Vallankumous on vaikeaa, mutta vallan kumous helppoa

Perjantai 1.4.2022 klo 16:42 - Kauko Niemi

Uusinormaali_IMG_23311.jpg

Punaista näyttää uudelle normaalille. Uusi normaali ei ole pelkkä ilmoitusasia, eikä missään tapauksessa tapahdu yhdessä yössä

Valta on ihmeellinen asia. Sen varjolla voidaan tehdä suunnattomasti pahaa toisille. Sen varjolla voidaan juonia vaikka mitä, kunnes onneksi nykyaikainen tekniikka ja sen avaamat tiet mahdollistavat tietojen vuotamiset ja paljastumiset.

Juuri tällä hetkellä on harvinaisen paljon valtataisteluita suuria ja pieniä. Suurin tietysti Ukrainan tilanne. Siinä Putin yrittää vallankumousta ja jos ihmetellään asiaa tiedonkulun kannalta, niin teetättää suunnatonta ja kallista työtä pitää koko kansa hiljaisena. Muuttaa lakeja, jotta suunsa aukaisseet saadaan tuomittua hiljaiseksi. Lisäksi suuri määrä tekniikan muutoksia tiedon rajoittamiseksi.

Miljoonien todellisuudesta tietämättömien venäläisten valheellisten mielikuvien rakentaminen tulee kalliiksi ja vaatii aivan liian paljon viattomien ihmisten henkiä. Lopputulosta ei tiedä kukaan. Suuressa kuvassa sama voi toistua myös Kiinassa, missä valvonta ja sääntely ulottuu jo kaikkialle ja yksilötasoille.

Mutta kun siirrytään pienempiin ja kotoisempiin keisseihin, niin niitäkin riittää aivan liiankin kanssa. Yhdessä yössä syntyy muka uusi normaali. No tuskin ruokateollisuudessakin kestää vuosia ennen kuin tiedämme varmasti kuinka ihmiskehot reagoivat uusiin, teollisesti prosessoituihin ruoka-aineisiin ja niissä käytettäviin lisäaineisiin.

No sitten urheilu ei olekaan ollut reilua ja rehtiä niin kuin on annettu ymmärtää. Jos Jan Vapaavuori olisi nyt reilu ja rehti mies, niin hän siirtyisi syrjään Olympiakomitean puheenjohtajuudesta. Jos asioita hoidetaan Vapaavuoren johdolla vuosikymmenten takaisella äijämeiningillä pienessä suljetussa piirissä nurkan takana ja sen jälkeen hyssytellen kaverin hyväksi.

Jos Vapaavuori oikeasti kuvitteli, etteivätkö tuollaiset asia missään vaiheessa vuotaisi julkisuuteen, niin näinhän saattoi käydä viimeksi Kekkosen aikana vuosikymmeniä sitten. Ei enää nykyaikana. Urheilun sponsorisotkuille ja hyvä veli -kerhoille on saatava loppu. Lopun hyvä aloitus on Vapaavuoren siirtäminen syrjään. Vapaavuori itse ei ole kokenut, että hänen omaa luottamusta olisi suoraan kyseenalaistettu.

Viime viikolla Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi Olympiakomitealta selvityksen, miten epäasialliseen käyttäytymiseen on puututtu. Ministeriö ei ota kantaa itse Mika Lehtimäen tapaukseen. Selvitys tulee toimittaa 13.4.2022 mennessä.

 

Entäs millaista peliä on pelattu alkoholin etämyynnin kanssa peräti 16 vuotta. Poliittista ja viranomaispeliä. Ei kestä päivänvaloa muutaman virkamiehen kekseliäisyys ja sen jälkeen politiikkojen omalaatuinen suojelu.

Iltalehti on uutisoinut viime päivinä, miten väitetty alkoholin etämyyntikielto tupsahti Suomeen muutaman virkamiehen keksintönä ja miten kyseenalaisin keinoin viranomaiset ovat ylläpitäneet kiistanalaista tulkintaa.

