Mitähän tapahtuu kameravuodessa

Keskiviikko 29.8.2012 - Kauko Niemi


Nopea vertailu kuviini Taiteiden yö 2011 ja Taiteiden yö 2012 pysähdytti miettimään mitähän oikeastaan on vuodessa tapahtunut? Vuosi sitten sain yhden kelvollisen kuvan ja tänä vuonna kaikki olivat priimaa.

solisti_500.jpg

Taiteiden yö 2011

papageeno2_500.jpg

Taiteiden yö 2012

Ero on huikea. Rehellisyyden nimissä, kun tarkkaan en muista vuoden takaista tilannetta, on sanottava, ettei tainnut vuosi sitten olla yökuvaus oikein hallussa. Voi toki olla, että Oopperan valaistus ei ollut vuosi sitten kovin suotuisa. Tämä on kuitenkin marginaalinen tekijä.

Kameratekniikkani on myös hieman muuttunut vuodessa. Kameraan on tehty yksi ohjelmistopäivitys, mutta suurin tekniikkamuutos on uusi laadukkaampi ja valovoimaisempi objektiivi.

Oma veikkaukseni on kuitenkin, että kokemus ja oppiminen on se mikä ratkaisee tämän kuvaparin eron.

Kamerat ovat nykyään niin monitoimisia ja digitekniikka tuo omat rajoituksensa ja samalla omat mahdollisuutensa. Kuvaamaan ei kuitenkaan opi kuin kuvaamalla. Tekniikkaa ei opi kuin kokeilemalla, eikä sitä opi kerralla, eikä edes kahdella, vaikka olisi vuosikymmenten kuvauskokemus taustalla kuten minulla. Aikoinaan jo pimiössä.

Vuoden aikana tiedostojen määrä kuvakansioissani on kasvanut reilulla 10.000 tiedostolla. Kohdallani se tarkoittaa yli 5000 otettua kuvaa.

Tämän kuvaparin innoittamana kehitin kuvaajana kehittymisen pikaoppaan:

Kuvaa paljon kokeillen erilaisilla asetuksilla. Muistitila on halpaa, eikä kuvia tarvitse edes säilyttää. Kuvaa ja etene yksi aihe kerrallaan. Vastavalo, yökuvaus, kirkas päivä, pilvinen päivä, henkilökuvaus, syvätarkkuus  jne.

Jokaisen 200 kuvan jälkeen lue jälleen kerran käyttöohje ja ymmärrät lukemaasi huomattavasti enemmän kun on kokemuspohjaa.

Kuvaa taas 200 kuvaa ja lue käyttöohjekirja. Löydät jälleen paljon ymmärrettävää tuosta 400 sivuisesta epoksesta ja sen termeistä. Tee jokaisen 200 otoksen aikana selkeitä testikuvauksia, joita analysoit tietokoneen ruudulla tarkasti tarkastaen tarkennuspisteet/terävyyden ja kuvien värit.

Pian tulet huomaamaan että hapuilu on muuttunut tiedoksi ja käsittelyvarmuudeksi. Olet jo pitkällä, kun kohteen nähdessäsi tiedät heti kuinka kamera säädetään tässä tapauksessa.

Jos sinulla on innokas kuvauskaveri, niin opetelkaa yhdessä. Se on tehokasta eikä into sammu. Tämän sanon myös kokemuksesta.

Lohdutan kuitenkin, ettei oppimisesi lopu koskaan, mutta tekniikan sijasta pystyt enemmän keskittymään kuvakerrontaan.

Avainsanat: kamera, valokuvaus, Taiteiden yö


Kommentit

7.9.2012 22:30  Olli

Kun tutut kyselevät neuvoja, annan aluksi neljä ohjetta:

1. Suunnittele kuvaa, älä kuvaa vain sitä, mikä tulee eteen.

2. Ohjaa mallia. Parannus voi vähilläkin ohjeilla olla suuri

3. Kiinnitä huomiota valoon ja pyri valitsemaan se, jos mahdollista. Hyödynnä aamun ja illan hyvälaatuinen valo.

4. Kuvaa raakatiedostoa, ei jpg:tä, ja opettele käsittelemään niistä kunnon kuvia. Varsinkin vaikeissa valotusoloissa ero onnistumisprosentissa on huima, ja lopputulos aina laadukkaampi. Jpg on lopullinen kuva, raakakuvan voi viedä "pimiöön" ja muokata.

7.9.2012 23:11  Kauko Niemi

Kiitos hyvästä listasta. Tuohon ykköskohtaan sanoihin, että tilaisuuteen pitää tarttua suunnittelemattakin kun sellainen eteen tulee,

9.9.2012 21:03  Olli

Samaa mieltä toki tilaisuuksien käyttämisestä.

Yksi juttu tuli vielä mieleen, oikea ote kamerasta. Koska olen yrittänyt melko turhaan opettaa sitä paremmalle puoliskolle, niin tulkoon sekin nyt tässä, koska sitä ei kannata opetella väärin:

Olennaista on vasemman käde asento. Käsi kannattelee järkkäriä kuppina osittain objektiivin alta, siis oikeakätisen peukalo on vasemmalla puolella. Silloin käsi on valmiina zoomaamaan ja ote on tukeva, koska vasurin kyynärpää tukeutuu luontevasti kroppaan.

Oikean käden asento menee aika luontevasti oikein, mutta laukaisuliikettä kannattaa treenata. Sehän on pahimmillaan etusormen pään tökkäisy, joka pilaa kuvan helposti. Laukaisen kameran itsekin sormen päällä, mutta mahdollisimman pienellä ja niin hitaalla liikkeellä kuin tilanne sallii. Jotkut menevät pidemmälle ja laukaisevat sormen ensimmäisellä nivelellä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini