Miksei homehdu

Lauantai 13.11.2021 klo 9:52 - Kauko Niemi


Tuoteseloste_IMG_09321-2.jpg

Usein olen miettinyt, että milloinkahan avataan sellainen ruokakauppa, jonka mainoslupaus on, että tuotteemme pilaantuvat kolmessa viikossa.

Tuolloin voisi olla melko varma, ettei tuotteissa ole turhia säilöntäaineita ja teollisen ruokatuotannon prosessoimia, koukuttavia keinomakuja tai itse valmistuksessa käytettäviä tuotantoprosessien sujuvoittamiseen ja halpuuttamiseen tarkoitettuja lisäaineita.

Siis ruokakauppa, joka myisi puhtaita ruokatarvikkeita sekä luomutuotteita ja luomusti valmistettuja eineksiä. Pitäisköhän vinkata vaikka Järvenpään Citymarketille – pyhittäisivät vaikka pienen kulman aluksi. Hehän uskaltavat vaikka mitä.

Jokainenhan muistanee esimerkiksi hampurilaiskokeilun. Vuoden vanhaa hampurilaista tuskin moni erotti viiden minuutin vanhasta. Hirmuiset nuoruuskemikaalit on täytynyt olla pelissä, kun kaipaamaani hometta ei tuossa kokeessa näkynyt missään. Epäilen etteivät nuoruuskemikaalit pidä vatsamme 2,5 kiloista bakteerikantaa nuorena.

Kuulin tuttavaltani, jonka tuttava oli ”pizzatehtaassa” töissä. Hän mätti säkkikaupalla erilaisia jauhoja ja muuta leivonta-aineita pizzanpohjia hierovaan koneeseen kunnes? Nenän limakalvot eivät hommaa kestäneetkään, vaan nenä alkoi vuotamaan aika ajoin verta. Joku mukana ollut aine aiheutti sen, että tämä työ piti lopettaa ja syyllinen ei ehkä kuitenkaan ollut puhdas vehnäjauho.

Vuosien ylistyslaulua soinnutettu rypsiöljyä pidetään terveyden avaimena. Missään ei kerrota, että sen kirkastamiseen käytetään probyleeniglygoolia eli pakkasnestettä. Eikä läheskään kaikki selvitykset ja tutkimukset ole vakuuttamassa, että rypsiöljyn luontainen koostumus muutenkaan olisi parasta mahdollista ihmisen terveydelle.

Muutama kuukausi sitten aasialainen nainen päätti putsata kaikki pahat bakteerit ihostaan. Hän täytti kylpyammeensa alkoholilla ja meni putsautumaan ammeeseen. Nainen kuoli ja hänen alkoholipitoisuus veressä oli 12,7 promillea. Siis ilman ainuttakaan naukkua. Iho hoiti tämän alkoholimyrkytyksen.

Tämä nainen ja moni meistä ei tiedosta ja ymmärrä, että ihomme on meidän suurin elimemme, jota pitää hoitaa ja hoivata myös mahdollisimman luonnonmukaisesti. Se, että iholle läikähtää alkoholia ei varmastikaan tee sinusta rattijuoppoa, mutta jatkuva ihohuokosten tukkiminen jollakin mönjällä vuodesta toiseen saattaa altistaa huonoihin seurauksiin.

Iholla on myös luonnollinen bakteerikanta. Liian tehokkaat puhdistustuotteet sekoittavat ihon luonnollisen mikrobiomin eli bakteeriston. Jos sen hinkkaa ja huuhtelee viemäristä alas, tie iho-ongelmille on entistä avoimempi. Joidenkin neuvojen mukaan päivittäinen suihku ja hinkkaamiset olisivat jopa liikaa ihon terveyden kannalta. Riittää kun pesasee ne tietyt paikat.

Ulkonäköpaineet ovat nostaneet esiin monia ihmisille luonnottomia tehoaineita vaikkapa botoxin. Botuliinitoksiini, tuttavallisemmin botox, jättää vaarallisuudessaan taakseen arsenikin, sariinin ja monet muut kauhua herättävät myrkyt. Vain yksi gramma botuliinia voi tappaa miljoona ihmistä. Hajuton ja mauton myrkky aiheuttaa kuoleman lamauttamalla hengityselimistön. Samalla aineella silotellaan ulkonäköpaineessa sitten paikkoja ”kauniimman näköiseksi.”

Toki nämä esimerkit ovat äärimmäisiä tapauksia, mutta osoitus, että liika on liikaa eikä kaikkea tarvitse edes suun kautta syödä. Elintarvikkeiden lisäaineet on toki tutkittu ja niiden käyttömäärät ovat viranomaisten hyväksymiä.

Sen sijaan on vaikeampi löytää todellista tietoa vaikutuksesta jatkuvassa käytössä yksilötasolla. Ja mahdotonta löytää tietoa eri lisäaineiden yhteisvaikutuksesta, kun lisäaineet ja niiden käyttö selvitetään aine kerrallaan ja kuka on vastuussa yhteisvaikutuksesta.

Tunnetko ja kuinka selkeästi ymmärrät tuoteselosteet ja niiden merkitykset? Tutkiskella tuottuoteselosteita missä lukee pienellä: kasvisrasva tai kovetettu kasvisrasva tai hydralisoitu kasviöljy tai jotain muuta terveellistä kasvis-alkuista, niin todennäköisesti kyse on transrasvasta, jonka lähteenä palmuöljy.

Miksei sanota suoraan ja rehellisesti palmuöljy. Sääntöjen mukaan, jos tuotteessa on riittävän vähän (alle 1,5 prosenttia) jotain ”komponenttia”, sitä ei tarvitse merkitä. Entäs jos tehdään pieni muutos komponenttiin ja annetaan sille uusi nimi? Onkos tämä sitten vaikkapa ruoan hakkerointia, jolle valvovat viranomaiset eivät mahda mitään.

Jokainen miettiköön kohdallaan kuinka prosessoitua ruokaa suuhunsa pistää. Onko se huipputerveellinen kala kasvatettu altaassa? Jos syöt jotakin yksittäistä ruokaa silloin tällöin niin tuskin kannattaa yöuniaan menettää, mutta jos jatkuvaa, pelkkien ruokatehtaiden ruokien syöntiä – kannattaa miettiä.

 Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa 15.11.2021 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

Lisää aiheesta:

“Botuliini on osaamattomissa käsissä hengenvaarallinen” - Maailman voimakkain myrkky silottaa rypyt ja hoitaa sairauksia | Tiede | yle.fi

 

Ihmisten pitkä ikä hämmästyttää Costa Ricassa – näin tervaskannot syövät: ”Sanotaan, että se on hyvää ruokaa”

Palmuöljy on kiistattoman haitallista ympäristölle ja epäterveellistä ihmisille. Silti sitä on lähes mahdotonta välttää. HS selvitti, miksi palmuöljyä käytetään.

Avainsanat: Finnradio, lisäaineet, botox, alkoholi, bakteerikanta, lisäaineiden yhdistelmät


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini