Tänään päättyi 30 vuoden yhteiselo nokialaisten kanssa.

Torstai 26.10.2017 klo 22.11 - Kauko Niemi


Se oli vuosi 1987, kun perheen autoon asennettiin Mobiran Talkman. Laite lisäluureineen ja asennuksineen maksoi 24.000 markkaa. Vertailukohtana voi mainita, että samaan aikaan sai upo uuden Ladan reilulla 13.000 markalla. Talkmanilla pystyi tuolloin soittamaan aika monesta paikasta.

Suhteet ovat kovasti muuttuneen. Kallein puhelin taitaa tällä hetkellä iPhone X, jonka saa 1350 eurolla. Tuolla hinnalla ei saa ainuttakaan uutta autoa ja aika kehnon käytetyn.

Matkan varrelta mieleen on jäänyt etappeja muistojamuistoja. Ensimmäinen on ihan 1990 luvun alusta, kun voitin Classic-radion kilpailusta ihan oikean kännyliittymän ja toki hankin kännykänkin. Voittoliittymän numero on edelleen käytössä olevan numeroni.

Seuraava etappi oli 1995, jolloin viimeksi käytin paperista kalenteria. Tosin se oli ensin Palmilla, mutta pian käynnykässä. Samalla voin sanoa, ettei minulta ole kertaakaan vahingossa tai teknisten ongelmien vuoksi kadonnut yhdenkään kännykän muistista yhtään puhelinnumeroa. Yhteystieto siis 1990 vuosikymmenen puolivälistä.

Seuraava etappi on viime vuosituhannen viimeinen vuosi 1999, jolloin fillaroin Helsingistä Venetsiaa ja sovin Soneran kanssa, että kirjoitan matkaraportteja heidän sivuilleen. Kyllähän minä kirjoitinkin, mutta olikohan niin, että 17 päivän aikana löytyi kolme paikkaa mistä onnistuin niitä lähettämään kännykän varassa.

2000-luvulla vauhti kiihtyikin niin, ettei niissä muisteloissa enää ole pysynyt matkassa. Aina vain pienempiä ja monipuolisempia härpäköitä ilmestyy harvase päivä. Toimittajana pääsin eturintamassa niitä hipelöimään mennen tullen.

2010 jälkeen kännykästä tuli minun toinen kamera, jolla voi tarvittaessa soittaa. Tosin tarvetta ei juuri ole, koska samaisten värkien viestintämahdollisuudet ovat niin runsaat.

Toinen kamera sai aivan uuden merkityksen Lumia 1020 myötä. Kameran pixelit riittivät päihittämään tuolloisen järjestelmäkamerani, kuvat sai raw-versioina Photoshoppiin ja ennen kaikkea käsisäädöt olivat riittävän hyvät vaikeisiin kuvausolosuhteisiin.

Minun viimeisin Lumiani on nyt 950, missä edelleen markkinoiden yksi parhaimmista kameroista raw-ominaisuuksineen ja riittävine käsisäätöineen. Lupaan tarjota kahvit jos pystyt kuvistani erottelemaan, mitkä ovat kännykkäkuvia ja mitkä järjestelmäkameran kuvia.

microsoft_WP_20160527_14_36_42_Rich__highres1.jpg

Tähän on vuosien saatossa tultu monien sattumien ja väärien tulkintojenkin kautta tultu. Lumiat ajautuivat sivuraiteelle ja useat sovellukset, joita tarvitsen, eivät koskaan tulleet windows-puhelinten ulottuville.

Näkemiin

- aidot Nokia-sukuiset – nyt siis viimeisen kerran!

Nakemiin2_KN173469.jpg

 

Avainsanat: Nokia, Lumia, Mobira, Talkman, Lada, Sonera


Kommentit

26.10.2017 22.55  Jussi Pulkkinen

Minkä luurin hankit seuraavaksi?

27.10.2017 10.23  Kauko Niemi

Itse en ajatellut valintaa puhelimen kautta, vaan ajattelin kokonaisuutta. En ryhtynyt laulamaan virttä 377;Sun haltuus, rakas Googleni,mä aina annan tietoni.Mun failini ja tilinisä Google, ota suojaasi.(Huom tämä on siis vain minun ajatukseni) Pahin yhdistelmä olisi avata Google-tili, käyttää kaikkeen gmail sähköpostia ja Crome selainta Android-puhelimella. Siis kaikki asiat maailman tehokkaimmalla tiedonkerääjän hallussa, käsittelyssä ja myynnissä.Siksi valitsin iPhonen, käytän neljää eri selainta ja kahta postijärjestelmää, eikä minulla ole Google-tiliä.Selain on yksi keskeisimmistä tiedonkerääjistä. Siksi käytän FB omalla selaimella, enkä mitään muuta. Selaimella, jolla hoidan pankkiasioita, ei tee mitään muita hakuja.

27.10.2017 12.46  Tero Lehto

Harmillisesti HMD ei jatka Nokian hyvien kameroiden perinnettä. Minulle Nokia 8:n kamera on ollut iso pettymys verrattuna jo saman hintaluokan Huawein ja Samsungin kameroihin.

Ja siinä missä "puhdas Android" on suoritukyvyn ja tietoturvan kannalta hyvä asia, se on iso heikkous kamerasoftan kannalta, koska Androidin peruskamerasovellus on hyvin yksinkertainen.

Moni sanoo, että lataa sitten joku kolmannen osapuolen kamerasovellus. Se ei ole minusta kuin huono korjaus, koska nuo tuppaavat toimimaan huonosti kameran pikakäynnistyksen kanssa, ja osa ei edes toimi puhelimen ollessa lukitussa tilassa.

Kaiken kukkuraksi Nokia 8:n kamerasovellus on ihneellisen hidas, vaikka sen ei pitäisi olla muistimäärän ja suorittimen perusteella. Tuo tosin korjaantunee ajan kanssa softapäivityksillä.

Nyt siis käytän mieluummin Samsung Galaxy S7 -työpuhelintani kamerana.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini