Poliisi, paras ja turvallisin kaveri, onko?

Maanantai 21.8.2023 klo 22.03 - Kauko Niemi

Poliisi_pieni.jpg

 

Tämän viikon tulevana lauantaina vietetään poliisinpäivää. Tai jos tarkkoja ollaan niin lapissa vietetään jopa poliisin viikkoa ja poliisi vahtaa koko viikon ympäri Suomea suojateiden käyttöä.

Peukutan täysillä poliiseille, mutta samalla mietin yleisesti varsin tunneperäistä ja kriittistä suhtautumista kyseiseen ammattiin.

Miten ihminen, tässä tapauksessa poliisi, pystyy suhtautumaan puolueettoman asiallisesti rikollisiin. Silloinkin kun poliisit ovat keskellä tilannetta. Ympärillä äärisuhtautumista. Anna nyt palaa, ei mitään armoa tuollaiselle rosvolle. Tai lakimme on aivan niuho ja tuolla rosvolla on muka oikeus inhimillisyyteen niin kuin meillä kaikilla. Siis puolesta ja vastaan.

Itselläni on yleensä kovin vaikeaa suhtautua neutraalisti asioihin olivatpa ne sitten omia arvojani vastaan tai myötäkarvaan. Poliisi asettuu oikeuksineen monen mielestä liian helposti muutaman portaan meitä ylemmäs ja katsoo, vahtii sekä kommentoi ja komentaa meitä alamaisiaan.

Liikumme erittäin voimakkaalla tunnetasolla, kun vastapuolena on poliisi. Jopa silloinkin, kun ajelemme miten sattuu ja jäämme peltipoliisin haaviin. Jäin miettimään omia tunnetasoja poliisin kanssa. Ei juurikaan muistu mieleeni tapausta, missä olisi ollut mukavaa ja rakentavaa jutella poliisin kanssa. En ole kuitenkaan koskaan saanut tuomiota rikoksista paitsi kahdet ylinopeussakot. Ja henkilökohtaisesta kaveriporukasta ei löydy yhtään poliisia.

Kerran yritin, kun koulupoikana pysäytettiin moottoripyöräni ja tarkistettiin kuntoa. Syntyi lista korjattavista asioita ja silloin totesin, että eikös olisi ollut helpompaa listata ne aisiat, jotka olivat kunnossa. Ei poliisisetä ymmärtänyt minun huumoria. Onneksi eikuitenkaan muuttanut huomautusta sakoiksi.

Asennepelko aiheuttaa aika paljon onnettomuuksia, kun vaikka lähdetään poliisia pakoon ja menetetään pakomatkan hallinta tavalla tai toisella.

Toki suunnaton herkkyys poliisin toimintaa kohtaan on aiheuttanut varsin pahoja maailman laajuisia seurauksiakin. Viime viikolla muisteltiin George Floydin kuolemaa neljän poliisin käsittelyssä.

Floydin kuolema synnytti laajoja mielenosoituksia – myös Helsingissä. Todellisista tapahtumista ainakin eri osapuolten tunnetasolla ei juurikaan ole tullut selvyyttä. Vastakkain olivat tumma mies ja valkoiset poliisit. Liian usein toteutuva kombinaatio.

Tuoreempi vastaava tapaus syntyi Pariisissa, missä poliisi ampui 17 vuotiaan tumman miehen. Seuraukset olivat valtaiset, eikä poliisi niitä hallinnut. Rauhoittuminen alkoi vasta kun uhrin omaiset alkoivat vedota mellakoinnin lopettamiseen. Nyt kolme poliisia Pariisissa on saanut syytteet, kun on todettu uhrin kuolemaan johtaneen luodin olevan peräisin poliisien käyttämästä aseesta.

Kummassakaan tapauksessa ei tulkittu tapahtumahetkellä lakikirjoja, vaan kaikki oli kiinni syvällä tunnetasolla.

Suomessa on juuri valmistunut esitutkinta hyvin erikoisesta tapauksesta, jossa kolme poliisia kohtasi laivalla aiemmin kuulustelleen nuoren miehen. Laivalla syntyi kalabaliikki ja poliisit syyllistyivät omituisiin rikkeisiin. Rikosnimikkeet ovat pahoinpitely, laiton uhkaus ja virkavelvollisuuden rikkominen. Lisäksi yhtä poliisia epäillään identiteettivarkaudesta, koska hän oli väitetysti esiintynyt tutkinnanjohtajana.

Lapualaisen nuoren pojan katoamiseen kytkeytyy myös tulkintoja poliisin käyttäytymisestä, joiden vaikutusta tapahtumiin selvitellään parhaillaan.

Kipuileva hallituksemme lupaa siirtää poliisien tehtäviä muille toimijoille sekä lisätä poliisien määrää. Ongelmia tuottaa kuitenkin se, ettei poliisikoulutuksen kaikkia aloituspaikkoja ei ole saatu täytettyä vuosiin.

Poliisiksi haluavan kysymyslista on vaikuttava. Oletko henkisesti tasapainoinen, vastuuntuntoinen ja hyvässä kunnossa? Sinulla on hyvät ongelmanratkaisukyvyt, vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot sekä kyky hallita ja johtaa erilaisia tilanteita? Motivaatiota, itsetuntemusta sekä hyvä asenne työelämään ja työkyvyn ylläpitoon? Kykenet itsenäiseen työskentelyyn, olet analyyttinen ja vieläpä hyvä esiintymään? Saatat soveltua poliisiksi, tai sitten et.

Melkoinen lista hyviä ominaisuuksia, jotka toivottavasti sitten valmistumisen jälkeen nostaa esiin positiivisen vuorovaikutuksen poliisin käytännön päivittäisessä työssä.

Poliisin nettisivut kertovat, että Poliisin päivän tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea lauantaina 26.8. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja sopivat kaikenikäisille. Tarkat tapahtumapaikkakunnat ja ajat tämän linkin kautta. Poliisinpäivä olkoon se päivä, jolloin poliisia ei tarvitse pelätä ja päivä, jolloin syntyy rakentavaa vuorovaikutusta.

Tämä on kuunneltavissa ääniversiona FinnRadio.fm -kanavalla 23.8.2023 alkaen

Lisää aiheesta:

 

Poliisin päivä

Pohjois-Suomessa poliisin viikko

Hengenvaarallinen takaa-ajo

Tehovalvontaa

Väitös: Poliisin kohdevalvonta kärsi väärästä ajoituksesta

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: FinnRadio.fm, poliisi, poliisin päivä, George Floyd,