Asiallinen ja orietti

Perjantai 5.8.2022 klo 16.33 - Kauko Niemi

IMG_E3550.JPG

 

Tiesitkö, että olen asiallinen ja orientti? Olen kyllä muutakin kuten vaikkapa - vastaanotolla melko virkeän oloisena.

Tämän virallisempia kuvauksia minusta ei voi lausua, ovathan nämä  Kanta-palvelussa olevia lääkärin lausuntoja minusta. Siis aivan yhtä virallisia kuin se että keuhkoputkissa ei ole havaittavia ongelmia. Nyt kun selailin omia tietojani vuosien varrelta, niin suurta ihmetystä herättää, että sinne on kirjattu myös sellaisia asioita, joista lääkäri ei ole sanonut halaistua sanaa, silloin kun olemme olleet livenä naamat vastakkain.

Herää myös epäillys millaista tietoa on kirjattu Kantaan, joita ei näytetä minulle Omakannassa.

Kanta ja Omakanta ovat se paikka missä on syvintä sisäistä tietoa meistä jokaisesta. Muutaman kerran kannattaa tutkia mitä siellä todella on ja millaisia lupia tiedon jakeluun kannattaa antaa.

Kanta on noussut taas esiin kahdestakin syystä. Siellähän on meidän koronarokotusdokumentti, jos sellaisen olet rokotuttamalla hankkinut. Mutta vieläkin keskeisempi asia ovat ne muutokset, joita Kantaan on suunnitteilla.

Tarkoitus olisi avata Kantaa myös omille mittauksille. Siis rannekkeistasi ja älykelloista, vaaoista ja kaiken maailman muistakin mittareista syntyvä tieto ohjautuisi Kantaan tai vastaavaan tietopankkiin. Toki joissakin tapauksissa siitä saattaisi olla hyötyä hoitohenkilökunnalla. Riski on vain aivan valtava, että tiedot valuisivat vääriin paikkoihin ja pian olisit menettänyt yksityisyytesi ja kaiken maailman lääketehtaat, elintarviketeollisuus ja muut konsultit kertoisivat kuinka sinut pitää elää.

Nyt tähän suunnitelmaan ovat tuoneet näkemyksensä Euroopan tietosuojaneuvosto ja Euroopan tietosuojavaltuutettu.

Nämä kaksi tahoa antoivat heinäkuun puolivälissä yhteisen lausuntonsa Euroopan komission eurooppalaista terveysdata-avaruutta koskevasta ehdotuksesta nimeltä EHDS (European Health Data Space). Sillähän pyritään mahdollistamaan terveystietojen turvallinen vaihto, käyttö ja uudelleenkäyttö sekä edistämään Euroopan terveysunionin luomista.

Neuvoston ja valtuutetun mukaan tällainen tietojen toissijainen käyttö on määritelty ehdotuksessa liian laveasti, minkä vuoksi on olemassa riski ymmärtää väärin tietosuojaan liittyvät avainsäännökset. Lopputuloksena kansalaisen nykyisin nauttimien suojausten pelätään heikentyvän. Erityisesti varoitetaan älylaitteiden myötä lisääntyvän ei-lääketieteellisen terveystiedon käytöstä.

Kukahan tätäkin asiaa lobbaa ja kenenkähän etua siinäkin ajetaan?

Varoittava esimerkkihän tulee vaikkapa Yhdysvalloista. Facebookin emoyhtiö Meta Platforms sekä Yhdysvaltain suuret sairaalat loukkasivat yksityisyydensuojaa käyttämällä seurantatyökalua, joka lähettää terveystietoja Facebookille.

Jokaisen suomalaisen kannattaisi tutkia Omakantaa ja siellä olevia tietoja. Koronan saattelemana viime vuonna Omakantaa käytti 3,8 miljoonaa suomalaista. Sieltä saattaa löytyä yllättäviäkin merkintöjä, jotka ovat aika usein inhimillisiä virheitä.

Kelan ylläpitämässä valtakunnallisessa tietokannassa on noin 2,7 miljardia asiakirjaa. Ne eivät synny sinne millään automaattisella generaattorilla tai algoritmilla, vaan terveydenhoidon ammattilaisten näpyttelemänä. Taitaa sittenkin olla joitakin Apotin suosituksia, joita lääkäreiden tulisi ymmärtää.

