Sanoista tekoihin

Lauantai 25.9.2021 klo 18:56 - Kauko Niemi

  Kylmakivi20_KN201242.jpg

Ettei vain vihapuhe muuttuisi vihateoksi. Ihmiselle sanomisen ja tekemisen raja hämärtyy helposti. Itsensä manipulointi jatkuvasti netissä muuttuu huomaamatta hyväksyttäväksi toiminnaksi ihan arkisessa elämässä.

Sanoista tekoihin on ollut kautta aikojen kunnioitettava tapa saada jotain aikaiseksi. Ja on vieläkin, jos sanat ovat harkittuja, toisia ihmisiä kunnioittavia ja hyvää tarkoittavia. Jonnen joutava ideologinen jargonia ja markkinahöpötys tulee ja menee ja se on ihan ok, saakin mennä. Paitsi tuoreiden selvitysten pohjalta Vanhoja jargonioita lämmitellään tietoisesti politiikan keppihevosina – Suomi takaisin tms.

Kuinka pitkään kestää, kun vihapuhe muuttuu vihateoksi on kovin yksilöllistä, mutta some kiihdyttää kehitystä omalla nopeudellaan ja erityisesti omissa kuplissaan.

 

Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen on huolissaan somen keskustelukulttuurista: "Se uhkaa jo politiikan tekemistä ja suomalaista luottamusyhteiskuntaa. Apunen näkee keskustelukulttuurin muuttumisen niin isona ongelmana, että se uhkaa jo suomalaisen yhteiskunnan yhtä perusarvoa, luottamusta.

Politiikassa vihapuhe on todella yleistynyt ja muutamia tapauksia on jo ollut, missä se on muuttunut teoiksi. Politiikkojen jos kenenkä tulisi näyttää mallia vakaan yhteiskunnan kehittämisessä. Ääriryhmittymät ovat valmiita mihin hyvänsä. Politiikassa vihapuhe on jopa otettu yhdeksi työkaluksi, kun sillä pääsee niin helposti median kautta julkisuuteen. Pääasia että ollaan esillä ja otsikoissa. Mediankin tulisi miettiä vanhaa kaavaansa – tärkeämpää on kuka sanoo, kuin mitä sanoo.

Korona on myös kaasuttanut kehitystä. Asiallisuus ja tietämys saattaa olla kaukana viesteistä ja niiden sävyistä. Salaliittoteorioita liikkuu paljon ja viikko sitten esimerkiksi Helsingissä korona-rajoituksia vastustavat muuttivat sanansa teoiksi. Liki parin tuhannen ihmisen mielenosoitus kokoontui kaupungin keskustaan. Missä sitten menee se todellinen raja, kun vihapuheet muuttuvat hankalammiksi teoiksi. Tuskin tämäkään porukka sitä tietoisesti miettii. Se voi vain jossakin tilanteessa purkautua.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan viestejä tulee laidasta laitaan, ja usein ne ovat tulkinnanvaraisia. Joistakin hän on tehnyt myös rikosilmoituksia. Suoria tappouhkauksia Nohynek ei ole Ilta-Sanomien mukaan saanut.

On sellaisia, missä kerrotaan, että ”sinut viedään Nürnbergin oikeuteen” tai ”sinut tullaan haastamaan oikeuteen”. On erilaisia lauseita, jotka ihmiset voivat tulkita eri tavoin: ”toivoisin, että sinua ei olisi olemassa” tai ”et ole pätevä tehtävääsi”, Nohynek kertoo Ilta-Sanomille.

Ihan tavallisessakin somekeskusteluissa käännytään kovin herkästi väärille raiteille, kun tahattomasti tai jopa tahallaan ymmärretään väärin viestin kärki ja sisältö.

Jospa vaikka Fiatin omistaja kertoo kuinka pienellä kulutuksella hän pääsi lomamatkallaan. Elävöittääkseen viestiä hän kertoo pienestä punaisesta Fiatistaan. Joku eksyykin sitten soittamaan suutaan. Olenkin aina ihmetellyt miksi ajat punaisella autolla – nythän sekin selvisi, että olet kommunisti ja kaikki sun aikaisemmatkin päivityksesi saavat uuden merkityksen ryssien kaverina. Ja sitten kehkeytyykin voimakas poliittinen sana harkka, vaikka piti keskustella auton taloudellisuudesta.

Ihmisillä on taipumus ottaa yksi pieni osa viesteistä, joka hänelle kolahtaa, välittämättä alkuperäisen viestin tarkoituksesta. Näin tapahtuu sekä tahallisesti että tahattomasti. Näistä sitten kehkeytyy pahimmissa tapauksissa jopa tekojakin.

Kehitys on somen liekeissä huolestuttavan nopeaa, joita sitten tarkoitushakuisesti kostetaan tilaisuuden tullen puheilla tai teoilla. Puheiden ja tekemisten raja ei ole koskaan selkeä – vastuutonta tiedonlevitystä omassa kuplassa.

Ja loppuun hyvä lainaus Jyrki Lehtolalta:

Se hieman ärsyttää, että kun olen nyt 120 kertaa uutisoinut eri tahoilla olevani antirasisti, jotkut alkavat hölistä jotain semantiikasta ja jonkin sellaisen kuin ”kriittisen rotuteorian” sisäänrakennetusta rasismista. En tiedä, mitä tuolla tarkoitetaan, joten kyse on valetotuuksista, ja siksi Suomeenkin pitäisi luoda selkeämpi pelon kulttuuri, jossa kukaan ei saisi sanoa asioita, joita joku muu ei ymmärrä.

Tämä on kuultavissa ääniversiona www. finnradio.fm nettiradiossa 27.9.2021 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

 Lisää aiheesta:

Kansanedustajat näyttävät mallia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, sanoista tekoihin, vihapuhe, vihateko,