Suurella innolla yksi asia kerrallaan

Sunnuntai 18.8.2019 klo 8:50 - Kauko Niemi


Julkisuuspeli on kovaa ja viesti menee perille vain hyvin yksinkertaisena, jopa vääristeltynä tai vähintäänkin syy-seuraussuhteita vältellen. Tämänkin olemme jo oppineet Trumpilta. Jussi Halla-aho on myös mestari tässä lajissa. Siis yksi yksinkertainen asia kerrallaan, jota ei selitellä.

Nyt ilmastointoilijat löysivät helpon ratkaisun maapallon tulevaisuuden ratkaisuun – lopetetaan lihan käyttö. Näin yksinkertaista se on. Tosin kukaan ei ole kertonut mitä tapahtuu vaikkapa ihmisen terveydelle 50 vuoden kuluessa, jos luontainen proteiinien lähde vaihtuu tai siis häviää.

Kukaan ei ole esittänyt arviota mitä ihmisen terveydelle tapahtuu tulevina vuosina, kun lihaa korvaavia proteiinia korvataan teollisesti muokatuilla uusilla ja entistä prosessuiduimmilla tuotteilla. Luonto voittaa aina.

Ruokateollisuuden prosessit ovat jo nyt osoittautuneet monilta osin terveydelle haitallisiksi. Ja kun proteiinien tuotanto muuttuu puhtaasti kaupalliseksi, niin vastuuttomia välistävetäjiä löytyy joka lähtöön.

Yhden asian markkinointi on päivittäistä juurikin ravintomaailmassa ja siihen ovat osasyyllisiä myös tutkijat. He syöttävät medialle yhden pienen löydöksen seurauksena suurta mullistusta, jotta saavat julkisuutta ja rahoitusta työlleen.

Mietitäänpä vaikka tuoreinta esimerkkiä kananmunaa. Kuinkahan moneen kertaan kananmuna on julistettu pannaan tai huipputerveelliseksi viimeisten vuosikymmenien aikana. Jälleen kerran kananmunasta löytyi terveyttä edistävää ainetta.

Koliini on tärkeä aivojen kehitykselle ja yleiselle aivojen terveydelle yleensä. Koliinin puute on haitallista lasten kehittyville aivoille ja ikääntyvien ihmistenaivojen terveydelle. Koliinin puute on yksi keskeisiä syitä myös rasvamaksaan, luettelee mm lääkäri Antti Heikkilä.

Se että tuota tärkeää ainetta pystyttiin eristämään kananmunasta, ei muuta maailmaa. Heikkilä tietää kertoa, että Yksi muna sisältää 150 mg koliinia. Muna päivässä pitäisi lasten aivot kunnossa. Paras koliinin lähde on kuitenkin naudan maksa, sillä 100g maksaa sisältää n 450 mg koliinia. Punainen liha 100g noin 100 mg koliinia.

En suinkaan ole asiallista tutkimusta vastaan. Tutkimus muuttaa ja pitääkin muuttaa maailmaa joka päivä. Mutta se, että uusia tuloksia kaupataan yksi pikkuriikkinen asia kerrallaan, ilman laajempia kytköksiä ja seurauksia. Ilman vaikutusta aiempiin löydöksiin ei ole reilua ja johtaa ihmisiä harhaan.

Politiikka on täynnä näitä yhden asian lupauksia, vakuutuksia ilman arvioita seuraamuksista ja muista vaikutuksista. Onneksi jo aletaan nostamaan tikunnokkaan pahimpia tapauksia kuten Päivi Räsänen, Hussein Al-Taee ja Juha Mäenpää.

Jokaisen olisi syytä ajatuksella lukea tuore Janne Saarikiven Ylelle kirjoittama kolumni: Isänmaa ja uskonto on varastettu, ottakaa varkaat kiinni!

Saarikivi kiteyttää hyvin - Suomi ei kuulu Perussuomalaisille tai Suomi ensin -liikkeelle vaan kaikille, jotka täällä asuvat. Kristinusko ei kuulu kristillisdemokraateille, helluntaisaarnaaijille ja helvetillä pelottelijoille. Se kuuluu koko maailmalle, armo ja evankeliumi, kutsu rakastaa.

Väärillä yhden totuuden toitottamisella on helppo toimia ja manipuloida meitä niin laiskoja ihmisiä, joille totuuden etsintä on liian työlästä, eikä se olisi edes riittävän viihteellistä.

Toisaalta asiaa voisi verrata journalismiin. Siis suurella innolla yksi asia kerrallaan.

Uutinen on yksikkömuodossa oleva asia, joka kerrotaan ensin. Hyvään journalismiin kuuluu kuitenkin perustella ja taustoittaa kerrottua uutista, antaa lukijalle objektiivinen ja riittävän laaja ymmärrys yksittäisestä tapahtumasta.

Nyt nämä politiikan huheltajat jättävät taustoittamiset, perustelut ja vaikutukset kertomatta. Syntyy vain pelkkää huutelua. Tosin pahaa pelkään, etteivät monellakaan politiikolla rahkeet ja älyllisyys riittäisikään asiallisuuteen.

 

Tämä on kuultavissa podcastina www.finnradio.fm nettiradiossa ma 19.8.2019 alkaen ma ja ke klo 08:00 sekä to ja pe klo 14:00 (paikallista Espanjan aikaa)

 

 

 

 

Avainsanat: Finnradio, Janne Saarikivi, Päivi Räsänen, Yhden asian aate,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini