Tarua vai totta - koirien ylimaagiset seikkailut

Keskiviikko 9.2.2011 - Kauko Niemi

Koira palaa kotiin viiden vuoden kateissaolon jälkeen. Tällä välin perhe oli muuttanut useamman kerran.

Toisessa tapauksessa koira löytyi hyväkuntoisena 600 kilometrin päästä kotoaan. Eräässä tapauksessa koira löytyi kotikylän raitilta kolme vuotta katoamisen jälkeen ja sirusta löytyi omistajan tiedot.

Tai jo kolmeen kertaa elokuvaksikin taipunut japanilainen Hachi-koira, joka tuli juna-asemalle aina samaan aikaan isäntäänsä vastaan kymmenen vuotta sen jälkeen kun isäntä oli kuollut.

Koira herättää usein suuria tunteita ja sitä myöten myös koiratarinat kertautuvat moninkertaisiksi. Koirista syntyy yli-inhimillisiä otuksia. Näin ainakin halutaan uskoa ja tarina sen kun kasvaa entisestään.

Koira toimii vaistollaan, eikä kukaan ole pystynyt tarkasti ratkomaan käyttäytymismalleja. Olen muutamaan kertaan kirjoittanut ja yrittänyt arvioida kuinka pitkä on koiran ikävä. Omista kokemuksistani löydän ainakin kahdeksan kuukauden pituisen ikävän, jolloin koira vielä reagoi.

Voisiko näihin mystisiin tarinoihin liittyä ihmisen nykyajan tunteetonta ja raadollista käyttäytymistä. En halua olla ilon pilaaja mutta kuitenkin.

Seuraan kansainvälistä lehdistöä, joissa on kaksi uutisaihetta ylitse muiden. Koiran puremat ja koirien varastaminen. Näitä uutisia on myös omissa uutisvälineissämme. Viimeksi viime viikolla koira varastettiin Vihdissä keskellä päivää pihalta juoksunarusta.

Jos koira on viisi vuotta kateissa ja löytää perheen kotioven taakse viiden muutonkin jälkeen, eikä kukaan ole näiden vuosien aikana tarkistanut mitä mahdollisessa sirussa kerrotaan. Helposti tulee mieleen toisenlainenkin karkuretki. Koira on varastettu ja siihen on kyllästytty ja tullut muunlaista ”koira-allergiaa.” Koira on palautettu vaivihkaa omistajien oven taakse. Tai lasketaan karkuteille ja vihdoin viimein irrallisen koiran sirusta löytyy omistajan tietoja.

Jos maailma muuttuu sellaiseksi, ettei koiraa voi kytkeä kauppareissun ajaksi kaupan eteen tai mihinkään muuhunkaan paikkaan muutamaksi minuutiksi varastamisen pelossa, niin hankalaksi menee.

Eläinsuojelulaki muuttuu ensi kuun alusta. Valitettavasti koira on edelleen esineeseen verrattavaa omaisuutta ja siksi koiravarkauksista ei puhuta kidnappauksena vaan omaisuuden varkautena. Toivoisi kuitenkin, että koiravarkauksien yhteydessä voitaisiin puhua myös eläinsuojelusta. Koiralle äkillinen muutos on joka tapauksessa kova paikka.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koira, taru, koiravarkaus