Sinä et voi estää tietojen kirjaamista, mutta voit hakea muutosta tietoon tai ilmaisuun. Sellainenkin tapaus on tullut esiin, että henkilön tietoihin oli kirjattu – potilaalla on alkoholistin habitus – kyseinen potilas on absolutisti. Inhimillistä myös se, että kirjaukset menevät vahingossa väärän henkilön kantaan - eräässä tapauksessa henkilö löysi tiedoistaan diabeteksen, vaikkei koskaan ole diabetestä sairastanut.

Suomessa Kantaan kirjataan kaikki terveydenhoitotiedot riippumatta käytkö kunnallisessa vai yksityisessä hoidossa terveyskeskuksessa tai työterveyslääkärillä.

Sinä voi määrittää kuinka tietojasi jaetaan ja voit myös nähdä kenelle on jaettu. Siinäkin etunsa ja haittansa näkeekö toinen yksikkö mitä toinen on tehnyt ja mihin tulokseen tullut. Tiedothan ovat ensisijaisesti tietoa lääkäriltä lääkärille ikään kuin omalääkäri-järjestelmä, paitsi tulkinnat saattavat vaihdella, joskus jopa pettää.

Sinä voit myös kirjata oman hoitotahtosi. Sitä eivät näköjään lääkärit omassa suuressa viisaudessaan lue. Siitäkin on minulla kokemuksia, kun epäilyn pohjalta, tarkemmin tutkimatta kirjoitetaan lääkeresepti.

Tämän blogin ääniversio on kuultavissa Finnradio.fm sivulla 8.8.2022

Lisää aiheesta:


Potilas joutui hengenvaaraan väärän lääkkeen takia

Omakantaan kirjataan joskus hämmentäviä asioita

Varattu aika 08:30

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kanta, Omakanta, European Health Data Space, Finnradio.fm,

Miksei homehdu

Lauantai 13.11.2021 klo 9.52 - Kauko Niemi

Tuoteseloste_IMG_09321-2.jpg

Usein olen miettinyt, että milloinkahan avataan sellainen ruokakauppa, jonka mainoslupaus on, että tuotteemme pilaantuvat kolmessa viikossa.

Tuolloin voisi olla melko varma, ettei tuotteissa ole turhia säilöntäaineita ja teollisen ruokatuotannon prosessoimia, koukuttavia keinomakuja tai itse valmistuksessa käytettäviä tuotantoprosessien sujuvoittamiseen ja halpuuttamiseen tarkoitettuja lisäaineita.

Siis ruokakauppa, joka myisi puhtaita ruokatarvikkeita sekä luomutuotteita ja luomusti valmistettuja eineksiä. Pitäisköhän vinkata vaikka Järvenpään Citymarketille – pyhittäisivät vaikka pienen kulman aluksi. Hehän uskaltavat vaikka mitä.

Jokainenhan muistanee esimerkiksi hampurilaiskokeilun. Vuoden vanhaa hampurilaista tuskin moni erotti viiden minuutin vanhasta. Hirmuiset nuoruuskemikaalit on täytynyt olla pelissä, kun kaipaamaani hometta ei tuossa kokeessa näkynyt missään. Epäilen etteivät nuoruuskemikaalit pidä vatsamme 2,5 kiloista bakteerikantaa nuorena.

Kuulin tuttavaltani, jonka tuttava oli ”pizzatehtaassa” töissä. Hän mätti säkkikaupalla erilaisia jauhoja ja muuta leivonta-aineita pizzanpohjia hierovaan koneeseen kunnes? Nenän limakalvot eivät hommaa kestäneetkään, vaan nenä alkoi vuotamaan aika ajoin verta. Joku mukana ollut aine aiheutti sen, että tämä työ piti lopettaa ja syyllinen ei ehkä kuitenkaan ollut puhdas vehnäjauho.

Vuosien ylistyslaulua soinnutettu rypsiöljyä pidetään terveyden avaimena. Missään ei kerrota, että sen kirkastamiseen käytetään probyleeniglygoolia eli pakkasnestettä. Eikä läheskään kaikki selvitykset ja tutkimukset ole vakuuttamassa, että rypsiöljyn luontainen koostumus muutenkaan olisi parasta mahdollista ihmisen terveydelle.

Muutama kuukausi sitten aasialainen nainen päätti putsata kaikki pahat bakteerit ihostaan. Hän täytti kylpyammeensa alkoholilla ja meni putsautumaan ammeeseen. Nainen kuoli ja hänen alkoholipitoisuus veressä oli 12,7 promillea. Siis ilman ainuttakaan naukkua. Iho hoiti tämän alkoholimyrkytyksen.

Tämä nainen ja moni meistä ei tiedosta ja ymmärrä, että ihomme on meidän suurin elimemme, jota pitää hoitaa ja hoivata myös mahdollisimman luonnonmukaisesti. Se, että iholle läikähtää alkoholia ei varmastikaan tee sinusta rattijuoppoa, mutta jatkuva ihohuokosten tukkiminen jollakin mönjällä vuodesta toiseen saattaa altistaa huonoihin seurauksiin.

Iholla on myös luonnollinen bakteerikanta. Liian tehokkaat puhdistustuotteet sekoittavat ihon luonnollisen mikrobiomin eli bakteeriston. Jos sen hinkkaa ja huuhtelee viemäristä alas, tie iho-ongelmille on entistä avoimempi. Joidenkin neuvojen mukaan päivittäinen suihku ja hinkkaamiset olisivat jopa liikaa ihon terveyden kannalta. Riittää kun pesasee ne tietyt paikat.

Ulkonäköpaineet ovat nostaneet esiin monia ihmisille luonnottomia tehoaineita vaikkapa botoxin. Botuliinitoksiini, tuttavallisemmin botox, jättää vaarallisuudessaan taakseen arsenikin, sariinin ja monet muut kauhua herättävät myrkyt. Vain yksi gramma botuliinia voi tappaa miljoona ihmistä. Hajuton ja mauton myrkky aiheuttaa kuoleman lamauttamalla hengityselimistön. Samalla aineella silotellaan ulkonäköpaineessa sitten paikkoja ”kauniimman näköiseksi.”

Toki nämä esimerkit ovat äärimmäisiä tapauksia, mutta osoitus, että liika on liikaa eikä kaikkea tarvitse edes suun kautta syödä. Elintarvikkeiden lisäaineet on toki tutkittu ja niiden käyttömäärät ovat viranomaisten hyväksymiä.

Sen sijaan on vaikeampi löytää todellista tietoa vaikutuksesta jatkuvassa käytössä yksilötasolla. Ja mahdotonta löytää tietoa eri lisäaineiden yhteisvaikutuksesta, kun lisäaineet ja niiden käyttö selvitetään aine kerrallaan ja kuka on vastuussa yhteisvaikutuksesta.

Tunnetko ja kuinka selkeästi ymmärrät tuoteselosteet ja niiden merkitykset? Tutkiskella tuottuoteselosteita missä lukee pienellä: kasvisrasva tai kovetettu kasvisrasva tai hydralisoitu kasviöljy tai jotain muuta terveellistä kasvis-alkuista, niin todennäköisesti kyse on transrasvasta, jonka lähteenä palmuöljy.

Miksei sanota suoraan ja rehellisesti palmuöljy. Sääntöjen mukaan, jos tuotteessa on riittävän vähän (alle 1,5 prosenttia) jotain ”komponenttia”, sitä ei tarvitse merkitä. Entäs jos tehdään pieni muutos komponenttiin ja annetaan sille uusi nimi? Onkos tämä sitten vaikkapa ruoan hakkerointia, jolle valvovat viranomaiset eivät mahda mitään.

Jokainen miettiköön kohdallaan kuinka prosessoitua ruokaa suuhunsa pistää. Onko se huipputerveellinen kala kasvatettu altaassa? Jos syöt jotakin yksittäistä ruokaa silloin tällöin niin tuskin kannattaa yöuniaan menettää, mutta jos jatkuvaa, pelkkien ruokatehtaiden ruokien syöntiä – kannattaa miettiä.

 Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa 15.11.2021 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

Lisää aiheesta:

“Botuliini on osaamattomissa käsissä hengenvaarallinen” - Maailman voimakkain myrkky silottaa rypyt ja hoitaa sairauksia | Tiede | yle.fi

 

Ihmisten pitkä ikä hämmästyttää Costa Ricassa – näin tervaskannot syövät: ”Sanotaan, että se on hyvää ruokaa”

Palmuöljy on kiistattoman haitallista ympäristölle ja epäterveellistä ihmisille. Silti sitä on lähes mahdotonta välttää. HS selvitti, miksi palmuöljyä käytetään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, lisäaineet, botox, alkoholi, bakteerikanta, lisäaineiden yhdistelmät

Poikkeustila sallii, jopa opettaa kyseenalaista viestintää

Sunnuntai 26.4.2020 klo 19.02 - Kauko Niemi

Parhaillaan kehitetään vimmatulla innolla sovellusta, jolla pystyttäisiin jäljittämään koronavirus tartunnan ilmentyessä kunkin  kaikki viimeaikaiset lähikontaktit.

Ideahan on mahtava näin hädän hetkellä, jotta pystyisimme hallinnoimaan ja ohjaamaan viruksen liikkeitä ja kulkua. Tässä nimenomaisessa koronapaljastajassa käytettäisiin bluetooth-tekniikkaa. Siis lyhyen kantaman yhteyttä, eikä puhelimen keräämää tietoa tallennettaisi mihinkään ”keskuspankkiin”.

Sovelluksessa käytetään kussakin puhelimessa omaa tunnistetta ja määritellään myös lähikontaktin minimiaika. Sovellus ei keräisi jokaista lenkkipolulla vastaantullutta.

Siis kenen kanssa olet ollut lähellä riittävän kauan. Liikutaan ihmisen vapaan liikkumisen ja olemisen rajamailla. Jos luottamus ei riitä, niin sovelusta ei ole pakko ottaa käyttöön tai sen voi poistaa milloin haluaa. Toisaalta jos käyttö jää liian suppeaksi, niin hyöty jää myös vähäiseksi.

Suomessa sovelluksen arvioidaan olevan käyttökunnossa toukokuussa. Tosin mikään instanssi ei sitä ole toistaiseksi tilannut.

Norjassa vastaava sovellus on jo käytössä. Sikäläisessä sovelluksessa käytetään myös gps:ää ja käyttäjän on annettava myös oma puhelinnumero järjestelmän käyttöön.

Toinen paikantamistekniikka, jota on myös jo käytetty, on Telian seurantajärjestelmä. Siinä pystytään seuraamaan ihmisvirtoja. Telia vannoo, ettei yksittäisten ihmisten tietoja eroteta massasta.

Telian sijaintitieto ei perustu gps:ään, vaan puhelinverkon tukiasemiin, joihin puhelimet ovat jatkuvasti yhteydessä. Tiedot ovat nimettömiä, eli niistä ei Telian mukaan ole mahdollista päätellä yksittäisen kansalaisen liikkeitä. Data kelpaa suurten ihmisvirtojen liikkeiden seurantaan ja perustuu päätelaitteiden kytkeytymiseen mobiiliverkkoon eri paikoissa. Telian luvut yleistetään koskemaan koko väestöä laskennallisesti.

Telia pystyi paikkakuntakohtaisesti kertomaan mistä tultiin muun muassa viime kesäiseen Ed Sheeranin konserttiin Helsingin Malmin lentokentälle. Ja sekin kannattaa muistaa, että hätätilanteissa viranomainen saa jäljitettyä yksittäisen puhelimen vaikkei puhelimessa olisikaan gps-päällä.

Itselleni paikkatiedon jakaminen on melkein sama kuin jakaisin julkisesti  sosiaaliturvatunnustani tai pankkitunnuksiani. Gps:ää en pidä päällä kuin silloin jos olen eksyksissä ja pitäisi löytää kotiin ja onhan niitä muutamia sovelluksia, joiden käyttö edellyttää sijainnin ilmoittamista. Vaikkapa auton paikoituksen maksaminen mobiilisovelluksella.

Koronaan vedoten varsin huolestuttavalta näyttää myös, kun Facebook otti  aseekseen sensuurin. Se ilmoittaa käyttäjälle, että hän on jakanut epäluotettavaa tietoa ja varoittelee, ettei tällaisen epäluotettavan käyttäjän päivityksiä enää näytetä niin usein kuin aikaisemmin.

Herää kysymys millä lihaksella Facebook pystyy valikoimaan luotettavan ja epäluotettavan tiedon välillä. En todellakaan usko, että joku tekninen tekoäly pystyisi päättelemään vaikka Suomenkielisestä tekstistä onko se luotettavaa vai epäluotettavaa.

Asian tekee Facebookille erityisen haasteelliseksi sekin, ettei koronasta ole ylipäätään luotettavaa tietoa. Ja kenen määrittelemän tiedon pohjalta Facebook voi ylipäätään tällaista valikointia tehdä.

Elämään pitkästyneisiin karanteeni-ihmisiin on myös helppo vaikuttaa hauskoilla ja nokkelilla tehtävillä. Jokainen kysymyspatteri paljastaa todella paljon ihmisestä ja tämä tieto osuu asiantuntevasti käsiteltynä vaikkapa äänestyskäyttäytymiseemme. Tästähän on näyttöä Yhdysvaltain 2016 presidentinvaaleissa. Älkää hyvät ihmiset osallistuko mihinkään ketjukirjeisiin.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n vakoilun maailmalle paljastanut Edward Snowden pelkää koronapandemian jättävän pysyvän jälkensä yhteiskuntaan lisääntyneen valvonnan muodossa. Vaarana on tosiaan, että nyt rakennetaan tehokkaita valvontakonsteja koronaan vedoten. Mutta mikä takaa, että ne puretaan myöhemmin? Snowden esitti huolensa videohaastattelussa parin viikkoa sitten.

Riittävän monipuolisen tiedon keruulla, ja nyt ihmisille herkän tiedon, kuten terveystiedon pohjalta on helppo rakentaa pelottelukampanjoita ja vaikuttaa kaikkeen eikä vähiten poliittisiin kannatuksiin ja sitä kautta demokratioihin.

Hyvää tarkoittavia, tässä tapauksessa koronan hallinta, saattaa vaan helposti luisua sivuraiteille. Ja tilaisuus tekee bittivarkaan. Suomessa ei tiettävästi kuitenkaan ole poltettu yhtään 5g tukisemaa. Sen verran on kuitenkin järki pysynyt päässä.

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa ma 27.4.2020  alkaen ma, ke ja pe 08.00 ja ti ja to 16.00! (paikallista, Espanjan aikaa)

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, koronavirus, paikantaminen, sensuuri, Facebook, Edward Snowden

Pakko on paras opettaja

Sunnuntai 17.11.2019 klo 11.32 - Kauko Niemi

Vaikka suurta muotia ovatkin erilaiset muutoskurssit ja -koulutukset, niin keskiverto ihminen taitaa muuttua ja muuttaa käytöstään vasta pakon edessä.

Kun ihminen on selkä seinää vasten, niin aika yllättäen hänestä löytyy kekseliäisyyttä ja ennen kaikkea rohkeutta tehdä ja kokeilla uutta selvitäkseen tilanteesta. Toki luontainen laiskuus on hyvä lahja, kun osaa sitä oikein käyttää,

Näin sitä maailmaa muutetaan tänään. Olevien ja tulevien Postin lakkoviikkojen aikana loputkin paperipostin käyttäjät miettivät tosissaan mihin niitä paperikirjeitä tarvitaan - no ei välttämättä mihinkään. Suuri osa rohkaistuu ja kokeilee ja jos kokeilu onnistuu, niin muutosvastarinta on murrettu.

Kun suuri määrä kokeilee, osa onnistuu ja muuttaa käytäntöjään pakon edessä.  Tämän jälkeen ei ole töitä sen enempää Postille kuin Postin henkilökunnallekaan.

Mitään suurta digiloikkaa tuskin nytkään tapahtuu muualla kuin iltapäivälehtien otsikoissa. Muutosvirta kuitenkin voimistuu ja joka tapauksessa verkossa asiointi on paljon paljon helpompaa, kun antaa itselleen periksi. Erityisesti jos on periaatteessa nettiasiointia vastaan.

Varma-yhtiön asiakaskysely paljastaa, että kolmannes 80–85-vuotiaista käyttää verkkopalveluita. Sehän tuossa ikäryhmässä jo melkoisen hyvä määrä.

Varma selvitti 80–85-vuotiaiden eläkkeensaajien näkemyksiä asiakaspalvelusta sekä älylaitteiden käytöstä. Tulosten mukaan tämä ikäryhmä on älylaitteiden ja verkkopalveluiden käytössä vahvasti jakautunut ryhmä.

Vastaajista 60 prosenttia ilmoitti, että ei käytä internettiä tai verkkopalveluja, 34 prosenttia käyttää ja 7 prosenttia vastasi, että voisi ajatella käyttävänsä. Naisista 28 prosenttia käyttää tai voisi käyttää verkkopalveluja ja miehistä 41 prosenttia.

Verkkopalveluista erilainen asiointi, kuten laskujen maksaminen nousi merkittävimpänä esille. Siis kukapa haluaisi enää paperilaskuja edes ikäihmisistä.

Toisena vastaajat mainitsivat erilaisia harrastuksia, kuten kirjojen ja lehtien lukeminen tai kuuntelu, musiikin kuuntelu ja pelaaminen. Verkkopalveluita käytetään myös yhteyden pitämiseen läheisiin.

Toisaalta vastauksissa näkyi, että jokin harrastus voi johdattaa aktiiviseksi verkkopalvelujen käyttäjäksi. Kysymyksessä ovat siis yli kasikymppiset.

Totuuden nimissä on sitten niitäkin ihmisiä, joilla ei ole tekniikkaa riittävästi asioiden hoitoon, vaikka melkein puhelimella kuin puhelimella pääsee asioitansa hoitamaan. Kirjastoissa on vapaasti käytettävää tekniikkaa kunhan hoitaa tietoturvan julkisissa laitteissa.

Yksi suurimpia nettiasioinnin pakkokouluttajia tässä lakkotilanteessa on Kela. Ennen Postilakon alkamista Kelan edustaja vakuutteli, että lakon aikainen asiointi heidän kanssaan onnistuu kaikkein parhaiten netin kautta. Puhelinpalvelu tulee ruuhkautumaan ja kaikkia tarvittavia dokumentteja ei ole siirrettävissä. Toimipisteet ovat toki auki ja jonotusajat tavattoman pitkiä.

Tuoreessa digitaalista kyvykkyyttä mitanneessa tutkimuksessa Kelan nettipalvelut kuuluu viiden parhaan julkisen toimijan joukkoon.

Verohallinto ja Väestörekisterikeskus aloittivat Kansallinen ekoteko -kampanjan Suomi.fi-viestien markkinoimiseksi.

Nyt on hyvä hetki siirtyä sähköiseen viestintään, ne toteavat tiedotteessaan, mutta eivät suinkaan vetoa postilakkoon vaan ympäristöasioihin.

Kun ottaa Suomi.fi-viestit käyttöön marraskuun loppuun mennessä, ensi vuoden verokortti ei enää tule paperipostissa kotiin vaan verokortista saa ilmoituksen omaan sähköpostiinsa heti, kun se on OmaVero-palvelussa.

Postilakon ehkä suurimman asiointiongelman muodostaa terveydenhuolto, jonka nettipalvelut toimivat vain osittain. Itse käytän Kantaa varsin joustavasti. Kaikki varaukset terveyskeskukseen hoituu hyvin. Samoin kun erilaiset konsultaatiokyselyt ja tarkistukset. Mutta sitten kun siirrytään HUS:n palveluiden pariin, niin samalla siirrytään paperipostiin, vaikka monet paperilla olevat asiat näkyvät aikanaan Kannassakin.

Digiaikaan siirtyminen tulee kiihtymään myös median kautta. Useat näköislehdet ovat nyt luettavissa vapaasti. Tosin näköislehti on vain digiaikaan siirtymisen totutteluvaihe paperin välttämiseksi.

Ennustajaksi en rupea, mutta uskon tuhansien, jopa kymmenientuhansien saavan potkua tästä lakosta ja löytävän itsensä digimaailmasta.




Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa ma 18.11.2019 alkaen ma ja ke klo 08:00 sekä to ja pe klo 14:00 (paikallista, Espanjan aikaa)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, pakko on paras opettaja, digi-palvelut, Kela, Kanta, Suomi.fi, Posti, lakko