Terveydenhuollon kehitys ja hallinto kulkevat eri suuntiin

Sunnuntai 25.11.2018 klo 9.24 - Kauko Niemi

Ehdotan, että suomalaiset poliitikot ajavat käypähoitosuosituksiin uudet suositukset, joita Valvira sitten sanktioiden uhalla ryhtyy valvomaan. Uusissa ehdottamissani hoitosuosituksissa eli määräyksissä määritellään millaista hoitoa kokoomuslaiset saavat, millaista perussuomalaiset ja jos et kuulu puolueeseen niin kannattaako hoitaa lainkaan.

Tämä kärjistetty tilanne ei loppujen lopuksi eroa paljoakaan nykyisestä todellisuudesta. Pieni, muutaman hengen erikoisryhmä muokkaa, keskiarvoistaen yleisistä tutkimuksista mieleisensä käypähoitosuosituksen.

Suositus ei ole käytännössä lähellekään suositusta vaan määräys. Valtio valtiossa eli Valvira vahtii, että määräyksiä noudatetaan, vaikka lääketiede ja käytännön kokemukset olisivat muuttuneen jo moneen kertaan. Niin kuin käytännössä onkin.

Tällä hetkellä käypähoitosuosituksia on 118 kappaletta ja tämän vuoden aikana 14 suositusta on joko kokonaan uusia tai vanhoihin on tehty päivityksiä. Vanhin päivitys on vuodelta 2007.

Koko systeemi on historian jäänne. Kuitenkin se ohjaa 100 prosenttisesti suomalaista terveydenhuoltoa. Eikä kellään tunnu olevan kykyä puuttua koko järjestelmän päivitykseen.

Jokainen tietää, että trendi terveyden ja jopa sairaudenhoidossa on lähtökohtana yksilöllisten ominaisuuksien huomioiminen. Olemmehan jokainen ominaisuuksiltamme yksiköitä ja reakoimme kovasti eri tavalla erilaisiin ravitsemuksiin ja ympäristötekijöihin. Muutaman tuhannen tutkimusotos, ei millään voi määrittää toimivia yksilöllisiä tarpeita ja toimenpiteitä.

Tällä hetkellä teknologia mahdollistaa melko pienillä kustannuksilla yksilölliset dna-testit, joiden pohjalta pystytään yksilöimään tehokkaasti hoitotoimenpiteitä. Tiedetään mitä lääkkeitä kukakin oikeasti sietää. Näin ei edetä viikko tai kuukausikaupalla keskiarvokokeiluilla kuten käypähoitosuositukset määrää. Näiden toimintatapojen välillä on jo selkeä rakenteellinen ristiriita, johon pitäisi puuttua.

Vieläkin huolestuttavampi ristiriita on siinä, ettei lääkärien kerryttämä käytännön kokemus pääse täysimääräisesti hyödyttämään potilastyötä. Lääkärit joutuvat viran puolesta operoimaan keskivertotiedolla huomioimatta yksilöä, vaikka heillä olisikin siihen tietämystä ja osaamista.

Lääkäreiden poikkeamat kun johtavat herkästi Valviran varoituksiin ja aina jopa lääkärioikeuksien rajoittamisiin. Näitähän on noin kolmisenkymmentä vuodessa. Toki joukossa voi olla ihan aidosti potilasturvallisuuteenkin vaikuttavia päätöksiä, joihin Valvira joka tapauksessa vetoaa.

Tilanne on ajautunut siihen, etteivät lääkärit puhu asioista niiden oikeilla nimillä. Ja potilaskertomuksiin on kirjoitettava käypähoitosuositusten hyväksymää informaatiota ja toimenpiteitä, vaikka potilaan yksilöllisestä näkökulmasta parempaakin olisi olemassa.

Pientä lohtua ja valoa käytännössä oli nähtävissä juuri viime viikolla Hämeenlinnassa  Valviran diktatuurisia toimenpiteitä vastaan. Korkein hallinto-oikeus katsoi 13.11.2018, että Valviralla ei ollut oikeutta valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksestä, joka kumosi Valviran lääkäri Olli Pololle antaman varoituksen. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös lopettaa lääkäri Olli Pololle annettua varoitusta koskevan oikeusprosessin.

Huikein sotahan on käyty kilpirauhashoidosta. Tuo sota on kestänyt jo kuusi vuotta. Lääkäreiltä kielletään kategorisesti lupa kirjoittaa lääkettä, joka monen kohdalla on tuonut parannusta elämään. Kyseistä lääkettä käytetään kuitenkin yleisesti muualla Euroopassa, joten potilasturvallisuus on tässä tapauksessa ontuva selitys. Syyt ovat muualla kuten Valviran arvovallassa tai sen muissa kytköksissä. 

Terveydenhuollon hallintohimmeli on muutoinkin varsin sekavaa kaikkine sote-malleineen. Ja jos sen sisällä vielä pitkälle vanhentunut, keskiarvoihin perustuva toimintatapa jarruttaa tehokkaasti uuden suunnan nopeaa kehitystä yhä yksilöllisempään hoitomalliin. Siihen tuskin olisi suomalaisella hyvällä terveydenhuollolla varaa jämähtää.

 

 

 Tämä on kuultavissa podcastina Finnradion taajuudella 104,8 Espanjan Aurinkorannikolla tai Finnradion netti-radiosta www.finnradio.fm maanantain 26.11.2018 klo 06:15 ja 20:15 (Espanjan aikaa) alkavassa ohjelmassa.

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valvira, käypähoitosuositius, terveydenhoito,