Pieniä myönnytyksiä metro-vihaajille

Perjantai 18.10.2013 klo 18.10 - Kauko Niemi


Windows 8 on siis tänään saanut ensimmäisen päivityksen 8.1. Microsoft kertoo innoissaan, että käynnistysnappula on tullut takaisin. Käynnistysnappulan puuttuminen vasemmasta alanurkasta oli kuitenkin verrattain pieni murhe.

Pientä muutakin myönnytystä on annettu ja nyt alan innolla odottamaan Windows 8.2 versiota ja uusia myönnytyksiä. Niitähän on pakko tulla kun windows-kato kasvaa.
Nyt minun koneeni avautuu suoraan työpöydälle. Mahtavaa. Oikeesti ei vähääkään kiinnosta värit ja vilkkuvat nappulat, jos työskentelyn matkaan tulee turhia vaiheita. Värivalojen viehätys katoaa kahdessa viikossa.

Käytän joka päivä yli kymmentä eri ohjelmaa ja/tai toimintaa selaimella. Keskimäärin aina on avoinna seitsemän eri ohjelmaa. Yritin opetella metron hyödyntämistä, mutta emme olleet yhteensopivia ja siirryin vanhan hyvän työpöydän käyttöön.

Mielihyvin voin tunnustaa, että olen ollut väärässä, jos todella olen väärässä, enkä osaa hahmottaa metromaista lähestymistä. Silloin kun tekstiä tuotetaan yhdellä ohjelmalla, kuvia käsitellään tapauksesta riippuen 2-3 ohjelmalla, kuvia ja tekstejä yhdistellään tai niitä sijoitellaan päivitettäville sivustoille. Jatkuvaa hyppimistä ohjelmistojen ja tiedostojen välillä. Päivän hallinta on jatkuvasti avoinna sähköpostin ja kalenterin muodoissa ja nettiradio on aina taustalla sekä kolmen eri facebook-tilin hallinnointi ja sisällöntuotaminen.

Varovasti oli laskevinani, että jos käyttäisin konettani metro-näkymän kautta se tarkoittaisi vähintään 700-800 ylimääräistä klikkausta tai sipaisua päivässä.
Minä lasken käyttöliittymän hyvyyden ja toimivuuden klikkausten määrällä. Työn pitää olla yksioikoista tai ainakin pystyä rakentamaan oikopolkuja ja ohittamaan turhat värivalot.

Itse asiassa opin tämän periaatteen jo 1999, kun Talentumin ja Soneran yhteisyritys WOW:iin rakennettiin mahtavan hienoja julkaisupaikkoja ja heti 4-5 klikkauksen jälkeen saavutit mahtavaa journalistista sisältöä. Ja kuitenkin kaikki tilastot osoittivat ja varmaan osoittavat vieläkin, että ani harva käyttäjä klikkaa enää kolmatta kertaa samaa asiaa, jos ei kahdella klikkauksella asia avaudu niin olkoon.

Samoin kävi ja käy edelleen, että kaiken maailman tiiserilinkeillä ei sivuston sivulatausmääriä juurikaan kasvateta. Ainoastaa rakennetaan hankalaa kuvaa käyttökokemuksesta. Keep simple!

En tunne Microsoftin markkinatilannetta kovin tarkkaan, mutta uuden päivityksen viestit kertovat, kuinka voit olla yhteydessä ystäviisi ja jakaa kuvia kavereille jne jne.
Minulla kun on ollut käsitys, windowsin tärkein käyttäjäkunta on ollut ammatillisessa ja yrityskäytössä. Kuinka tärkeää heille on tietää jatkuvasti mitä ystävät puuhaavat. Jos windowsin kehitys jatkuu viihteen ehdoilla tuottavaa työtä vaikeuttaen, niin sitten joutuu tietotekniikkani uuden arvioinnin kohteeksi.

ps
päivitys tänään vain varovasti tablettiin. Tuotantokone myöhemmin ja läppäri vielä seiskalla.


Avainsanat: windows 8.1, Microsoft


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini