Peruutus onkin vahvistus

Maanantai 17.10.2011 - Kauko Niemi


Pian on asiaa tietosuojavaltuutetulle ja tai kuluttajavirastoon. En halua huipputarjouksia sähköpostiini. Tai en halua olla lähettäjien rekistereissä. Etenkään kun en tietoisesti ole huomannut koskaan painaneeni sellaista linkkiä/nappulaa, jossa tilaan tarjouksia sähköpostiini.

Olen muka tilannut jotakin netistä. Toki näin olen tehnyt ja varmasti teen edelleenkin. Olen muka osallistunut johonkin kilpailuun ja kilpailuehdoissa on kytkykauppana tullut nämä tarjouskirjeet. Tunnustan, etten aina lue tarkasti kilpailuehtoja. Ehkä pitäisi.

Nopeampaa, helpompaa ja yksinkertaisempaa kuvittelisi olevan peruuttaa tarjouskirjeet, kuin lukea pitkiä sopimustekstejä - jos sellaisen tarjouskirjeen on tietämättään tilannut.

Tulkintani on nyt sellainen, että peruutuslinkki onkin osoitus toimivasta sähköpostiosoitteesta. Olen näet peruuttanut huipputarjous.com tarjouskirjeen useampaan otteeseen ja tänään tarjouskirjeitä tulikin sitten jo kolme kappaletta. Eli jokainen peruutus on tulkittu toimivaksi sähköpostiosoitteeksi ja eikun rekisteriin. Yksi huipputarjouksista tulee osoitteeni, jota en satavarmasti ole käyttänyt yhdessäkään kilpailussa enkä nettiostoksessa.

Suomessa on laki rekistereiden ylläpidosta, jota huipputarjous.com luulisi kunnioittavan. Tai voihan olla, että huippuhaittapalvelu pyörii jossakin maailmalla vaikka tänäänkin tarjottiin kolmeen kertaa 7 päivää lehden tilausta. No Seiskalle tämä tuskin on mikään imagokysymys. Jollekin se saattaisi olla.

Toiminnan sijoittumisesta Suomen rajojen ulkopuolelle viittaa myös se, etteivät tänään ääkköset ja öökköset osuneet ihan kohdalleen. Tilalla oli kauko-idän häkkyröitä.

Huipputarjouksen lopetuslinkistä avautuu oikein lomake, jossa kysytään syytä lopettamiseen. Siinä on myös kommenttikenttä. Nyt olen kirjoittanut siihen pitkät löpinät miksen halua näitä kirjeitä – hyvällä ja pahalla. Tämä on tietysti myös hyvä testi, onko vastaanottajapäässä yhtään Suomenkielen ymmärtäjää.

Vaikka olenkin tässä käyttänyt esimerkkinä huipputarjous.com-toimintaa, se ei ole ainoa taho. Rekistereitä pitää ainakin Suomen markkinointirekisteri Oy, Etupostitus, postitus.etusi@gmail.com (emailer@benefitor.com), viimemainitulta tulee sentään sähköpostitse vahvistus rekisteripoistosta ja luvataan ettei enää tule postia.

Lue myös boikottilista tuotteista

Avainsanat: sähköpostimarkkinointi, markkinointi, huipputarjous, vainsinulle, tarjouspanda, etukirje,


Kommentit

19.10.2011 12.21  Anonyymi

Moi Kauko!
Yritin selvittää hieman tuon osoitteen omistajaa, mutta valitettavasti se näyttää olevan melko vaikeaa. Yritin aiemmin sähköpostitse kysyä itsestäni rekisteritietoja tältä yrittäjältä, mutta vastausta ei tietenkään tullut. Saman yrittäjän aiempi domain etu-posti.com tms. lähetti telefinlandin nimissä samantapaista roskapostia ja kyselin tf:ltä ketä mahtaisi tämän kamppanjan takana olla. Eivät kuitenkaan osanneet vastata tähän jostain syystä. Omistajatiedot olisivat hyvin merkitykselliset tuohon tietosuojavaltuutetun kanssa asiointiin. Kysymyksessä kuitenkin on selkeästi laiton toiminta, tosin tätä ei liene sanktioitu rikoslaissa mikä käytännössä tarkoittaa sitä ettei tekijä tule saamaan minkäänlaista soosoo kirjettä suurempaa rangaistusta. Tälle suomalaiselle roskapostitoiminnalle olisi kuitenkin hyvä laittaa stoppi mahdollisimman pian.

20.10.2011 15.56  Anonyymi

Edellinen kommentoija taas: Et satu muuten Kauko omistamaan Saunalahdelta liittymää? Sain tänään suomenkielistä roskapostia, jossa osoitelähteeksi mainittiin saunalahden etuasiakasrekisteri. Olin ilmoittanut osoitteeni Saunalahdelle siinä tarkoituksessa että sitä voitaisiin käyttää normaaliin asiakasviestintään. Toisin kävi.

