Liike on lääke - olen nauttinut tätä lääkettä 58 minuuttia vuorokaudessa

Tiistai 16.9.2014 klo 10.06 - Kauko Niemi


#kutsumua liikkujaksi. En halua valjastaa hienoa lukiolaisten kampanjaa omiin tarkoitusperiini, mutta kuitenkin niin läheltä liippaa ja moni muukin voinee tilanteeseeni hyvinkin samaistua.

Jos ei nyt varsinaisesti kiusaamista kouluajoilta niin kuitenkin melkoista motivaation tappamista liikkumiseen. Koulun liikuntatunnilla joukkueiden muodostamisessa olin aina se viimeinen pullukka, joka otettiin B-joukkueen varapojaksi.

Viimeisinä kouluvuosina opinkin sitten lintsaamaan kaikki liikuntatunnit ja tapahtumat ja välttämään tämän minulle epämiellyttävän alkunäytelmän. Enkä nyt suoraan sanoen ollut erityisen ilahtunut hikoilemisesta.

Liikkumattomuutta kestikin sitten noin 40 ensimmäistä elinvuottani, kunnes sain sisäisen herätyksen. Töistä tullessa piti levätä sohvalla parikymmentä minuuttia, että jaksoin mennä jääkaapille. Sisäinen ääneni muistutti - eihän tällainen voi olla elämää.

Oma sisäinen varoitusvalo paloi tuolloin niin kirkkaasti, että jotain piti tehdä. Vajaassa vuodessa lähti 24 kiloa painosta. Muutamassa viikossa jaksoin juosta kaksi katuvalopylvään väliä. Kahdeksan kuukauden päästä juoksin ensimmäisen maratonini Helsingissä, kun yllytyshullu olin.

Liikunta on lääke
Terveyttä ja hyvinvointia
Kilpailen vain itseni kanssa
Tavoitteena kuolla terveenä



Minulla oli suunnaton onni, että läheisin työkaverini, himoliikkuja, Timo Poropudas osasi tsempata oikealla tavalla jatkamaan ja jatkamaan. Hän oli minun liikuntaenkelini. Timo ehdotti muun muassa tuota ensimmäistä maratonia. Kieltäydyin, koska en ollut treenannut maratonille, vaikka muuten kyllä. ”Mutta eihän sinun tarvitse sitä voittaa, eikä edes juosta läpi. Erinomainen tapa tarkistaa missä kunnossa olet ja kuinka pitkälle jaksat juosta mukavassa seurassa, oli Timon houkutus.” Loppuaikani läpijuosseena oli 4:26. Ei lainkaan paha.

Kaikenlaisia kuntokuureja, pitkiä ja lyhyitä sekä vielä pidempiä lenkkejä on ollut tuosta lähtien ja sisäinen tunne, että liike on lääke vahvistuu kaiken aikaa. Etenkin kun olen oppinut kuuntelemaan omaa kroppaa ja kohtuullisesti arvioimaan milloin liikettä on liikaa, milloin liian vähän.

Minulle kaikenlainen statistiikka ja mittarointi ovat aina olleet kiinnostavaa. Olen myös ensimmäisten joukossa ollut ottamassa käyttöön uusia sovelluksia liikuntakirjanpitoon. Lopputulos on ollut vain pitkällä aikajänteellä huono. Useimmat sovellukset tietokoneella tai kännykässä ovat olleet aikansa lapsia ja kuolleet pois ja vieneet tietoni mennessään.

Hukkaanhan kirjaaminen ei kuitenkaan ole koskaan mennyt. Olen pystynyt seuraamaan ja vertaamaan tekemisiäni kulloisellakin hetkellä.

Tänään tuli tasan kolme vuotta kun aloitin kirjaamisen Suunnon Movescountiin. Kolmen vuoden aikana (1095 päivää) olen tehnyt yhteensä 1004 liikuntasuoritetta ja investoinut niihin aikaa yhteensä 1056 tuntia. Tässä liikuntasuoritteella tarkoitan liikunnallista aktiviteettiä, ei kauppaan kävelyä, enkä niitä noin 290 päivittäistä porrasaskelmaa, jotka kuljen 5. kerroksen hissittömään asuntooni.

