Tyrkkyä tuutin täydeltä

Tiistai 4.2.2025 klo 20.43 - Kauko Niemi

Ehdokas.jpg

 

Nyt onkin taas algoritmeissä pitelemistä. Ollaanpas varovaisia, ettei klikata vahingossakaan jotain poliittista veijaria. Tämän jälkeen ruutusi on tulvillaan poliittisia pyrkyreitä.

Algoritmien opettaminen on tavalliselle nettikäyttäjälle todella hankalaa, kun ei oikein tiedä mikä milloinkin toimii ja mikä ei. Vuosia sitten kun päätin, etten halua nähdä yhtään ravintolan ruoka-annosta, enkä yhtään viina-annosta. En edes onnittelumaljoja. Siinä ei kulunut kuin pari kolme viikkoa, kun torjuin sellaiset tyrkyt, enkä vahingossakaan klikannut tai tykännyt näistä aiheista, ne hävisivät syötteestäni käyttäessäni ihan normaaleja acebookin tavalliselle käyttäjälle tarjoamia työkaluja.

Nyt olen yrittänyt samaa metodia hallinnoimassani Facebook-ryhmässä – kaikkikoirista – hauva. Ryhmä saavuttaa paljon väkeä. Viime vuonnakin kahdesti kuukauden aikana näkijöitä oli 1,5 miljoonaa. Mielelläni siis seuraisin koira- ja lemmikkiaiheisia julkaisuja.

Hauvan uutisvirrassa näytetään kaikkea muuta kuin koirajuttuja. Valtava määrä ”lonkkavikaisia” puolialastomia naisia. Viime syksystä lähtien olen blogannut niitä pos ja ilmoittanut ettei kiinnosta. Tosin heikolla ja tavattoman hitaalla tuloksella. Nyt viisi kuukautta kulunut, eikä ainuttakaan lonkkaviatonta päivää ole ollut. Paljoa en erehdy, jos sanon tällaisten estämäni sivujen määrä on nyt noin tuhat. Hiipumaan päin kuitenkin, ei enää kymmeniä päivässä ja tilalle on onneksi siunaantunut enemmän koira-aiheita.

Suurella mielenkiinnolla seuraan nyt poliittista kampanjahuumaa. Poliitikkojen kommentit lisääntyvät somessa parhaillaan huimaa vauhtia. En ole toistaiseksi yrittänyt rajoittaa tätä tyrkyttämistä. Sehän loppuu keväällä joka tapauksessa kuin seinään. Mutta en toisaalta ole julkaissut ainuttakaan juttua, missä poliitikon koira on kakannut väärään paikkaan.

Seuraavat viikot kyllä paljastaa somen vaikutuksen poliitikkojen kannatuksen kasvuun. Tosin juuri julkaistiin tutkimus, jonka mukaan sanomalehtien koetaan olevan tärkein tietolähde äänestyspäätöksen tueksi kevään kunta- ja aluevaaleissa. Tutkimus on tehty Uutismedian liiton toimeksiannosta.

Kuntavaalien osalta kolme neljästä suomalaisesta uskoo olevansa erittäin tai melko hyvin perillä siitä, mistä vaaleissa on kysymys. Aluevaalien osalta näin uskoo vain reilu puolet. Mitä nuorempi äänioikeutettu on, sitä vähemmän hän kokee olevansa perillä siitä, mistä näissä vaaleissa äänestetään.

Nähtäväksi jää menemmekö suomalaisittain entiseen malliin lehdet ja ulkotaulut edellä, vai tuleeko kevään keinovalikoimaan trumppi-voittajamalleja.

Kymmenen vuotta pyörinyt yleinen huolestuminen algoritmin vaikuttamisesta:

FB on melkein lakannut näyttämästä mitään muuta paitsi mainoksia ja ilmoituksia.
- Kiitos vinkistä lähettää Facebook-viesti. Toimii!!
Näen taas julkaisuja ihmisiltä, joita en enää nähnyt. Facebookin uusi algoritmi valitsee samat ihmiset - noin 25 - jotka näkevät julkaisusi. Laita sormesi johonkin tähän postaukseen ja klikkaa "kopioi". Mene mitä mietit -sivullesi ja klikkaa ja liitä. Tämä laukaisee järjestelmän.
Hei uudet ja vanhat ystävät! 🙂
Katsotaan toimiiko, viime aikoina fb ollut mainoksia ja omituista soopaa

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: algoritmit, vaalit, naiset, koira,

Hömppä julkisuusko valitsee presidentin

Perjantai 12.1.2024 - Kauko Niemi

Rehn_IMG_74731.jpg

 

Olemme ensi kertaa historiassa siinä tilanteessa, että algoritmit ovat mukana tavalla tai toisella tasavallan presidentin valinnassa. Kukaan ei toistaiseksi vielä tiedä vaikutuksen voimakkuutta, mutta valinnan jälkeen alkaa sitten arviot tilanteesta.

Somen vaikutuksesta hyvänä esimerkkinä voisi pitää vaikka somejulkkiksia, siis niitä jotka koukuttavat meitä alustaa ja algoritmejä hyödyntäen. Miksi tehdä työtä, kun somettamalla tienaa 200.000 euroa vuodessa ja verotkin voi optimoida.

