Yhden miehen boikotti voi räjähtää

Sunnuntai 8.7.2018 klo 9:55 - Kauko Niemi

Yhden miehen boikotti ei maailmaa paranna tai toisaaltä rankaise paitsi jos nyt sattuu olemaan joku trump. Tosin someaikana on mahdollista, että yhden miehen bokotti voi räjähtää.

Siitä huolimatta allekirjoittaneelle on elämän varrella syntynyt enemmän tai vähemmän harkittuja boikotteja. Ja varmasti yhdellä jos toisella on huonoja kokemuksia joitakin yrityksiä kohtaan.

Tänäänkin FB kaverini tilitti pitkäsi ja hartaasti kuinka Nordea kyykytti häntä. Ja kommenteista päätellen moni sai tukea pankkisuhteen katkaisuun. No on minullakin historiassa boikotti pankkisuhteeseen. Ensimmäinen asuntolainani evättiin ja pankinjohtaja sanoi, että kun sinä olet niin nuoren näköinenkin. Olin kuitenkin vakituisessa työsuhteessa ja omaa rahaakin olisi ollut melko suuri osa. Tämä boikotti on sitten jatkunut liki 50 vuotta.

Joskus boikotti on hetken pyrähdys. Vaikkapa sellaisissa kaupoissa, joilla on jatkuvasti 70 prosentin alennuskampanjoita. Minulle toiminta tarkoittaa kusetusta ylikorkeilla hinnoilla. Sehän on varmaa, ettei niitä 70 prosentinkaan tuotteita myydä tappiolla.

Turistina en järin suurilla rahoilla helpota vierailukohteiden taloudellista tilaa. Nyt tällä hetkellä en edes pienillä rahoilla halua auttaa Yhdysvaltoja, Puolaa, Unkaria enkä Turkkia.

 Sitten minulla on niitä huijareita boikotissa, jotka kyseenalaisilla tavoilla ajavat epärehellisesti omia etujaan. Tällaisilla yrityksillä on jonkinlainen sisään leivottu epärehellisyyden kulttuuri. Miten sellaiseen voisi luottaa.

Täytyisi tapahtua ihmeitä, jos ostaisin esimerkiksi Volkswagen-konsernin auton. Kaksi pääjohtajaa, johtajat sekä Volkkarilta että Audilta on todettu syyllisiksi. Ei ole sattumaa eikä missään tapauksessa yksittäisiä tapauksia.

Viime syksynä ostin uudet talvirenkaat. Olen yli 20 vuotta ajanut Nokia Renkaiden kitkoilla, luottaen siihen, että ”riippumattomat testit” pitävät paikkansa, eivätkä suosi kotimaisia. No testit varmaan pitivätkin paikkansa, mutta Nokia Renkaat toimitti testeihin kaikkia muuta kuin kaupan hyllyltä saatavia kumeja.

Moitteet toki menevät testien tekijöillekin, jotka ovat nyt viisastuneet vahingosta, ja ostavat testirenkaat nyt ennalta arvaamattomista paikoista. Hakkapeliitat saavat nyt odottaa boikottoni lientymistä.

Kaikkein pisin boikottini, liki 70 vuotta, kohdistuu Valioon. Valion ongelmana on myös yrityskulttuuri. Se ei ole päässyt eroon monopoliajatuksestaan, eikä oppinut siihen, että se palvelee kuluttajia, eikä hallitse elintarvikemarkkinoita.

Arlan tullessa Suomen markkinoille, Valio lähes itki kotimaisen tuotannon ja suomalaisen maidon puolesta. Kutenkin tuli selville, että Valio osti samaan aikaan maitoa Virosta.

Valion sisäistä mentaalia kuvastaa sekin, että toimittajana jouduin pariin otteeseen tukkanuottasille, koska en kirjoittanut heidän mielestään asioita oikein. Minun olisi pitänyt käyttää samoja termejä, joita he käyttivät markkinointikampanjoissaan. Joten Valion tuotteita tarttuu ani harvoin ostoskoriini.

Kaikki esimerkkini ovat yhden miehen boikotteja ja ei varmastikaan kaada yhtäkään mainitsemistani yrityksistä. Kuitenkin some-ajan sytytyslanka on tavattoman lyhyt. Uskonvahvistusta omille kokemuksille ja mielipiteille  jaetaan helposti. Salaisuudet vuotavat aivan varmasti jotain kautta julki ja boikotoijat voidaan laskea hetkessä miljoonissa ja silloin onkin jo tosi kysymyksessä.

Tämä on kuultavissa maanantaina 9.7.2018 klo 13:00 (Espanjan aika) Finnradion taajuudella 104,8 Mhz Espanjan Aurinkorannikolla tai nettiradiossa www.finnradio.fm.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Volkswagen, audi, Valio, nokia renkaat, Turkki, Unkari, Puola, Yhdysvallat, boikotti

Kuttuuriperimä ohjaa muutosten nopeutta Turkissa, Puolassa, Unkarissa, Venäjällä ja Kiinassa

Keskiviikko 20.7.2016 klo 15:51 - Kauko Niemi

Muutokset taaksepäin eivät tapahdu vallankumouksella, vaan hiljaa hiuttamalla, kuten on nyt käynyt Turkissa, tapahtuu Unkarissa ja Puolassa.

Venäjällä ja Kiinassa ei sinänsä mitään käännöstä taakse päin ole tapahtunut. Näissä yhdyskunnissa varjellaan olemassa oloa ja keksitään sitä mukaa uusia säännöksiä, kun joitain muutosuhkia on näkyvissä. Jopa Kiinassa kiellettiin juuri kaikki Englannin kieliset mobiilipelit ja Venäjällä ollaan kauhuissa Pokemon tulosta. Joku uusi laki tulee varmasti aivan muutaman viikon sisällä, millä Pokemonin käyttöä rajoitetaan.

Kiinan kohdalla hivutustekniikka toimii voimakkaasti Hong Kongissa. Siellä luodaan jatkuvasti säännöksiä, jotka tulevat Manner-kiinasta. Uudet nimitykset hyväksytään Pekingissä ja kiinalaiset yritykset eivät saa mainostaa vapaissa hong kongilaisissa lehdissä. Kaksi lehteä on jo kuihtunut pois taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Turkki on hyvinkin lähellä sisällissotaa. Siellä on riittävän voimakas kulttuuriperimä jo 1900-luvun alkupuolelta asti ja ihmiset ovat oppineet arvostamaan vapaata ajattelu ja tekemistä. Heillä on kokemusta vapaudesta ja vapaasta ajattelusta.

Unkarilla on myös pitkähkö kulttuuriperimä ja kokemus vapaudesta, joten siellä hivutustekniikka tulee kestämään pitkään. Toisin kuin Puolassa, missä on kokonaisia sukupolvia, joilla ei ole kokemusta todellisesta vapaudesta. Puolassa voi tapahtua nopeastikin mitä tahansa.

Venäjä on maa, missä kukaan ei koskaan ole kokenut omilla aivoilla ajattelemista. Muutamaa oligarkkia lukuun ottamatta. Kansaa voidaan ja manipuloidaan mennen tullen ja sama on Kiinassa. Sinä hetkenä, kun Venäjän ja Kiinan ”muurit” murtuvat tilanne on monin verroin vakavampaa kuin yhden Turkin sisällissota.

Kiinan ja Venäjän kohdalla kuitenkin tulee olemaan sukupolvien kestävä rupeama.

Turkin virhe on nyt se, että hivuttaminen etenee liian nopeassa tahdissa ja siinä tuli seinä vastaan. Seuraavana rytiseen Unkarissa ja sitten Puolassa. Kukaan näistä kolmesta ei onnistu palaamaan sata vuotta taaksepäin. Hyväksyttävä muutos tarkoittaa uuden tulemista.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Turkki, Unkari, Puola, Venäjä, Kiina