En tiedä yhtään syytä miksi antaisin Hesarin käyttöön paikkatietoni

Perjantai 29.8.2014 klo 15.37 - Kauko Niemi

Helsingin Sanomat aloitti eilen netissä iltaversion julkaisemisen. Vaikka olen Hesarin nettipalveluista maksava lukija, niin tämä uusin palvelu avautuu vain Windows-kaupasta ladattavalla ilmaisella sovelluksella.

Sovellusta ei voi ladata, jos et anna lupaa käyttää puhelimesi tai tablettisi paikkatietoja. Kuinka paikkatietoni, siis missä uutista luen, liittyy uutiseen. En keksi yhtään syytä. Paitsi Hesari pystyy käyttämään tietoa markkinoinnissaan tai myymään sitä ulos.

Ajattelen asiaa tietoturvan ja muun turvallisuuden kannalta. Poliisi ja muut viranomaiset varoittelevat jatkuvasti, ettei pidä toitottaa pitkistä poissaoloista sosiaalisessa mediassa. Sehän on selkeä signaali, ettei kukaan ole kotona ja murtovarkailla on sopivaa aikaa puuhastella ihan mitä vaan.

Karrikoiden voin ajatella, että asuntoni irtaimiston arvo on moninkertainen pankkitilillä olevien säästöjen arvoon. Periaatteessa on vähemmän haitallista jakaa pankkitunnuksia kuin paikkatietojani. Ja jos joku nyt pääsee pankkitililleni ja maksaa velkani pois, niin siitä olen vain tyytyväinen.

Olen aina ollut erittäin varovainen paikkatietojeni julkistamiseen. Niin Hesarin kuin monen muunkaan tapauksessa minulla ei ole sataprosenttista varmuutta kuinka paikkatietojani käytetään nyt tai tulevaisuudessa. Niillä voi saada paljonkin pahaa aikaiseksi.

Ymmärtääkseni Hesari ja monet muut naamioivat paikkatiedon vaikkapa sääpalveluun, joka pystyy näyttämään oleskelu paikan sään. Tosin näen ja koen sen ihan itsekin omilla silmilläni. Sään voi tarkistaa myös ilman paikkatietoa kirjoittamalla halutun paikkakunnan nimen sääpalvelun hakukenttään.

ps.

kommentoin asiasta Hesarille. Kommenttiani ei kuitenkaan julkaistu. Eikä toisaalta kommentoitukaan. Vain Hesari tietää mitä sen lukijat tarvitsevat ja kuinka käyttäytyvät. Tämä on sitä kuuluisaa asiakaslähtöisyyttä  (asiakas lähtee)

ps2

Jos sallit paikkatiedot ja lataat ohjelman, niin sinulla on vielä mahdollisuus istuntokohtaisesti kieltää paikkatietojen välitys Sanomille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paikannus, paikkatieto, turvallisuus

Minulla on joskus tarve löytää paikasta A paikkaan B muttei aina kartalla

Maanantai 10.3.2014 klo 10.19 - Kauko Niemi

En keksi mitään tarvetta ilmoittaa esimerkiksi Helsingin Sanomille omia sijaintitietojani. Tästä syystä en voi ladata esimerkiksi HS mobiiliversiota. Jos en anna lupaa käyttää sijaintitietojani en voi ladata ohjelmaa.

paikkatieto.jpg
Vaihtoehdot ovat vähissä
Eikä tämä ole ainoastaan Hesarin tilanne. Monet muutkin mobiilipalvelut vaativat samaa ja vain pystyäkseen seuraamaan olinpaikkaani ja tarjoamaan ravintola- ja muita lähialueen palveluja. Ei kiitos.

Oma tietoturvani on tärkeämpää kuin päivän pizza-tarjoukset. Oma julkinen sijaintitietoni on se jonka tällä hetkellä karsin pois, ja hyväksyn vain palvelut, joissa sijaintitieto on välttämätön. Esimerkkinä vaikkapa Parkman paikoitusohjelma. Sen käyttämä paikkatieto tietää automaattisesti minkä hintaisella alueella auto on paikoitettuna ilman erillisten koodien näpyttelyä.

Paikkatieto on turvallisuuden kannalta kokolailla vaarallinen tieto. Joku seuraa sinua ja tietää missä liikut, onko se välttämätöntä? Joku tietää milloin asuntosi on tyhjä, onko se välttämätöntä nykyaikana? Ei todellakaan.

Jos joku palveluntuottaja on sitä mieltä että ota tai jätä, niin kannattaa jättää. Toisaalta käyttäjän valinnanvapaus toisi paitsi lisää käyttöä palvelulle niin se luo erinomaista brändin tukemista.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paikannus, paikkatieto, turvallisuus