Lupa- ja valvontavirasto Valviran edeltäjän STTV:n ylitarkastaja Rainer Pätsi ehti jo julistautua syylliseksi etämyyntikiellolle. Hänen jälkeensä erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallitusneuvos Ismo Tuominen on julistanut julkisuudessa ja eduskunnalle virkavastuulla etämyyntikieltoa sekä pelotellut etämyyjiä rikostutkinnoilla.

Iltalehden mukaan keskeisessä roolissa etämyynnin oikeustilan epäselvyyden takana on Annika Saarikko. Hän väitti perhe- ja peruspalveluministerinä viime kaudella, että korkeimman oikeuden Visnapuu-tuomion mukaan “kaikkien alkoholijuomien rajat ylittävä etämyynti on jo eduskunnan juuri hyväksymän uuden alkoholilain mukaan kiellettyä.” Nyt Saarikko ei anna haastatteluja medialle.

Asia on nyt noussut julkisuuteen ja melko varmana lopputulemana totuus paljastuu aikanaan, kun vuotajia alkaa astua julkisuuteen ja oikeaa tietoa tihkuu tietoisuuteen. Suomessakin siirrytään EU:n mukaiseen alkoholijuomien etämyyntiin hapuilevien ja keksittyjen lakitulkintojen jälkeen.

 

Tuo etämyyntikielto johdattelikin jo Valviran ovelle, jonka toimintatapaa on voinut ihmetellä jo vuosia. Valvira painottaa, ettei se aloita oma-aloitteisesti selvityksiä, vaan silloin kun Valviralle tehdään kantelu. Mutta kuinka helppoa onkaan löytää sisäpiiristä asiantunteva kantelija ja saada taas selvitysruletti pyörimään. Viimeistäänkin Lääkäriliitto ”suostuu” kantelijaksi. Kaiken huippu on vuosia kestänyt oppikiista kilpirauhashoidosta.

Tuorein päätös tuli helmikuussa, jolloin kuopiolainen lääkäri Ville Pöntynen hävisi hallinto-oikeudessa, eikä saanut lääkärinoikeuksiaan takaisin. Yksikään potilas ei ole koskaan valittanut Pöntyseltä saamastaan hoidosta, vaan valittajat ovat Valviran sisäpiiriläisiä.

Oikeuskäsittelykin oli vähintään kummallinen. Valviran johtaja Tarja Holi on osallistunut asian käsittelyyn esteellisenä. Pöntyselle ei näytetty käsittelyn pohjana olevia asiakirjoja ja käsittelyssä käytetään Valviran sisäisiä asiantuntijoita.

Avoimuudesta tuskin voidaan puhua. Valvira on organisaatio, jonka toimintatavat pitäisi pikaisesti ottaa puolueettomaan käsittelyyn, ennen kuin koko luottamus valuu viemäriin.

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa 4.4.2022 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio.fm, Ville Pöntynen, Valvira, Tarja Holi, kilpirauhashoito, Alkoholin etämyynti, Iltalehti, Annika Saarikko, Rainer Pätsi, Ismo Tuominen, Jan Vapaavuori, Vladimir Putin, Ukraina, vallankumous, valta

Miksei homehdu

Lauantai 13.11.2021 klo 9:52 - Kauko Niemi

Tuoteseloste_IMG_09321-2.jpg

Usein olen miettinyt, että milloinkahan avataan sellainen ruokakauppa, jonka mainoslupaus on, että tuotteemme pilaantuvat kolmessa viikossa.

Tuolloin voisi olla melko varma, ettei tuotteissa ole turhia säilöntäaineita ja teollisen ruokatuotannon prosessoimia, koukuttavia keinomakuja tai itse valmistuksessa käytettäviä tuotantoprosessien sujuvoittamiseen ja halpuuttamiseen tarkoitettuja lisäaineita.

Siis ruokakauppa, joka myisi puhtaita ruokatarvikkeita sekä luomutuotteita ja luomusti valmistettuja eineksiä. Pitäisköhän vinkata vaikka Järvenpään Citymarketille – pyhittäisivät vaikka pienen kulman aluksi. Hehän uskaltavat vaikka mitä.

Jokainenhan muistanee esimerkiksi hampurilaiskokeilun. Vuoden vanhaa hampurilaista tuskin moni erotti viiden minuutin vanhasta. Hirmuiset nuoruuskemikaalit on täytynyt olla pelissä, kun kaipaamaani hometta ei tuossa kokeessa näkynyt missään. Epäilen etteivät nuoruuskemikaalit pidä vatsamme 2,5 kiloista bakteerikantaa nuorena.

Kuulin tuttavaltani, jonka tuttava oli ”pizzatehtaassa” töissä. Hän mätti säkkikaupalla erilaisia jauhoja ja muuta leivonta-aineita pizzanpohjia hierovaan koneeseen kunnes? Nenän limakalvot eivät hommaa kestäneetkään, vaan nenä alkoi vuotamaan aika ajoin verta. Joku mukana ollut aine aiheutti sen, että tämä työ piti lopettaa ja syyllinen ei ehkä kuitenkaan ollut puhdas vehnäjauho.

Vuosien ylistyslaulua soinnutettu rypsiöljyä pidetään terveyden avaimena. Missään ei kerrota, että sen kirkastamiseen käytetään probyleeniglygoolia eli pakkasnestettä. Eikä läheskään kaikki selvitykset ja tutkimukset ole vakuuttamassa, että rypsiöljyn luontainen koostumus muutenkaan olisi parasta mahdollista ihmisen terveydelle.

Muutama kuukausi sitten aasialainen nainen päätti putsata kaikki pahat bakteerit ihostaan. Hän täytti kylpyammeensa alkoholilla ja meni putsautumaan ammeeseen. Nainen kuoli ja hänen alkoholipitoisuus veressä oli 12,7 promillea. Siis ilman ainuttakaan naukkua. Iho hoiti tämän alkoholimyrkytyksen.

Tämä nainen ja moni meistä ei tiedosta ja ymmärrä, että ihomme on meidän suurin elimemme, jota pitää hoitaa ja hoivata myös mahdollisimman luonnonmukaisesti. Se, että iholle läikähtää alkoholia ei varmastikaan tee sinusta rattijuoppoa, mutta jatkuva ihohuokosten tukkiminen jollakin mönjällä vuodesta toiseen saattaa altistaa huonoihin seurauksiin.

Iholla on myös luonnollinen bakteerikanta. Liian tehokkaat puhdistustuotteet sekoittavat ihon luonnollisen mikrobiomin eli bakteeriston. Jos sen hinkkaa ja huuhtelee viemäristä alas, tie iho-ongelmille on entistä avoimempi. Joidenkin neuvojen mukaan päivittäinen suihku ja hinkkaamiset olisivat jopa liikaa ihon terveyden kannalta. Riittää kun pesasee ne tietyt paikat.

Ulkonäköpaineet ovat nostaneet esiin monia ihmisille luonnottomia tehoaineita vaikkapa botoxin. Botuliinitoksiini, tuttavallisemmin botox, jättää vaarallisuudessaan taakseen arsenikin, sariinin ja monet muut kauhua herättävät myrkyt. Vain yksi gramma botuliinia voi tappaa miljoona ihmistä. Hajuton ja mauton myrkky aiheuttaa kuoleman lamauttamalla hengityselimistön. Samalla aineella silotellaan ulkonäköpaineessa sitten paikkoja ”kauniimman näköiseksi.”

Toki nämä esimerkit ovat äärimmäisiä tapauksia, mutta osoitus, että liika on liikaa eikä kaikkea tarvitse edes suun kautta syödä. Elintarvikkeiden lisäaineet on toki tutkittu ja niiden käyttömäärät ovat viranomaisten hyväksymiä.

Sen sijaan on vaikeampi löytää todellista tietoa vaikutuksesta jatkuvassa käytössä yksilötasolla. Ja mahdotonta löytää tietoa eri lisäaineiden yhteisvaikutuksesta, kun lisäaineet ja niiden käyttö selvitetään aine kerrallaan ja kuka on vastuussa yhteisvaikutuksesta.

Tunnetko ja kuinka selkeästi ymmärrät tuoteselosteet ja niiden merkitykset? Tutkiskella tuottuoteselosteita missä lukee pienellä: kasvisrasva tai kovetettu kasvisrasva tai hydralisoitu kasviöljy tai jotain muuta terveellistä kasvis-alkuista, niin todennäköisesti kyse on transrasvasta, jonka lähteenä palmuöljy.

Miksei sanota suoraan ja rehellisesti palmuöljy. Sääntöjen mukaan, jos tuotteessa on riittävän vähän (alle 1,5 prosenttia) jotain ”komponenttia”, sitä ei tarvitse merkitä. Entäs jos tehdään pieni muutos komponenttiin ja annetaan sille uusi nimi? Onkos tämä sitten vaikkapa ruoan hakkerointia, jolle valvovat viranomaiset eivät mahda mitään.

Jokainen miettiköön kohdallaan kuinka prosessoitua ruokaa suuhunsa pistää. Onko se huipputerveellinen kala kasvatettu altaassa? Jos syöt jotakin yksittäistä ruokaa silloin tällöin niin tuskin kannattaa yöuniaan menettää, mutta jos jatkuvaa, pelkkien ruokatehtaiden ruokien syöntiä – kannattaa miettiä.

 Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa 15.11.2021 alkaen ma ja ke 07.00 ja 14:00 Suomen aikaan

 

Lisää aiheesta:

“Botuliini on osaamattomissa käsissä hengenvaarallinen” - Maailman voimakkain myrkky silottaa rypyt ja hoitaa sairauksia | Tiede | yle.fi

 

Ihmisten pitkä ikä hämmästyttää Costa Ricassa – näin tervaskannot syövät: ”Sanotaan, että se on hyvää ruokaa”

Palmuöljy on kiistattoman haitallista ympäristölle ja epäterveellistä ihmisille. Silti sitä on lähes mahdotonta välttää. HS selvitti, miksi palmuöljyä käytetään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, lisäaineet, botox, alkoholi, bakteerikanta, lisäaineiden yhdistelmät

Viinamuisti on pitkä

Maanantai 5.1.2015 klo 10:40 - Kauko Niemi

Todennäköisesti elämässäni ei ole tapahtunut mitään muuta asiaa joka muistettaisiin niin hyvin kuin läträämisen lopettaminen.

Ymmärrän hyvin tänään Aamu-tv:ssä Arto Nyberin vihjausta siitä, ettei julkisuudessa olevan ihmisen kannattaisi julkisesti kertoa muutoksia alkoholin käytössä.

Tavallisella ihmisellä kuten minulla kysymyksiä, arviointeja syistä, ihmettelyä kesti liki 10 vuotta. Viina muisti on pitkä ja hyvä. Jos nyt aiot olla 100 päivää ilman alkoholia, niin varaudu siihen, että kaikkien tapaamisten keskusteluaihe on se, että mikä ongelma sinulla on, kun et juo.

Sen jälkeen kun suorat ihmettelyt ja spekulaatiot, selitysvaatimukset laantuvat, alkaa tietynlainen eristäminen. Mitäs sinulle nyt tarjottaisiinkaan, kun et käytä alkoholia, vaikken koskaan ole ollut absolutisti. En ole koskaan vaatinut erityiskohtelua, kun juhlamaljoja on nosteltu tai illallisviinillä on skoolattu. Viinamuisti sen kun jatkuu.

Vuosien varrella paras ja hyväksyttävin selitys on ollut – minulla ei koskaan ole illalla ollut viinan voimalla niin hauskaa, että kestäisin seuraavan päivän pöhnän olon.

