Tavallisen ihmisen arvokasta työtä

Torstai 24.11.2011 - Kauko Niemi

Viisi vapaaehtoistoimijaa saa ensimmäisen kerran myönnetyt oikeusministeriön demokratiapalkinnot. Palkinnon tarkoitus on tehdä tunnetuksi suomalaista demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa.

Huomenna jaetaan Eläinsuojeluyhdistysten Topeliuspalkinto, joka kuuluu myös samaan sarjaan, vapaaehtoiseen, hyvään toimintaan.

Demokratiapalkinnon saavat Eläkeliiton Ylistaron yhdistys, Käpy - Lapsikuolemaperheet ry, Luetaan yhdessä -verkosto, Otto-Ville Mikkelä ja Regina Wittsberg.

Palkinnot jaetaan nyt ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna palkinto toteutetaan oikeusministeriön, Raha-automaattiyhdistyksen, Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry:n ja Ylen Ykkösen aamu-tv:n yhteistyönä.

Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuoden 2011 kunniaksi palkinnon teemana oli vapaaehtoistoiminta.

Demokratiapalkinnon tarinat ovat monin verroin koskettavampia kuin yhdenkään julkkiksen vääränlainen pukeutuminen, joka toinen kuukausi julkisuuteen lausuttu erouhkaus tai törttöily jossakin tapahtumassa.

Yksi suurimpia vapaaehtoistoimijoita ovat koiraihmiset. Suomessa erilaisissa koirakerhoissa ja rotujärjestöissä toimii satojatuhansia ihmisiä rakkaudesta eläimiin, ilman palkkaa ja aikaa säästämättä.

Vaikkei demokratiapalkinto tällä kertaa suoraan kohdistunutkaan koiramaailmaan, niin tässä vaiheessa haluan nostaa esiin tämän arvokkaan työn ilman konkreettista rahaa tai muuta palkintoa.

Ilman huikeaa määrää vapaaehtoistyötä, monen koiran elämä ja erityisesti koiran ja ihmisen välinen vuorovaikutus ja ymmärrys olisivat kovin vajavaisia.

Virallisesti demokratiapalkitut jakavat 10 000 euron summan, jonka tarkoitus on kannustaa toiminnan jatkamiseen, sen kehittämiseen tai vapaaehtoisten kiittämiseen. Tasavallan presidentti Tarja Halonen luovuttaa palkinnot 8. joulukuuta Vapaaehtoistoiminnan juhlaseminaarissa Helsingissä.
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vapaaehtoistoiminta