Minä itellatan kirjeen sinulle huomenna. MITÄ?

Tiistai 13.11.2007 - Kauko Niemi

Minä itellatan tämän kirjeen sinulle huomenna. MITÄ h..vettiä sinä hourit? 

Agricola-vuoden kunniaksi TV1:n yksi mielenkiintoisimpia ohjelmia on sanakirja. Sanakirjassa erilaiset ihmiset valitsevat sanan ja kertovat suhteestaan siihen.

Ja niin kuin kaikessa viestinnässä sanat saavat merkityksen vastaanottajan päässä. Sanakirja on kiinnostava siinä mielessä, että varmaan yhdelläkään sanan sanojalla ei ole samaa merkitystä valitsemalleen sanalle kuin minulla.

Tai löytyi juuri yksi. Tutkija Janne Saarikivi oli valinnut sanan posti. Saarikivi ihmetteli tätä täysin universaalia ja globaalia sanaa ja systeemiä. Kuinka tällainen toiminta kuin posti on ylipäätään voinut tähän maailmaan syntyä.

Posti kuljettaa kirjeen postimerkin hinnalla paikasta toiseen mukisematta, jopa pahimpaan vihollisvaltioon. Aivan uskomaton järjestelmä.

Posti on myös ainoa sana maailmassa, joka merkitsee kaikilla kielillä samaa.

Ja mitä ihmettä tapahtuikaan. Luottokorttilaskussani joku Itella haluaa sievoisen summan rahaa. Kun kaikkia aivonystyröitä oikein kunnolla hieroi niin tosiaan olin ostanut yhden työtuolin postiennakolla. Huomioitavaa on erityisesti, etten ostanut sitä itellaennakolla.

Mikä on se ihmeellinen viisaus, että Suomen Posti vaihtaa nimensä. Nimen jonka kaikki maapallon ihmiset olisivat ymmärtäneet. Nimeen, joka ei kerro kenellekään mitään, ei edes vielä sadan vuoden ja sukupolvenkaan kuluttua.

Jotta asia olisi vieläkin sekavampi, niin Posti, eikun Itella, vain kummin päin se nyt olikaan käyttää sekaisin kahta nimeä, eikä rajanveto ole ainakaan yritysasiakkaissa ja yksityisasiakkaissa. Minäkin asioin Postissa, mutta papereissa lukee Itella.

Kuvittelin jo tämän mitäänsanomattoman villityksen laantuneen kun kaikki koulutuslaitokset yrittävät olla fiinimpiä kuin ovatkaan ollessaan arbisia, stadioita, evtekejä, metropolizeja, helioita, ja ties mitä. Yhdenkään tarjonnasta tai sisällöstä en nimen perusteella pysty päättelemään mitään. Ja tuon lista teossa auttoi ystävällisesti Google.

Ainoa johtopäätös Postin kohdalla on se, että Suomen Postilla on jotain niin suuria luurankoja kaapissa, ettei tuota maailman ainutlaatuisinta sanaa uskalla enää käyttää.

Minä ainakin postitan, enkä itellata kirjeeni ja korttini vielä seuraavat 30 vuotta, jos Elämä Pelissä testin tulokseen on uskomista.

2 kommenttia .