Olin nelikymppinen, täysin liikkumaton ja painunut sellaiseen kuntoon, että töistä tullessa piti levätä sohvalla että jaksoi mennä jääkaapille. Elämän muutos oli välttämätön. Tavoitteena ei ollut viinan välttäminen, vaan seuraus siitä, että se häiritsi liian paljon saavutettua freesia ja jatkuvasti parantuvaa terveyttä ja fiilistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viina, alkoholi, terveys, viinamuisti

<ilman otsikkoa>

Maanantai 2.7.2012 - Kauko Niemi

Suomalainen ”urheiluviikonloppu” on vertaansa vaille. Tämän viikonlopun tuloslista on niin kamala, etten keksinyt sille edes otsikkoa. Samaan aikaan kun valitetaan mitä kummallisimmista asioista, niin hyväksytään läträäminen, jopa kehua retostellaan ja raportoidaan yleisesti kuinka paljon ja koska ja missä.

Asennevamma on paha, mutta sekin voidaan muuttaa. Tupakan kohdalla se on jo muuttunut. Ei ole erityisen miehekästä eikä fiiniä tuprutella. Sen sijaan alkoholin käyttämättömyyttä ihmetellään ja sitä pitää edelleen selitellä.

Päättyneen viikonlopun tuloslista, joka ei tietenkään ole täydellinen, vain nelisenkymmentä parasta:

Häissä vieraana ollut 37-vuotias mies puukotti 29-vuotiasta morsianta sunnuntain vastaisena yönä Lieksassa. Puukottaja oli vahvassa humalatilassa.

Lauantai-iltana puoli kuuden jälkeen poliisipartio tapasi Imatran Ensontiellä mieshenkilön kuljettamasta mopoa 1,21 promillen humalatilassa. Hän syyllistyi törkeään rattijuopumukseen.

Vielä kovemmat promillet puhallettiin samaisena päivänä Imatralla iltakymmeneltä, kun mieshenkilö kuljetti mopoa alkoholin vaikutuksen alaisena. Poliisin seulontamittarikoe 2,94 promillea.

Mieshenkilö tavattiin kuljettamasta henkilöautoa Tainionkoskentiellä 0,72 promillen humalatilassa puoli kolmelta sunnuntain vastaisena yönä.

Hieman ennen puoli viittä aamulla naishenkilön todettiin kuljettaneen mopoa Tainionkoskentiellä 1,1 promillen humalatilassa.

Mieshenkilö kuljetti henkilöautoa 0,6 promillen humalatilassa puoli viideltä sunnuntain vastaisena. Rikos tuli ilmi poliisipartion pysäytettyä ajoneuvon kuljettajan.

Lappeenrannassa 1.7.2012 klo 12.34. Sunnuntaina puoli yhden aikaan päivällä hätäkeskukseen ilmoitettiin henkilöautosta Lappeenrannassa, joka liikkui epävarmasti. Myöhemmin tuli ilmoitus, että sama auto oli törmännyt erääseen toiseen autoon. Poliisi aloitti välittömästi auton etsinnän, ja löysi teossa käytetyn auton. Poliisikoirapartio löysi jäljestämällä kaksi teosta epäiltyä mieshenkilöä, jotka otettiin kiinni Mikkelintien läheisyydestä. Molemmat epäillyt olivat lähes kolmen promillen humalatilassa.

Poliisin mukaan Vantaalainen nainen ajoi kolmen ja puolen promillen humalassa mopolla Kuninkaalassa lauantai-iltapäivällä. Hän menetti ajoneuvonsa hallinnan ja kaatui. Kuljettaja vietiin Töölön sairaalaan hoidettavaksi.

Mies ja nainen havahtuivat lauantaina aamulla kello 6.30 siihen, että päihtynyt nainen hiippaili heidän makuuhuoneessaan.

Poliisi otti kiinni kaksi henkilöä, jotka tulivat partiota vastaan alasti ja ilman kypärää mönkijällä Jämsän Vaherintiellä sunnuntaina puoliltapäivin. Kuljettaja, paikkakuntalainen 23-vuotias mies puhalsi alkometriin puolentoista promillen lukemat. Ajoneuvo oli rekisteröimätön.

Lauantaiyönä nuori leppävirtalainen mies kaatui mopolla ja loukkasi itseään muun muassa päähän, koska hänellä ei ollut kypärää. Mies puhalsi 1,64 promillea. Sunnuntain vastaisena yönä ulkomaalainen mies ajoi Viitostiellä Leppävirran kohdalla ulos tieltä. Hän puhalsi 1,26 promillea.

Lauantai-iltana Padasjoella ulosajanut kuljettaja oli humalassa, kerrotaan Päijät-Hämeen poliisista. Mies puhalsi alkometriin 1,62 promillen lukemaan.

Hieman ennen lauantain vaihtumista sunnuntaiksi Tornion poliisipartiolle tuli hätäkeskuksen kautta yleisöilmoitus humalaisesta kuljettajasta liettualaisessa henkilöautossa. Poliisipartio havaitsi auton liikenteessä ja näytti pysäytysmerkkiä, jolloin auto ajoi Suomen ja Ruotsin välisen tullirakennuksen pihaan. Kuljettajalle tehty puhalluskoe antoi tulokseksi 2,77 promillea.

Poliisi nappasi Kouvolan Kuusaantieltä sunnuntain vastaisena yönä kovassa humalassa ajaneen miehen. Henkilöautolla liikkeellä ollut kuski puhalsi alkometriin 2,07 promillea.

Valkeakoskella kaksi parikymppistä nuorta loukkaantui vakavasti auton ulosajossa aikaisin sunnuntaina. Turma-auton kuljettaja oli vahvassa humalassa ja puhalsi alkometriin 1,93 promillea.

Poliisiksi esittäytynyt mies vaati seksiä thai-hieromoista Lahdessa. Mies oli tapahtumahetkellä humalassa.

Poliisipartio tapasi lauantaina 30. kesäkuuta kello 20 aikaan Palsinantien varresta vuonna 1950 syntyneen jämsäläisen henkilöautoilijan, joka puhalsi 3.04 promillea. Henkilöä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

Perjantaina 29. kesäkuuta kello 13.55 Jämsän poliisi pysäytti Koskentiellä henkilöauton kuljettajan ajokunnon tarkistamiseksi. Auton kuljettajana toiminut tamperelainen mies puhalsi 2,52 promillen lukemat alkometriin.

Mies kaahasi autollaan hurjaa nopeutta lauantai-iltana Jyväskylässä nelostiellä. Vuonna 1979 syntynyt mies ajoi Mannilan kohdalla 148 kilometrin tuntinopeutta satasen nopeusrajoitusalueella. Kuljettaja oli 1,5 promillen humalassa.

Sunnuntaina aamuyöllä Porissa Sampsantien ja Suovantien risteyksessä henkilöauto törmäili tietyön reunaan asetettuihin aitoihin. Poliisi löysi auton ja kuljettajan myöhemmin. Mies puhalsi 1,5 promillea.

Juopunut nuori kuski on jäänyt kiinni Outokummussa. 22-vuotias mies ajoi lauantai-illalla Kummunkatua, kun hänet pysäytettiin. Kortiton kuski puhalsi 2,3 promillea.

Norjalainen rattijuoppo jäi kiinni Ylitorniolla lauantaiaamuna noin varttia vaille yksitoista aamupäivällä. 23-vuotias mies joutui poliisipartion pysäyttämäksi kuljettamallaan henkilöautolla Ylitornion Alkkulanraitilla. Puhalluskoe osoitti miehen olevan 1,5 promillen humalassa.

Keminmaalaisen 33-vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen Tornion Kaakamon, Kyläjoen ja Raumon kylissä sunnuntaiaamuna hieman ennen kello neljää muun muassa törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen, huumausaineen käyttörikokseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Poliisipartio valvoi kuljettajien ajokuntoa lauantaiaamuna valtatiellä 23 Keuruun keskustaajamassa. Tarkastuspisteeseen ajoi aamulla hieman ennen yhdeksää henkilöautolla petäjävetinen vuonna 1983 syntynyt mies, joka puhalsi poliisin alkometriin 0, 9 promillen lukemat.