Ajassa mitattuna eniten on uintia. Kilometreissä mitattuna eniten pyöräilyä. Kävely ja patikointi asettuvat näiden väliin ajallisesti ja matkallisesti.

Kun lukuja muuttaa keskiarvo luvuiksi tarkoittaa se, että viimeisen kolmen vuoden akana olen liikkunut keskimäärin 58 minuuttia joka päivä. Liikuntakertoja tarkasteltaessa on kolmen vuoden aikana ollut keskimäärin 39 liikkumatonta päivää. Toki käytännössä niitä on enemmän, kun aika usein olen fillaroinnin jälkeen mennyt uimaan vielä kilometrin.

Siis pieni pullukka B-joukkueen varapoika ottaa nyt vahinkoa takaisin. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä.  

Avainsanat: liikunta, Suunto,


Kommentit

16.9.2014 17.22  Timo Poropudas

Sinusta on siis tullut kolmen tonnin mies (1095 päivää, 1004 liikuntasuoritetta, 1056 tuntia). Onneksi olkoon ja kiitokset muistamisesta. Kadehdittavaa aktiivisuutta ja kirjaamisen suhteen myös viitseliäisyyttä.

18.9.2014 11.07  Janne Saarela

Kake hyvä, kirjoituksen perusteella näyttäisi, että olet hurahtanut johonkin uskoon. Samanlaista auvoa kuin entisellä tupakoitsijalla tai juopolla, joka on päässyt eroon riippuvuudestaan ja löytänyt Liikunta Jeesuksen.
Itse entisenä kilpaurheilijana ja nykyisenä myyntipäällikkönä voin kertoa, että tilastoja pitää pystyä myös analysoimaan. Se ei kerro mitään, jos tänään on kävellyt 50 min.ja eilen uinut 20 min.
Annan esimerkin; Vierumäen testauspäällikkö Matti Heikkilä on sanonut, että jokaisen töissä olevan pitäisi pystyä tekemään 20 etunojapunnerrusta.
Joten maanantaina 10, keskiviikkona 12, perjantaina 10, maanantaina 14, keskiviikkona 10, perjantaina 16 jne..
Aivan yksinkertaista eikö totta.
Tilastosta on luettavissa suunta mihin ollaan menossa. Myös romahdus, joka myös kuuluu liikuntaan on analysoitavissa.
Nuo nykyiset tilastot vaikuttavat siltä, kuin myyntimies kertoisi päällikölleen, että kuinka monessa asiakkaassa on käyty. Mutta ei sitä mitä sillä on saatu aikaan.

18.9.2014 11.48  Kauko Niemi

Janne olet aivan oikeassa. Mutta aktiivisuus antaa viitteitä ja niiden kirjaaminen kertoo lahjomattomasti sen mitä muistellessa tulisi muunneltua kauniimmaksi. Eikä aktiivisuuteni ole muuta kuin suunnilleen sillä tasolla mitä normaalille ihmiselle suositellaan terveysvaikutteisesti.

Kaikkea yksityiskohtaisesti en tietenkään tännekään kirjoita. Teen Suunnon kunto-ohjelmalla ihan hallittuja treenejä. Eli aikaa ja sykettä. Keinot valitsen itse. Ja ne tulokset ovat ihan konkreettisesti mitattavissa.

Ja kunhan pääset tähän ikään niin huomaat, että kaikenlainen liikkuminen on hyväksi. Ja etenkin liikunnan jälkihoito - sinun iässä tehdään tunnin treeni ja venytellään 10 minuuttia ja minun iässä tehdään 10 treeni ja venytellään tunti :-)

20.9.2014 17.56  Janne Saarela

Totta toinen puoli Kake; vaikka olenkin "virka-iältään" sinua nuorempi, niin säännölliset liikunta harrastukset aloitin jo vuonna -64. Faija vei poikapaineihin ja sanoi, että alahan poika painia; tässä maailmassa ei langanlaihat kitaristipojat pärjää (Beatles oli silloin muodissa).
Joten ymmärtänet, että 50 vuoden jälkeen osaan suhtautua liikuntaan myös kriittisesti.
Tiedän myös sen, että 35 ikävuoden jälkeen kaikki on alamäkeä, vaikka kuinka treenaisi oikein.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini