Tupakat pois ja piiput piiloon ? enemmän asennetta kuin määräyksiä

Tiistai 11.1.2011 - Kauko Niemi


Etelä-aasialainen Bhutan on ottanut vuoden alusta käyttöön ankarat keinot tupakanvastaisessa taistelussa. Poliisi voi tehdä tupakoitsijoiden koteihin etsintöjä salakuljetetun tupakan löytämiseksi. Tupakanetsinnän avuksi on tulossa myös erityiskoulutettu koira.

Bhutan pyrkii maailman ensimmäiseksi täysin tupakoimattomaksi maaksi. Buddhalaisessa maassa ajatellaan, että tupakointi on pahaksi karmalle.

Tupakan myynti kiellettiin Bhutanissa jo vuonna 2005, mutta tupakan salakuljetus Intiasta kukoistaa yhä, eikä kiellolla ole käytännössä ollut paljoakaan vaikutusta, vaikka tupakan myynnistä voi saada viisi vuotta vankeutta.

Tupakkataistelu on tuttua kotomaassammekin. Ruuvia on kiristetty lain voimalla vuosi vuodelta. Uskon kuitenkin, ettei mikään laki sinänsä estä kössyttelyä. Laki vain tukee sitä asennemuutosta, mikä on tapahtunut vuosien varrella. Tupakoitsijasta on tullut toisen luokan kansalainen, jota pidetään heikkoluonteisena lintsarina.

Aikoinaan vieraat suuremmitta kyselyittä pistivät olohuoneen sohvalla tupakaksi. Vierailun jälkeen kuluikin sitten viikko tuuletteluun. Nyt ei sellaista enää tapahdu. Ei ainakaan meillä.  

Asennemuutoksen iskostuttua syvälle, tupakkalait voitaisiin jopa purkaa. Ne ovat asennemuutoksessa tehtävänsä tehneet.

Itse lopetin parikymmentä vuotta sitten. Sopivan hetken tultua lopetus oli kertakaikkinen. Kertaakaan ei sen jälkeen ole tehnyt mieli. Tupakan hajukaan ei vaikuttanut mitenkään päätöksen pitävyyteen. Vasta nyt alkaa olla oireita, että tupakanhaju tuntuu epämiellyttävältä. Tämän oman lopettamiseni taustalla oli alitajuntani onnistunut manipulointi. Alitajuntahan ohjaa toimintaamme, eikä siihenkään ole lainsäätäjillä mitään roolia.

Varteenotettavin ja hienon esimerkki tulee afrikkalaisesta Kamerunista. Siellä tupakointi ja tupakan myynti on sallittu, eikä sitä millään tavoin rajoiteta lailla. Siinä yhdyskunnassa tupakointi vain on aina ollut hyvin halveksittavaa. Tupakointi ja huoraaminen ovat yhtä syntistä puuhaa.

Kamerunissa erittäin harva tupakoitsija pääsee esimerkiksi naimisiin. Tai jos onnistuu siipan jollakin keinoin vokottelemaan, niin perinteisiä häämenoja boikotoidaan ja häävieraita on vain kourallinen. Tavallisissa, jopa köyhänkin perheen häissä on vähintään tuhat vierasta.

Asenteen voima on suuri asiassa kuin asiassa. Toivon jonakin päivänä huomaavani, että asenne kääntyy myös alkoholin suhteen. Nythän sitä ollaan sitä suurempia sankareita mitä rajummin on ryypätty. Sitä sivistyneempi olet mitä enemmän osaat niin sanottua viinitietoutta. Ja jos et ota, joudut sepittämään jonkin syyn.

Jos asenne olisi toinen, niin esimerkiksi joka neljäs kuolonkolari jäisi tapahtumatta.

Avainsanat: Tupakka, alkoholi


Kommentit

11.1.2011 22.58  Raili Leino

Cameroon = Kamerun?

Asenne ratkaisee. Se näkyy vaikkapa siinä, että (harvojen tupakoivien) ystävieni savuttelu ei juurikaan häiritse, vaikka muuten inhoan tupakansavua suunnattomasti ja voin jopa huonosti.

Esimerkiksi julkisen liikenteen käytön suurimpia varjopuolia ovat pysäkkien pössyttelijät. On etsiydyttävä tuulen yläpuolelle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini