Ja taas pukkaa sotea

Maanantai 20.1.2020 klo 14.12 - Kauko Niemi


Ministeri Krista Kiurulla on jätti urakka edessään. Hänen viikonlopulla julkituomat Sote-aikataulut tämän vuoden aikana tuntuvat aivan huikeilta, hieman utopistisilta. Tai ei oikeastaan, kun ei tarkkaan tiedetä mitä Sote tässä Kiurun tapauksessa tarkoittaa.

Kiuru sanoi viime perjantaina, että viime hallituskauden harjoitus oli varsin kunnianhimoinen. Siksi nyt on pakko ottaa rönsyt pois. Hallitus on vahvasti sitoutunut sellaiseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen, joka on mahdollista saada eduskunnassa läpi. Olemme joutuneet suhteuttamaan toiveita ja tarpeita aikaisemmin esitetystä siihen, mikä on mahdollista. Siis mitään laaja-alaista sotea tuskin on luvassa.

Kiuru lupasi rahaakin peräti 190 miljoonaa euroa Soten alueelliseen kehitystyöhön. Perjantaina avattiin Soteuudistus.fi-sivusto, jonka toivotaan olevan uudistuksen tärkein asiantuntijaviestinnän kanava.

Soteuudistus.fi kokoaa sote-uudistukseen liittyvän tiedon yhteen paikkaan. Sivustolla esitellään uudistuksen kokonaisuutta ja sen etenemistä.

Sote-uudistuksen verkkosivusto on suunnattu ensisijaisesti uudistuksen valmistelijoille ja muille sen parissa työskenteleville ammattilaisille. Sivustoa ylläpitää sosiaali- ja terveysministeriö ja mukana ovat myös valtiovarainministeriö, sisäministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sote-uudistuksen ajankohtaisasiat päivittyvät etusivulle uutisina ja kolumneina. Sivustolta löytyvät sote-uudistuksen yleisesittely ja aikataulu sekä tietoa palvelujen kehittämisestä ja uudesta sote-rakenteesta.

Kiurun ansioksi on laskettava, että sote-uudistus ei olisikaan mitään salatiedettä, vaan ovia pidetään ainakin rakosillaan moneen suuntaan.

Viime viikolla Helsingissä järjestettiin seminaari täydentävien hoitojen haasteista ja mahdollisuuksista. Siellä oli myös avoimuuden ja yhteistyön henkeä ilmassa.

Suomen sosiaali- ja terveysministeriön Asiakkaat-yksikön johtaja Jaska Siikavirta selvitti tilannetta, joka on varsin alkutekijöissään. Hallitusohjelmassa linjattu selvitystyö täydentävien hoitojen sääntelymahdollisuuksien kartoittamiseksi on tällä hetkellä aikataulutettu vuosille 2021- 2022.

Ilman täydentävien hoitojen niputtamista kokonaisuuteen, jää sote vain sairaanhoidon rahastuskoneeksi sen sijaan, että hoidettaisiin nopeasti vanhentuvan kansakunnan terveyttä.

Siikavirta oli varsin avoin ja näytti ymmärtävän, ettei tällainen työ onnistu virkamiestyönä peräkammarissa. Hän painotti useaan otteeseen laajan yhteistyön tärkeyttä ja toivoi, että satapäinen seminaariväki tulee mukaan tavalla tai toisella selvitystyöhön.

Nythän koko terveyden ja sairaudenhoito on sirpaloitunut todella pieniksi palasiksi, jota byrokratia vielä kiilaa entisestään. Ja voimakkaat vastakkainasettelut ovat jumiuttaneet kaiken järkevän yhteistyön viimeiset kymmenen vuotta.

Kansanterveyden näkökulmasta ja myös terveydenhoidossa toteutuvan turvallisen valinnanvapauden vuoksi on tärkeää arvioida kaikkien hoitojen ja hoitajien paikka koko järjestelmässä. Ruotsi saanee laajan näkemyksensä lainsäädännön voimaan ensi vuodenvaihteessa.

Ruotsin esitys sallii kaikkien sairauksien oireiden ja erilaisten vaivojen ja kipujen lieventämiseen liittyvät toimenpiteet myös muille kuin terveydenhuollon ammattihenkilöille. Vakavien sairauksien hoitamista (parantamistarkoituksessa) ei sallittaisi eikä minkään sairauden hoitamista (parantamistarkoituksessa) sallittaisi, kun kyseessä on alle 15- vuotias lapsi tai raskaana oleva nainen. Alle 8-vuotiaiden lasten ja joidenkin vakavien sairauksien hoitaminen on kielletty Ruotsin nykyisessä potilasturvallisuuslaissa.

Terveydenhuollossa tarvitaan lisää hoitavia käsiä ja inhimillistä läsnäoloa. Ihminen kun on paljon muuta kuin vatsakipu yleislääkärin vastaanotolla klo 9-9.15 tai haimasyöpä huoneessa 2.

Terveydenhoito ja sairaudenhoito kun ovat kovin eri asioita väheksymättä kumpaakaan. Niin kovasti kun toivoisi vaikka sellaista ajattelua, että liike on lääke. Sitten vain laajalla yhteisymmärryksellä katsottaisiin millaista liikettä ja miten pystyvät eri osapuolet tarjoamaan ihmisen terveyden ylläpitämiseksi. Se olisi jopa kustannustehokasta, kun personal trainer, hieroja ja lääkäri olisivat kaikki samalla lähtöviivalla.

Toivoa sopii että ministeri Kiurun viime päivien laajemmat ulostulot tarkoittaisivat oikeasti avoimempaa lähestymistä kuin vain lainsäätämistä rahanhimoisten terveysjättien kurissapitämiseksi.

 

 

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa ma 20.1.2020  alkaen ma ja ke ja pe klo 08:00 sekä ti ja to klo 15:00 (paikallista, Espanjan aikaa)

Avainsanat: Finnradio, Krista Kiuru, Sote,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini