Tyrkyttämisen väistämistä

Tiistai 1.8.2023 klo 22.20 - Kauko Niemi


 

Kyllähän minä nyt vaan tiedän, milloin tarvitsen uuden tietokoneen, uuden t-paidan tai kaupasta ruokaa ja vessapaperia. Ei siihen tarvita ulkopuolista asiantuntijaa tai muuta kaupallista tyrkyttäjää.

Olen jo monta vuotta tehnyt muutoksia puhelinnumeroni piilottamiseksi ja siinä samalla poistanut tietojani kaiken maailman rekistereistä melko hyvällä menestyksellä.

Puhelimeni ei enää soi turhaan. Ja kiitos puhelimeni ominaisuudesta, että voin ottaa hälytykset kokonaan pois numeroista, jotka eivät ole osoitekirjassani. Tämän vuoden aikana on tullut 22 tyrkkypuhelua, siis noin kolme puhelua kuukaudessa tuntemattomista numeroista. Viimeisimpänä niittinä hankin juuri toisen numeron, jota voin käyttää oikein tiukan paikan tullessa eteen. Tätä numeroa en sitten seuraa millään tavalla.

Varsin käyttökelpoiseksi olen havainnut ad-blocker ohjelmat. Mainoksia näen ihan satunnaisesti. Olen silti pystynyt ostamaan valokuvaustarvikkeita, kaksi uutta tietokonetta, lähes joka päivä ruokaa, hoitamaan auton huollot ja putsaukset ja bensat.

Sitten kun tunnen ja tiedän tarvitsevani jotain, niin nettihaku paljastaa hyvin nopeasti mikä on tilanne markkinoilla. Missä tarpeellisia tuotteita on ja millä hinnalla. Tarvetta pitää harvoin toteuttaa juuri nyt hinnalla millä hyvänsä. Yksikin hankintani kesti kahdeksan kuukautta, ennen kuin osui kohdalle.

Minulla on kymmeniä kirjamerkkejä hyvin selkeästi luokiteltuina. Siis kauppoja ja palveluita, joita olen käyttänyt ja joista olen saanut kohtuuhintaista ja luotettavaa palvelua ja tuotteita.

Ad-blockerini hoitaa myös sen, ettei minulle näytetä vaikkapa Maikkarin ohjelmia. Ymmärrän oikein hyvin heidän ansaintalogiikan, enkä nyt juurikaan tunne omantunnon tuskia siitä, että MTV3 taistelee parhaillaan konkurssin kourissa. Enhän edes tiedä mitä olisin menettämässä.

VPN puolestaan häivyttää paikannustietoni, enkä aina tiedä missä on lähin hampurilaisravintola tai muukaan ravintola. Ei ole tämäkään tuonut ongelmia elämääni. Pikemminkin päinvastoin dynaamisen hinnoittelun noustessa viime aikoina pinnalle, voin huijata hinnoittelijaa, kun välillä olen helsinkiläinen ja välillä vaikka irlantilainen.

Yle on tosin vieroittanut minut tv-uutisistaan ja muista suorista lähetyksistään. Niitä ei näytetä, kun käytän vpn-ohjelmaa. Tosin Yle käyttää tässä tapauksessa hyvää tekniikkaa väärin perustein. Olenkin tehnyt siitä virallisen kantelun/kyselyn ja kun saan siihen vastauksen, niin sitten teen omat johtopäätökseni. Mutta tuntuu oudolta, että Ylen ilmoittamien tekijänoikeuksien takia en nähnyt vaikkapa suurta vaalikeskustelua, siis tietsikan ruudulta.

Siinä mielessä olen myös onnellisessa tilanteessa, ettei esimerkiksi ole pakko keksiä ja ostaa ja hankkia sesongin tuotteita tai palveluita. Eläkeläisellähän on jatkuva kesäloma. Tosin tapahtumakalentereiden seurantakin on aika vähäistä. Tänä kesänä tapahtumakalenteri on tullut kolme kertaa postiluukustani. Helsingin keskustan tapahtumista on tullut häiriöilmoituksia kolmesta eri tapahtumasta ylimääräisen melun takia.

Tällä viikolla piipahdin Tampereella ja niiden muutamien joutotuntien tekeminen löytyi kyllä netistä.

Minulle kaikkein mieluisimpien vierailukohteiden tarjontaa ei kukaan tarjoa. Sellaista kauppiasta ei ole tullut vastaan, joka tarjoaisi kuvattavaksi viitta kaurista Kirkkonummella tai jalohaikaraa Viikinlahdella. No näitäkin vinkkejä tosin löytyy harrastajien verkkoryhmistä tosin jonkinlaisella viipeellä.

Seuraavaksi täydellisen uutisnarkomaanin mietintämyssyssä ovat median valinta. Nykyisellään se on erittäin laajaa ja jatkuvaa. Eikös kukaan voisi kehittää ohjelmaa, joka blokkaisi kaikki ne uutiset pois, jossa on turhia julkkiksia, muotia, ulkonäköä ja -kuorta, jne.

Siis ohjelmaa, jossa minä voisin blogata pois tietyt aiheet. Nythän käytän paljon uutishauissa aiheen tai sanan mukaan Ampparia. Vaikkapa koirajuttuja, mutta kun sielläkin tyrkkyjulkkikset ovat keksineet, että median palstoille pääsee, kun kertoo mihin oma rakas koira on eilen pissannut.

Toki haluan laaja-alaisesti seurata maailman menoa, enkä muodostaa ikiomaa kuplaa, kun en ole poliittisestikaan sitoutunut mihinkään suuntaan, mutta rajansa ja arvonsa kaikella.

 

 Tämä on kuultavissa ääniversiona FinnRadio.fm sivustolla 3.8.2023 alkaen

Lisää aiheesta:

Kukaan ei pakottanut kalliiseen sähköön

MTV:n talousahdingossa

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: FinnRadio.fm, tyrkyttäminen, adblocker, vpn


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini