Kun kulissit romahtaa

Sunnuntai 26.5.2019 klo 10.30 - Kauko Niemi

Viime aikoina on monia kulissien raotuksia, jopa romahtamisia. Elämä kulisseissa on jatkuvaa itselle valehtelemista. Vanha totuus paljastaa sen miksi kulissit ennemmin tai myöhemmin romahtavat – totuus on helpompi muistaa oikein ja samalla tavalla vuodesta toiseen. Valheen sävyt muuttuvat kerta toisensa jälkeen ja paljastavat valheen.

Kulissien romahtaminen on monelle suuri helpotus, joillekin se on katastrofi, etenkin niille, jotka haluavat tekemisen ja rahan voimalla esittää elämän teatteria.

Kulissien rakentaminen tuottaa mielihyvää ja mielihyvän kaipuu kasvaa kasvamistaan. Joillekin se on raha, joillekin materia kuten auto, asunto, matkustaminen tai jokin muu, jota hankitaan näyttämismielessä jopa velkarahalla.

Muutama viikko sitten naishenkilö purkautui lehtiartikkelissa elämästään, jossa kulissit olivat kunnossa, mutta hän ei tuntenut kertaakaan itseään onnelliseksi 350 neliöisessä hulppeassa talossa. Hän muutti omilleen, teki pian hankalan konkurssin ja maksaa velkojaan hamaan tulevaisuuteen. Mutta hän voi olla oma itsensä ja on todella tyytyväinen nykyiseen elämäänsä.

Kulissien pystyssä pitäminen on ollut suuri urakka viime päivien hallitusneuvotteluissa. Kulissien takaa ei ole tälläkään kertaa saanut huudella ja todellista tilannetta ei huudellakaan. Nämä kulissit toisaalta kuuluvat pelin henkeen ja romahtavat aivan varmasti aikanaan.

En ole koskaan ollut mikään Madonnan fanittaja, mutta se mitä tapahtui Euroviisuissa, oli minulle täydellinen kulissien romahdus. Se mitä todella tapahtui, niin siitä on aika monta versiota, joista yhteenvetona voi vetää, ettei Madonna ole hääppöinenkään laulaja. Hänen, eli popin kuningattaren  ympärille on rakennettu niin mahtavat kulissit, että niillä pystyy rahastamaan miljoona euroa per laulu.

Jotenkin mielestäni kuitenkin perusasiat pitää olla kunnossa. Jos on arvostettu laulaja, niin pitää olla peruslaulaminen kunnossa. Jos on hyvä urheilija, niin pitää olla huippu lajissaan, ennen kuin rakentaa muita kulisseja ympärilleen.

Kukapa ei tuntisi joka paikan julkkiskokkia Jamie Oliveria. Oliverin kaikki 25 ravintolaa ovat menneet nyt konkurssiin. Ja kulissit ylivertaisuudesta ovat romahtaneet. Jamien julkiset selitykset tapahtumasta vaikuttavat niiltä kulisseilta, joita olisi pitänyt oikeasti toteuttaa. Pelkkä nimi ei riitä.

Tokihan meillä jokaisella on omat kulissimme, joita rakennamme ja pidättelemme tavalla tai toisella. Someakin on haukuttu monesti kulissien ylläpitämisestä. Siinä olen osin toista mieltä.

Kun olet kymmenen vuotta seurannut kavereittesi liki päivittäisiä päivityksiä ja tykkäyksiä, niin aina sieltä paljastuu jotain sellaista, jota ei muuten tulisi esiin. Kukaan meistä ei jaksa eikä oikeastaan tajuakaan jatkuvasti pitää sellaista sordinoa päällä, etteikö se paljastaisi jotakin. Siis sitä perusrehellisyyttä, josta tilanteessa kuin tilanteessa ajattelee aina samalla tavalla.

Minä olen muuttanut monen kaverin kohdalla käsitystä, mitä hän oikeasti asioista ajattelee. Toki kavereissa on myös tuuliviirejä, joiden mielipiteet heiluvat tai sitten he ovat taitavia sekoittamaan ja valehtelemaan maailmankuvastaan välittävää tietoa olemalla harkitusti ristiriitaisia.

Kulissien romahtaminen voi olla toisille suunnaton helpotus ja palata elämään juuri sellaisena, josta nauttii kuten tuo ensimmäinen esimerkkini. Vastoin tahtoa ei kukaan jaksa. Se on liian kuluttavaa.

Ihmeitä täytyy tapahtua, jos Madonna tuon esityksen jälkeen pystyy jatkamaan popin kuningattarena. Toki uskollinen ydinryhmä on ja säilyy, mutta muut kaikkoavat pikkuhiljaa. Kaikista tulevista esiintymisistä etsitään ja varmasti löydetään virheitä.

Jamie Oliver paistinpannuineen joutuu aloittamaan alusta ja etsimään ideoita mitä nykyihminen oikeasti ajattelee ruosta. Tämä kulissien sortuminen tuo kaikille pelkkää hyvää.

Kulissien romahtaminen ja harkittu purku on kokolailla eri asioita. Kaikkein viisainta jos malttaa mielensä ja rakentaa vain sellaista ja sen näköistä elämää mihin on tarvetta ja varaa.

 Tämä on kuultavissa podcastina Finnradion netti-radiosta www.finnradio.fm maanantaina 27.5.2019 klo 08:00 ja uusintoina ma osana bisnesframea 19:45, ti 13.00 ja ke 09.00 (Espanjan aikaa).

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, kulissit, Madonna, Jamie Oliver, totuus, valhe,

Paha aukko Madonna-sivistyksessä

Maanantai 9.2.2009 - Kauko Niemi

Tänään valkeni paha aukko sivistyksessä. Madonna-kohun keskellä huomaa, että tunnista yhtään tämän ladyn biisiä enkä tiedä yhdenkään biisin nimeä.


Hieman rupesi tänään ihmetyttämään itseänikin kun monenlaisen aivojumpan jälkeen löi aivan tyhjää.

Pitäisikö? Jaha empä tiedä - en ainakaan olisi valmis investoimaan satasta tämän aukon paikkaamiseen. Kovin verkittävää roolia lady ei ole minun sisimmässäni näköjään saanut.

Onhan Madonna kuitenkin ilmiö ja varmaan tämä aukko pitää tavalla tai toisella hoitaa ennen elokuuta.

Onnea vaan kaille 80.000 ihmiselle, jotka saavat katsella häntä sadanmetrin päästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Madonna