Huomion laadulla ei sinänsä ole väliä. Kohauttaminen, kärjistäminen ja vastakkainasettelu ovat nousseet algoritmien ansiosta erittäin toimiviksi näkyvyyden keinoiksi. Höpinää ja pöhinää riittää netin täydeltä.

Olen yli 10 vuotta seurannut päivittäin koira- ja lemmikkiuutisointia. Se on muuttunut radikaalisti. Koirilla haetaan huomiota muuallakin kuin Maikkarin sääuutissa. Alan jo tietämään milloin eri julkkisten ja politiikkojen koirat käyvät pissalenkeillä ja mitä rutiineista poikkeavaa ne ovat tänään tehneet. Tämä meille niin olennainen tieto, julkkiksen tai politiikon koiran päivittäinen temppuilu, on tullut koirauutisointiin viimeisten 3-5 vuoden aikana.

Tällä hetkellä presidenttiehdokkaat eivät toistaiseksi ole käyttäneet somen mahdollisuuksia läheskään täysimääräisesti. Selkeää leimautumisen varovaisuutta on ilmassa. Kuitenkin vanhanaikaiset vaalimainokset kaduilla eivät silmää häiritse. Tosin Olli Rehn on vuokrannut vaalitilan Helsingin keskustan City-käytävässä. Kuinkahan moni poikkeaa?

Kanditaattien kampanjoinnissa on toistaiseksi vältytty loanheitolta, joka olisi todellista somen käyttövoimaa. Tosin vielähän ehtii. Some rakastaa loppukirejä. Tai sitten ainakin Europarlamenttivaaleissa ensi kesäkuussa.

Yhtään päivää ei omalla kohdallani ole tullut, etteikö Stubb olisi jollakin uudella julkaisulla tullut vastaan netissä. Siis samassa tahdissa, kun kannatus on kasvanut. Toki allekirjoittaneen algoritmit vaikuttavat kohtaamisiin, vaikken kertaakaan ole klikannut mitään julkaisua, enkä ole mikään Stubbin innokas kannattaja.

On melko varmaa, että sosiaalisen median kautta on jo maailmalla toteutettu vaalimanipulaatiota muun muassa USA:n presidentinvaaleissa ja Britannian Brexit-kansanäänestyksessä. Kiinalainen videosovellusta Tiktokia syytetään jopa Kiinan aivosodaksi. Sen käyttö kasvaa kohisten ja siksi presidenttiehdokkaat ja monet mediat ovat ryhtyneet panostamaan nuorempien kohderyhmien tavoittamiseen sovellusta käyttämällä.

Jussi Halla-aho on jo oikeusjutuillaan ottanut oppia Trumpista. Jokainen Trumpin oikeuskäsittely nostaa hänen kannatustaan. Tuollaiset tempaukset saavat satavarmasti tilaa mediassa ja kohinaa somessa. Mielenkiintoista seurata Halla-Ahon kannatuksen kehitystä.

Mika Aaltola kertoo, että hänen Instagram-tiliinsä kohdistui niin sanottu  bottihyökkäys. Aaltolan seuraajamäärä kasvoi hetkellisesti jopa 40 000:lla. Suuri osa uusista seuraajista oli niin sanottuja bottitilejä eli keinotekoisesti tehtyjä tilejä.

Aaltola kertoo poistaneensa yhteensä noin 20 000 seuraajaa käsin yhden yön aikana.

Perttu Pölönen kuvaa uusimmassa Saisinko huomiosi? -kirjassaan, miten algoritmi taluttaa somen käyttäjää kuin koiraa. Vaikka ajatuksesi olisi, että katsot vain yhden videon, somealusta tuntee sinut niin hyvin, että se saa sinut katsomaan seuraavankin. Kuvittelemme, että me teemme itse päätökset, mutta oliko se kuitenkin sovelluksen ilmoituskuvake tai merkkiääni, joka ylipäätään sai meidät avaamaan somen.

Suomen presidentinvaalit ovat olleet maaliskuusta 2012 alkaen enempi läpihuutojuttuja. Sen verran hyvin ja luotettavasti Sauli Niinistö on pestinsä hoitanut ja ennen Saulin valintaa somen vaikutuksella, saati vaikuttavilla algoritmeillä ei ollut merkittävää roolia presidentinvaaleissa ennen Niinistöä.

Kuuden vuoden kuluttua ollaankin jo täysin eri tilanteessa, kun tekoäly jalostaa kampanjat uuteen uskoon. Nyt olisikin oikea hetki demokratian kannalta miettiä tekoälyn roolia seuraavissa presidentin vaaleissa. Kuinka voimme varmistaa aidot mielipiteet äänestyskoppiin asti.

Ennakkoäänestys 17- 23.1.2024

Äänestyspäivä 28.1.2024

Tämä on kuultavissa ääniversiona Finradio.fm kanavalla maanantaina 15.1.2024 klo 08.00 ja 16.00 sekä 21.00

 

Lisää aiheesta:

TikTok vie ja media vikisee

Mielipide ei ratkaise vaan persoonallisuus

Niinistön varjo

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio.fm, presidentinvaalit, Olli Rehn, Aleksander Stubb, Jussi Halla-aho, Sauli Niinistö, algoritmit, koira, hauva, Mika Aaltola, Brexit, Trump,