Rohkaisua terveeseen kritiikkiin

Perjantai 8.12.2023 klo 12.18 - Kauko Niemi

Vittu_IMG_73201.jpg

Kehtaanko ottaa kantaa, kehtaanko arvostella, kehtaanko esittää mielipiteeni? Siinä kysymyksiä, jotka ovat olleet suomalaiselle, auktoriteetteja kunnioittavalle kansalle varsin kivuliaita.

Tämän takia yhteiskuntaamme on pesiytynyt asioita, joita ei ole saanut arvostella, ei ainakaan ääneen. Nyt on kuitenkin tullut ääni, joka mahdollistaa tämän ilmaisun. Se on some.

Tosin tällä hetkellä ei oikein olla selvillä missä sitten menee hyvän ja pahan raja, kun viestintää harjoitetaan väärällä nopeudella ilman miettimistä ja pääsääntöisesti tunnepohjalta, niin mukaan livahtaa liian usein harhaiskuja. Pahan raja ylittyy aina kun mennään henkilökohtaisuuksiin asioiden sijaan.

Nykyinen somekehitys on kuitenkin välttämätöntä avoimen ja rehellisen vaikuttamisen kehittämiseksi ja kaiken maailman piilokojujen paljastamiseksi.

Yksi keskeisimpiä auktoriteettiarmeijoita on terveydenhuolto, missä oppikiistat ovat ajaneet toimivat lopputulokset ja tervehtyneet ihmiset pannaan.

Esimerkiksi yli 10 vuoden kiista alkaa purkautua, sillä selvitykset osoittavat, että Valvira on antanut perustuslain vastaisesti yksityisille henkilöille jopa satojen potilaiden salassa pidettäviä potilastietoja ilman laillisia hallintosopimuksia pitääkseen auktoriteettiaan yllä.

T3-kilpirauhaslääkkeitä määränneet, rajoituksen saaneet lääkärit ovat jättäneet syyttäjälle 27.11.2023 tutkinta/syyteharkintapyynnön maamme historian laajimpaan terveydenhuollon korkeisiin virkamiehiin ja asiantuntijoihin kohdistuneisiin rikosepäilyihin liittyen. Uhreina tässä kilpirauhaskiistassa on ollut useita menestyksekkäästi potilaitaan hoitaneita lääkäreitä ja tuhansia kilpirauhaspotilaita.

Tämän joukon kiitettävän rohkeitakin somekommentteja on voinut seurata ja odottaa vain tätä hetkeä, kun vyyhti alkaa purkautua. Terveydenhuollossa olisi paljon muutakin siivottavaa vaikkapa lääketehtaiden rahoitukset suhteessa hoitoketjuihin.

Viime viikolla Korkein oikeus (KKO) velvoitti ennakkopäätöksessä Suomen valtion maksamaan miehelle 3 000 euroa korvausta tämän perus- ja ihmisoikeuksien loukkaamisesta. Muistutettakoon vielä, ettei lääkäri määrää mitään, vaan ihmisellä on perustuslakimme mukaan itsemääräämisoikeus hoidoistaan.

Kyse oli siitä, että mies määrättiin vuonna 2020 tahdostaan riippumattomaan psykiatriseen lääkehoitoon. Miehellä ei ollut KKO:n mukaan kuitenkaan mahdollisuutta valittaa millekään taholle siitä, että hänet määrättiin lääkehoitoon vastoin tahtoaan.

 

Perinteinen auktoriteetin varassa toimiva ryhmä – opettajat – ovat myös viime aikoina heränneet ja joutuneet miettimään viestinnän perusolemusta ja sen vuorovaikutusta. Tuorein uutinen Pisa-tuloksista antaa aihetta totuuksien kaivamiselle.

Joensuulaisen rehtorin mukaan Ylen artikkelissa viestinnän sävyssä on tapahtunut iso muutos viime vuosina. Nimettömästä some-kommentoinnista tuttu tyylilaji on valunut myös omalla nimellä tapahtuvaan viralliseen viestintään.

Omalla nimellä räyhätään avoimesti? Eikö se enää hävetä? Tutkijan mukaan ilmiö kertoo keskustelukulttuurin yleisestä kärjistymisestä. Mallia otetaan tyylilajista, jossa oma viesti yritetään saada perille mustavalkoisella vastakkainasettelulla. Se on nykyisin tavallista.

Asiantuntijuutta ei enää arvosteta samalla tavalla kuin ennen, vaan oma mielipide mielletään usein tärkeimmäksi argumentiksi. Viestintä hakee nyt rajojaan. Ylilyöntejä ei tarvitse eikä pidä hyväksyä, mutta kun riittävän suuri porukka vaatii päätä vadille tuomalla julkisesti faktoja pöytään, niin siitä hyötyvät kaikki paitsi vippaskonsteilla itseään pöngittävät pelurit.

Tuoreet uutiset kertovat virallisesti lihavista suomalaisista, jotka ennustavat vaikeaa aikaa terveydenhuollolle ja tähän kun lisätään ylipainoiset, alkaisi olla aika somettaa totuuksia ruokateollisuudesta ja heidän totuuksiaan eri yhteyksissä. Ettei käy ihmisille samalla tavoin kuin Mustin & Mirrin lemmikkiasiakkaille.

Olemme siis melkoisessa viestinnällisessä murroksessa, joka hakee ja varmasti aikanaan löytää tyylinsä asialliseen ja kehittävään vuorovaikutukseen sekä lainsuojattujen että lainsuojattomien kesken. Ja jos laki meitä kieltää tekemästä jotakin hyvää, niin lakia pitää muuttaa.

Tämä on kuultavissa ääniversiona Finradio.fm kanavalla maanantain 11.12.2023 klo 08.00 ja 16.00

 

Lisää aiheesta:

Jokos Valvira, ylin valvoja, pysähtyy totuuden edessä

Aino Saarinen ihmettelee, miten tutkimusnäyttöä voidaan pitää Suomessa vitsinä.

WHO kehottaa maita nostamaan alkoholin ja sokerijuomien valmisteveroa

Ranskalaisten jämiä koirille

Mitä sieltä salmiakista löytyikään

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio.fm, palaute, kritiikki, somepalaute, Musti&Mirri, Valvira, sokerivero, Kilpirauhashoito,