Hyödyllistä tekniikkaa väärässä käytössä

Perjantai 28.4.2023 klo 9:02 - Kauko Niemi


Yle_vaalit.jpg

 Tätä ei minulle näytetty vedoten tekijänoikeuksiin

Maailma on pullollaan hakkereita ja muita huijareita, jotka tietoisesti yrittävät huijata ja johtaa harhaan ihmisiä ja vetää välistä. Rikollisia, jotka ovat vaikkapa Suomessa saaneet anastettu kymmeniä miljoonia euroja hyväuskoisilta ja tietämättömiltä ihmisiltä. Siis hyödyntävät rikollisesti olemassa olevaa tekniikkaa.

Oman haasteensa tästä päivästä eteenpäin muodostaa tekoäly ja robotit, jotka ovat uuvuttavan väsymättömiä. Luovat valheellista mielikuvaa niin vaaleissa kuin muutoinkin.

Robotit ovat parhaillaan pilaamassa puhelimen perinteisen ja hyödyllisen käytön. Robotit korvaavat soittotehtaiden uupumattomia sokkosoittajia. Omalla kohdallani puhelinnumero on muodostunut yhtä salaiseksi kuin sosiaaliturvatunnus tai pankkien tunnusluvut. Aiemmin puhelin oli varsin käyttökelpoinen apuvälinen monissa asioissa. Onneksi nyt löytyy asetuksista vaihtoehto, ettei puhelimeni noteeraa muita yhteydenottoja kuin ne, jotka ovat osoitekirjassani taltioituna.

Ehkä kaikkein ärsyttävin tapaus Yle. Pakkomaksan 163 euroa vuodessa, eikä minulle näytetä tietokoneen ruudulla esimerkiksi suoria tv-uutislähetyksiä.

Tämä johtuu siitä, että käytän vpn- tietosuojaohjelmaa. Tosin en näe Maikkarinkaan uutisia, koska käytän ad-blogger ohjelmaa. Maikkarin tapauksen ymmärrän, jopa hyväksyn, sillä MTV3 elää mainostuloilla. Samoin kun monet lehdet, joiden artikkeleita ei pääse lukemaan ennen kuin on katsonut mainoksen.

Yle_suora.JPG

Mutta palataanpa tuohon tapaus YLE. Aikoinaan tiedustelin heiltä syytä moiseen temppuun. Vastaukseksi sai, että kyse on tekijänoikeuksista. Kuitenkin muutaman minuutin kuluttua ohjelma on kuitenkin nähtävissä Yle Areenassa.

Jäin myös miettimään millaisia tekijänoikeusrajoituksia sisältyi esimerkiksi juuri ennen vaaleja lähetettyyn Suureen vaalikeskusteluun, kun sitä ei minun tietokoneelleni näytetty. Vakaa epäilyni on, ettei vpn-kiellolla on mitään tekemistä tekijänoikeuksien kanssa.

Yle käyttää oikein hyvää ja hyödyllistä tekniikkaa täysin väärässä tarkoituksessa, yrittäessään todennäköisesti estää Suomen rajojen ulkopuolella olevia ihmisiä näkemästä lähetyksiään.

No miksi en lopeta vpn-tietoturvaohjelman käyttöä, jotta näkisin millaiseen asuun Petteri tai Riikkaa ovat tänään pukeutuneet illan uutislähetyksessä?

Statistiikkani osoittaa, että ”pääkoneellani” F-securen Freedom -ohjelma on estänyt 99071 seurantayritystä, se on estänyt 2382 haitallista sivustoa. Sama ohjelma tekee samaa työtä myös tabletillani ja puhelimessani. Siis reilusti yli satatuhatta seurantayritystä on tullut tiensä päähän.

Tuntuu turvalliselta, vaihtaisinko tämän tv-uutisiin tai muihin suoriin lähetyksiin, joista on jo tullut päivän mittaan tuutin täydeltä tietoa.

Kyse onkin enempi periaatteesta ja siitä onko Yle:llä oikeus käyttää hyvää tekniikkaa väärässä tarkoituksessa.

No mitä tuo vpn oikeasti tekee? Se suojaa yksityisyyttä salaamalla verkkoyhteytesi ja piilottamalla oikean IP-osoitteesi verkkosivuilta, joilla vierailet. Seuranta­suojaus estää muun muassa mainostajia seuraamasta sinua verkossa.

Itse olen sen verran rehellinen, että ilmoitan kuitenkin olevani Suomessa. Kerran olin ostamassa lentolippua Helsingistä Wieniin. Tein sen normaalin virheen, että seurasin päivittäin tarjottuja suorien lentojen hintoja. Reilussa viikossa hinta nousi 245 eurosta 356 euroon. Sama ip-osoite toistaa samaa hakua – onhan tuo kaveri  varmaan tosissaan!

Se jälkeen vpn päälle ja sijaintipaikaksi Irlanti. Lento Helsingistä Frankfurtin kautta Wieniin oli 162 euroa. Varaus kiinni heti.

Kannattaa ihan oikeasti miettiä mitä tietoja ja käyttäytymistäsi julistat verkossa ja millaisia profiileita ja algoritmeja sinusta rakennetaan.

PS. VPN:n käytön yleisyydestä ja tarjoamista hyödystä jäi tältä erää kommentoimatta, sillä F-Secure ei pyynnöstä huolimatta suvainnut olla yhteydessä.

Tämä on kuultavissa ääniversiona Finnradio.fm:n kanavilla 30.4.2023 alkaen:

www.finnradio.fm

https://livetaajuus.fi/radio/finnradiofm/

https://www.radio-suomi.com/finnradiofm

 

Lisää aiheesta:

Videosta käräjille

Työkone on tarkoitettu vain töiden tekoon

Chat GPT:n taustalla on salaperäinen nuori nainen, joka varoittaa kaikkia tekoälyn vaaroista

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini