Nokia antoi pakit myös Romaniassa

Torstai 31.1.2008 - Kauko Niemi

Nokian tuotannon siirtäminen Bochumista Romaniaan ei ole mennyt kultaisen käytöksen kirjan kaiken sääntöjen mukaan kummassakaan päässä. Ja aika mittaa onko se mennyt edes lain mukaan. 

Sekä Suomessa, että maailmalla asiaa on tulkittu Nokian ylimielisyytenä. Vaikka kuinka olisi ylittänyt 40 prosentin markkinaosuuden, ei ylimielisyyteen olisi pienintäkään varaa sen enempää Nokialla kuin kenelläkään muulla. Nokia on kautta aikojen ollut hankala yritys esimerkiksi median kannalta. Nyt on varmaa, että media seuraa yhtiötä ja sen tekemisiä entistäkin tarkemmin. Eikä suinkaan Nokian haluamalla tavalla uusien puhelinten julkistuksilla.

Maailmalla on liian monta esimerkkiä siitä, kuinka ylimielisyys kostautuu. Kukaan ei olisi uskonut, että aikoinaan esimerkiksi IBM notkahtaa polvilleen.

Bochum on ollut ja tulee olemaan pitkään otsikoissa. Vähemmälle sen sijaan on jäänyt Nokian nokittelu Romanian päässä, missä se otti herneitä nenäänsä ja vaihtoi uuden tehtaansa sijaintikaupunkia viime metreillä.

Nokia neuvotteli tehtaan paikkansa transilvanialaisen Targu Muresin kanssa valmiiksi. Tehdastontti oli aivan Targu Muresin pienen, mutta kansainvälisen lentokentän vieressä. Kaikki oli allekirjoitusta vaille valmista ja kättä lyöty päälle.

Targu Muresin kaupungin isät olivat niin innoissaan asiasta, että Nokian vaitiolopyynnöstä huolimatta riensivät päätä pahkaa kertomaan syntyneestä, allekirjoittamattomasta sopimuksesta jopa paikalliselle televisioyhtiölle, kertoo asioista perillä oleva paikallinen taho.

Tämä ei sopinutkaan Nokian tiedotuspolitiikkaan ja ehkä se ei sopinut myöskään pörssitiedottamisen haarukkaan. Nokialaiset eivät palanneetkaan koskaan kynät teroitettuna Targu Muresiin, vaan hankkivat uuden tehdasalueen 105 kilometrin päästä Clujesta, missä tehdasrakennusta parhaillaan pystytetään ja tuotanto alkaa ensi kesänä.

Tarkkaa tietoa ei ole, oliko käänteen takana heikkoa kommunikointia, väärinymmärrystä vai Nokian herkkähipiäisyyttä tai tuhoon tuomittua ylimielisyyttä.

Ainakin se oli riittävä näpäytys ja rajun luokan viestinnän oppitunti Targu Muresin kaupungin isille, jotka nyt seuraavat naapurikaupungin kehitystä liki itku silmässä ja kuinka vaikkapa Stora Enso ja muut investoijat haluavat Clujessa Nokian syleilyyn.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nokia, Romania