20.10.2011 21.45  Kauko Niemi

Näyttää olevan Saunalahden tyyli koputtaa kepillä jäätä. Minulla on Saunalahden kännyliittymä (siis tosi surkee Emo Elisaan verrattuna) ja jo toisena päivänä tuli joku kännykkämainos. Olin kyllä ruksinut, ettei mitää viestejä saa lähettää. Kun ilmoitin että puran liittymäsopimuksen heti kun seuraava mainos tulee, niin sitten ihmettelivät kuinka se ruksi oli siitä valinnasta poistunut. Sen jälkeen ei ole tullut yhtään mainosta. Sahaavat kyllä omaa oksaansa. Nyt on liipasin herkässä.

8.11.2011 14.33  Ärsyyntynyt.

Kajaanintien varressa Kärsämäellä näyttää olevan IP:t mail(xx).huipputarjous.comilla.
Yritin soittaa K:mäen virastoihin, mutteivat suostuneet kertomaan, ketä ko. paikassa asuu. :D

20.2.2012 13.44  Jussi Heikkilä

huipputarjous.com lähettää minulle postia sähköpostiosoitteeseen, jota olen käyttänyt vain Oikotiellä ja omalla nettisivullani. Osoitteet voi olla kerätty automaattisestikin.
Ärsyttävää. Hyvä tietää ettei kannata yrittää poistua tuolta listalta.

Mulle mainosti kolikkopelejä, laihdutupillereitä ja hampaiden valkaisua.

20.2.2012 18.17  Anomuumi

huipputarjous.com toimii englannista Rackspace:n tiloissa. Ei muuta kuin emailia osoitteiseen abuse@rackspace.co.uk ja selittää miten info@huipputarjous.com:sta tulee spammiai. Maailmalla otetaan spammaajat vakavasti.

16.4.2012 8.30  Kirsi

Eli tuohon osoitteeseenko kirjettä ja sitä kautta pyydetään lopettamaan ko. lähettäjän viestit? Olen todella kyllästynyt huipputarjous-viesteihin ja olen myös yrittänyt selvittää että mitä kautta pääsen niistä eroon. Kiitos näistä vinkeistä :)

23.4.2012 10.24  Yrittäjä

Samassa osoitteessa on viikonetu.net joka viittaa http://viikonetu.net/rekisteriseloste Timon Lounas Oy nimiseen firmaan.

Tuo viittaa Ytj:ssä Haapaniemenkatu 16 B 308
00530 HELSINKI, josta sitten löytyy: http://www.asiakasturva.fi/yhteystiedot Eli joko Ville Iivonen tai sitten Timo Rautanen asiakasturvaan sähköpostia.

18.8.2012 12.37  Minä ite

ite olen saanut spämmiä ainakin näistä: huipputarjous.com, viikonetu.net, etukirje.com ...tuossa vain osoitteet mistä smammit sattui vielä olemaan junk-kansiossa.
Nuo kaikki domainit on dnsmadeeasy.com nimipalvelimella. Ja omistaja/asiakas näyttäs olevan rekisteröity Panamalaiseen osoitteeseen.

Lähetin ite juuri sinne viestin spämmääjästä. Suosittelen muitakin ilmoittamaan asiasta dnsmadeeasy.comille, josko vaikka vähäksi aikaa edes vähenis spämmi tältä taholta.

Äkkiä nuo varmaan valitettavasti taas vaihtavat ISP:tä ja keksivät uusia domaineja josta taas ilahduttavat ihmisiä sikanaudallaan.

19.8.2012 12.08  Pete

Samaa spämmiä tulee ja väite on seuraava:

"Huipputarjous.com toimittaa ajankohtaisimmat edut suoraan sähköpostiisi. Sait tämän tarjouskirjeen, koska olet liittynyt huipputarjous.com sivulla tai yhteistyökumppaniemme jäjestämässä kilpailussa vastaanottajaksemme"

Tiedän sen että en varmasti ole liittynyt missään 'kilpailussa' tämän spämmin vastaanottajaksi, koska en ottanut osaa yhteenkään 'kilpailuun', enkä ole käynyt huipputarjous.com:in sivuilla.

Saa nähdä kuinka kauan tuota spämmiä pukkaa.

8.10.2012 12.01  PRH

Hei. suosittelisin teitä olemaan yhteydessä Poliisiin ja PRH. Kaikki tarvittavat tiedothan teillä on jo. Yritys: TIMON LOUNAS OY, rekisterin ylläpitäjä on Ville Iivonen

http://viikonetu.net/rekisteriseloste

8.12.2012 21.35  Anonyymi

Moi,
Laitoin menemään rikosilmoitusta asiasta. Katsotaan reagoiko suomen poliisi nyt tähän mitenkään...

13.12.2012 10.39  Anonyymi

Ja kavereille pyyntö: älkää ilmoitelko toisten sähköpostiosoitteita tai puhelinnumeroita MIHINKÄÄN netti-/facebook-kilpailuihin tai tarjouksiin. Kiitos.

Toki nuo spämmifirmat osaavat kerätä osoitteet myös puhelimiin asennettavilla ilmaissovelluksilla jne. Yllättävän moni antaa empimättä pääsyn osoitekirjaan myös sovelluksille, joiden ei pitäisi tarvita kontaktitietoja mihinkään.

Että mistä sitä spämmiä sitten tulee....

13.12.2012 14.42  Kauko Niemi

Tämä on hyvä pyyntö - myöskin niissä tapauksissa joissa pyydetään kavereiden sähköpostiosoitteet, joiden kanssa haluat unelmamatkalle.

29.1.2013 17.35  mie

Miksei kuluttajavirasto tee tälle paskalle mitään.Sitä tulee koko ajan!

29.1.2013 23.37  Anonyymi

Olisiko paras, että julistettaisiin isosti boikottiin kaikki ne firmat, joiden tuotteita tuo huijarifirma mainostaa? Yksittäisten kuluttajien on hankala saada toimintaa loppumaan, mutta monelta yritykseltä se saattaisi onnistua.

7.2.2013 1.13  Anonyymi

Hyvä idea tuo boikotti yrityksiin, joita spämmifirma mainostaa! Tällöin asiaan heräisi myös kyseiset yritykset.
Suurinosa "mainoskirjeissä" olevista yrityksistä eivät lienee tiedä "mainostavansa" siellä. Aikamoinen imago kysymys(negatiivinen) päästä/joutua mainostamaan kyseisen spämmifirman listoille...

13.2.2013 22.55  Haittakirje

Etukirje (ex. Huippuedut) on joko kalastanut tai ostanut email -osoitteet Hesarin Oikotieltä. Mulle alkoi tulla 15.4.2012 spämmiä Huippueduilta sellaiseen osoitteeseen, joka oli käytössä vain Oikotiellä.

Tällä hetkellä Etukirje -spämmit voi laittaa abuse@ovh.net -osoitteeseen. Vielä parempi on käyttää spamcop.net -palvelua.

13.2.2013 23.45  kauko niemi

Hei Haittakirje ja kiitos näistä vinkeistä. Valmistelen jonkinlaista vastaiskua ja kaikki vinkit ovat tervetulleita.

20.2.2013 8.43  Oikotie

Ikävää kuulla kuinka roskapostittajat häiritsevät ihmisten elämää.

Toimintatapoihimme ei kuulu myydä palvelumme käyttäjien sähköpostiosoitteita kolmansille osapuolille. Meillä ei myöskään ole tiedossa että järjestelmistämme olisi viety käyttäjien osoitteita ja tämä on ainoa tapaus joka on tullut tietoomme.

Selvitämme asian perusteellisesti ja ryhdymme tarvittaessa asian vaatimiin toimenpiteisiin.

11.3.2013 9.51  Antti Antispammeri

Josko jokainen, joka saa mainoksia Etukirje.comilta, Huipputarjous.comilta, tai vastaavilta piiloutuvilta sähköpostimainonnan harjoittajlta, vaivautuisi kysymään mainostettavien tuotteiden toimittajilta (silloin kun kyse on jostain jonka voi helposti tavoittaa, kuten Cityshoppari) että mistä ovat ostaneet mainoskampanjan.

Minun tulkintani on, että mainosten välittäjä rikkoo sähköisen viestinnän tietosuojalain 28 § piiloutumalla anonymísoitujen domain-rekisteröintien taakse.

Viesteistä myös puuttuu tieto käytetyistä henkilörekistereistä, mikä rikkoo aivan selvästi henkilötietolain 25 §.

Kuluttajavirasto ja tietosuojavaltuutettu eivät viitsi yrittää selvittää anonymisoitujen palveluiden omistajia, mutta palveluita ostaneet tahot kyllä tietävät kenen kanssa ovat asioineet. Lopulta selviää, kuka näitä spammauspalveluita myy. Sen jälkeen kuluttajaviraston ja tietosuojavaltuutetunkin on edes teoriassa mahdollista tehdä jotain.

OVH (ranskalainen ISP, jonka takana etukirje.com / outboundsrv.com asuvat) ei tule koskaan tekemään spam-ongelman ratkaisemiseksi yhtään mitään. Heidän suomalainen asiakaspalvelu at ovh-hosting piste fi on täysin toimetonta ja vastaa kyllä kauniisti suomeksi että olkaa yhteydessä abuse at ovh piste netiin, josta kukaan ei koskaan vastaa mitään. Täyttä ajanhukkaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini