja silmille, kuinka homma hoituu nyt ja näin helposti kuvat näyttävät ihan toisenlaisilta ja kaikki eivät edes ymmärrä kuinka syväväärennettyjä ne ovatkaan.

Rajansa on tietysti kaikella. Innokkaana valokuvauksen harrastajana taistelen itseni kanssa siitä, kuinka paljon kuvia on syytä muuttaa, korjailla, värittää ja antaa katsojalle edelleen vaikutelma ”dokumentin” aitoudesta.

Tottakai ”dokumentin” voi muuttaa taiteeksi, mutta tehtäköön asia selvästi ymmärrettäväksi. Dokumentti voi sinällään olla taidetta, kun kuvaushetki, kuvakulma ja muut elementit ovat kohdillaan ja tekniikka oikein säädetty. Itselläni yhden kuvausidean toteuttaminen pisimmillään kesti 2,5 vuotta. Parhaillaan kerään kuvia mielenkiintoiseen sarjaan. Pääkuva puuttuu. Toki rahalla tai ympäripuhumalla voisin sen lavastaa ja ottaa vaikka ensi yönä. Odotan kuitenkin luomua.

Jokainen on kokenut kuinka auringonlaskukuvat saavat enemmän peukutuksia, kun niiden värejä on reippaasti ”korostettu” ihan hyvällä omallatunnolla. Meitsiekuvat ajetaan filttereiden läpi julkisuuteen ja niin ovat vuosien vaot ja rypyt kadonneet.

Kyllä – minäkin käsittelen kaikki julkaisemani kuvat. Tavoitteena on toistaa mahdollisimman luonnollinen tilanne. Saatan poistaa kuvasta sellaisia elementtejä, jotka eivät vaikuta kuvan informaatioarvoon. Sellaisia voi olla oma varjo, sähköpylväs tai muu taustalla oleva elementti, jota en riittävän älykkäänä kuvaajana tajunnut välttää kuvaushetkellä.

Oma lajinsa ovat ne kameran säädöt, joka jäivät vahingossa päälle, silloin kun et kuvannut täysautomaatilla. Niitäkin toki pystyy korjaamaan ja pitääkin korjata photoshoppaamalla.

Uusimassa Photoshop-päivityksessä voisin muuttaa muutamassa sekunnissa sinun vaatteittesi värit ja määrittää muutamalla kehotuksella uuden taustan – terkkuja vaan täältä Pariisista.

Nyt ollaankin jo sillä alueella, missä kuvan dokumenttiarvo on menetetty. Joskushan toki sellaisiakin kuvia tarvitaan, mutta tehtäköön tavalla tai toisella selväksi mistä on kysymys. Olenko minä ottanut tuollaisen kuvan vain onko se tekoälyn vääntämä.

Nyt siis alkaa sinnikäs tekoälyn opiskelu - sinullakin. Vaikket sitä koskaan käyttäisikään, niin taito on hyvä olla hyppysissä ja hyvä on ymmärtää toistenkin kuvista kuinka aitoja ne oikeasti ovat. Ovatko naapurin kuvat dokumenteja vai taidetta vai tekoälyn tuotoksia.

senaatintori_pieni.jpg

 

 

Lisää aiheesta:

Voiko älyä ihan oikeasti tehdä

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tekoäly, valokuvaus, Adobe, Microsoft, kuvankäsittely,

Näyttävällä julkisuudella voi olla varjopuolensa

Keskiviikko 24.7.2024 klo 17.40 - Kauko Niemi

Onnibus_IMG_91821.jpg

Reilu vuosikymmen sitten suurella julkisuudella ja poikkeavan erikoisilla tuotteilla järkytettiin linja-autobisnestä. Nyt vuosien viestintäkaari on johtanut suoriin otsikointiin. Aikoinaan uhottiin koko alan suuria muutoksia. Syntyi raikuvan punaisten, kaksikerroksisten linja-autojen Onnibus-maailma.

Tuskin monikaan suomalainen välttyi tästä rummutuksesta ja tuskin monikaan suomainen jäi ihmettelemään, kun maantiellä tuli vastaan tai ohitti julmettu punainen kulkuneuvo. Viesti uudesta bussista, joka muuttaa kaiken, meni perille. Ehkä liiankin hyvin. Ja olihan onnibussi nimi suomalaisen vanhankansan suosima nimitys linja-autosta.

Kolmen suomalaismiehen vuonna 2012 perustama suomalainen uber riitautui, kun yksi perustajista alkoi veljeillä skottimiljonääri Sir Brian Souterin kanssa. Pian Skotlantilaisella sijoitusyhtiöllä oli enemmistö Onnibusista. Vuonna 2018 omistus siirtyi lahtelaiselle Koiviston autolle. Ostokset jatkuivat ja nyt Koiviston autolla on noin 70 prosentin markkinaosuus linja-autojen kaukoliikenteessä.

Onnibus-yhtiön omaperäisyys syntyi siitä, kun se panosti tietojärjestelmiin ja liiketoiminnan analytiikkaan – ja hinnoitteli lippunsa toisin kuin muut. Kilpailijoiden matkalippujen hinnat perustuivat lähinnä matkan pituuteen, Onnibusin hinnoittelu pohjasi kysyntään.

Lipunmyyntiohjelmisto huomioi ajoneuvon täyttöasteen, ajankohdan ja monia muita muuttujia. Niiden perusteella ohjelmisto päätteli, mikä olisi kullakin hetkellä oikea hinta, jotta linja-auto täyttyisi mahdollisimman kannattavasti. Mikään ei kuulemma ollut niin kallista kuin ajaa tyhjällä autolla.

Reilun 10 vuoden omaperäinen ja jatkuvasti julkisuudessa ollut tarina on tehnyt tehtävänsä. Median otsikoissa komeilee nyt suoraan kuinka Onnibus on tyrinyt, kolaroinut, aiheuttanut kriittisiä tilanteita liikenteessä.

Aikaisemmin olisi otsikoitu kuinka linja-auton rengas savusi ja sitten jossakin sivulauseessa ehkä mainittu, että kyseessä oli lahtelaisen Koiviston Auton bussi.

Julkisuus toimii sekä hyvässä, että pahassa. Viimeaikaiset Onnibusin törttöilyotsikot pistää jo heikkohermoisimmat miettimään uskaltaako kiivetä noin korkealle heittoistuimelle.

 

Lisää aiheesta:

Onnibus oli aiheuttaa suuren onnettomuuden Nelostiellä – Järjetön teko tallentui videolle

Liisa istui Onnibussissa matkalla isovanhempiensa luokse – havahtui kovaan pamaukseen ja isoon savupilveen

Ihmisten päät kääntyivät sekunnissa, kun Onnibus jyräsi betonista läpi Helsingissä – Kaikki tallentui videolle

Onnibus - Lippuhinnat hämmästyttävät: samalla bussilla lyhyt matka on kalliimpi kuin pitkä

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viestintä, Onnibus, median otsikointi, Koiviston auto,

Sittenkin mieluummin verkkokaupasta kuin tyrkyttäjältä

Sunnuntai 21.7.2024 klo 14.22 - Kauko Niemi

Paketti_IMG_91311.jpg

Ahkerana verkkokauppa-asikkaana koen, että yksi suurimpia jarruja kehityksessä on logistiikka. Kuinka sujuvasti ja luotettavasti tavara kulkee kauppiaalta/valmistajalta/keskusvarastosta ostajalle. Kun ihminen ostaa tuotteen, niin tietenkin hän haluaisi sen heti käyttöönsä.

Tällä hetkellä toimitukset ja toimitustavat ovat niin sekavia, viipyleviä ja huonosti informoituja. Seurantasovellukset eivät anna rehellistä kuvaa todellisesta tilanteesta. Tilanteesta, josta ei oikein kukaan ole varma. Ani harvoin törmää kauppiaaseen, joka ottaa täyden vastuun myös kuljetuksesta. Homma ja vastuu siirretään kuljetusorganisaatiolle.

Tilasin pari tuotetta eurooppalaisesta nettikaupasta. Seurantalinkki paljasti, että tuotteet tulevat kuinkas muuten kuin Kiinasta. Kestää ja kestää, kunnes yhtenä päivänä tuotteeni ovat Vantaalla.

Matka Vantaalta kestää liki viikon Helsingin Kamppiin. Saan tekstiviestin Node ja kuusi numeroa. Kuka lähettää ja mitä tarkoittaa. Seurantalinkistä selviää, että tuote on toimitettu Lidl Kamppiin.

Lidl:n tiloissa on kolmen yrityksen lokerikot. Saamani koodi ei kelvannut kenellekään. Sitten selvittelemään kenen lokerikossa tuote mahtaisikaan olla.

Ei ollut Budbee, eikä ollut Postin, vaan Matkahuollon. Koodi ei kelvannut, vaan kävin selvittämässä face-to-face Matkahuollon virkailijan kanssa. Hän lähetti uuden koodin ja kas luukku aukesi ja oikea paketti löytyi.

Tästä casesta puuttui lähes kaikki oleellinen ja täsmällinen tieto ja tämä puutos ei ollut ainutkertainen. Tai ilmoitetaan, että toimitus tapahtuu kotiinkuljetuksella klo 12 – 18.00. Odotat kuusi tuntia ja saat tiedon, että toimitus siirtyykin huomiselle.

Esimerkkini ei juurikaan innosta helppoihin nettiostoksiin. Toki kaikki eivät ole näin takkuisia. Kuitenkin liian moni. Tuntuu kuin kunnioitettaisiin postien satavuotista historiaa ja yritetään sähköistää sitä. Sehän ei onnistu.

Tilaan tiettyjä tuotteita Kuopiosta. Kun teen tilauksen vaikkapa sunnuntai-iltana myöhään, niin tuotteet ovat olleet 99 prosenttisesti tiistaina alkuiltapäivästä parin korttelin päässä lokerikossa noudettavissa ilman yllätyksiä. Kaiken kaikkiaan verkko-ostoksistani noin 90 prosenttia etenee oletusten ja lupausten mukaan.

Suomalaisen verkkokaupan alakulo jatkuu edelleen. Tämä käy ilmi Vilkas Groupin ylläpitämästä verkkokauppaindeksistä.

Vuoden toisella neljänneksellä suomalaisen verkkokaupan euromääräinen myynti laski 30 prosenttia vuodentakaisesta. Myös ensimmäisellä neljänneksellä laskua oli noin 30 prosenttia.

Verkkokauppaindeksi seuraa muun muassa erikoistavarakauppaa, joka on välittömästi tai välillisesti sidoksissa rakennusalaan, missä alakulo jauhaa.

Suomalainen verkkokauppa on tällä hetkellä vuoden 2019 tasolla.

Kyllä nettikauppa on samanlainen kuin fyysinen kauppa. Kun olet kassalla maksanut, niin pitää olla selkeä varmuus, että saat tai tiedät, kuinka saat tuotteen. Tai olisiko mahdollista hoitaa maksu vasta kun olet saanut tuotteen käteesi. Siis rahat olisivat jossakin jäädytettyä kunnes olet saanut tuotteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nettikauppa, Matkahuolto, Posti, Budbee

Vanhemmat kirjoitukset »