Hieman myöhemmin lauantaina rattijuopumuksesta jäi kiinni Vaasantiellä Keuruulla vuonna 1967 syntynyt mies. Hän puhalsi rattijuopumukseen oikeuttavat yli 0,5 promillen lukemat.

Lauantaina iltapäivällä Keuruulla jäi kiinni vielä kolmas rattijuoppo poliisin valvonnan yhteydessä. Puoli neljän maissa iltapäivällä Asematien ja Leppäläntien risteykseen ajoi henkilöautolla vahvasti humaltunut nainen. Vuonna 1955 syntynyt keuruulainen nainen puhalsi 1, 95 promillen lukemat.

2,4 promillen humalatilassa ollut omakotitalon isäntä ampui haulikolla kohti naapuriaan Nastolan Kumiassa perjantain vastaisena yönä. Naapurin keski-ikäinen naishenkilö onneksi selvisi ilman osumia.

Vuonna 1976 syntynyt suomussalmelaismies tavattiin kuljettamasta henkilöautoa 2,43 promillen humalassa Suomussalmen Jalokaarteella lauantaiaamuna. Hetkeä aiemmin mies oli törmännyt kaupan parkkipaikalla pakettiautoon ja poistunut paikalta.

Poliisi otti lauantaiyönä kiinni miehen, joka ajeli silminnäkijöiden mukaan humalassa parkkialueella Lahden Riihelässä. Reilu nelikymppinen mies tavoitettiin kahden aikaan yöllä auton edustalta. Hän puhalsi poliisin alkometriin yli kahden promillen lukeman.

Perjantai-iltana Pertunmaalla Mansikkamäentiellä mitattiin 80 kilometrin rajoitusalueella henkilöautolle nopeudeksi 109 kilometriä tunnissa. Vuonna 1985 syntynyt mieskuljettaja puhalsi alkometriin 1,5 promillea ja samalla selvisi, ettei hänellä ole ajo-oikeutta.

Samoihin aikoihin Pertuntiellä ajoi paikkakuntalainen vuonna 1973 syntynyt nainen puhallusratsiaan. Alkometripuhallus osoitti 0,85 promillea.

Humalainen mieskaksikko ohitteli perjantai-iltana moottoritiellä Hämeenlinnan kohdalla edellä ajavia pientareen kautta. Nopeus nousi paikoin 180 km tunnissa. Lopulta auto syösyi ulos tieltä.

Henkilöauto suistui tieltä perjantai-iltana yhdeksän aikoihin Kälviällä Ridantiellä. Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta. Poliisipartio tavoitti miehen tieltä suistumisen jälkeen. Mies puhalsi 2,77 promillen lukemat. Miehellä ei ollut voimassaolevaa ajo-oikeudetta, koska hän oli menettänyt sen alkuvuodesta rattijuopumuksen vuoksi.

Poliisi puhallutti perjantai-iltana kello kahdeksan maissa Köyliössä miehen, joka puhalsi alkometriin kolmen promillen tuloksen. Hänen epäillään kuljettaneen henkilöautoa Köyliön alueella. Miestä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

Kokemäellä puolestaan jäi lauantaiaamuna kello 3.40 kiinni henkilöautoa kuljettanut nainen, jota epäillään rattijuopumuksesta. Tarkkuusalkometrikoe antoi tuloksen 0,29 mg/l.

Liperissä on jäänyt kiinni aamuyöllä tuhdissa humalassa autoillut ulkomaalainen mies. Puolalainen 37-vuotias kuski pysäytettiin Ylämyllyntiellä ja hän puhalsi 2,14 promillea.

Joensuulaisen 41-vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen, kun hän ajoi päihtyneenä henkilöautolla Polvijärventiellä Polvijärvellä perjantai-iltana. Puhalluskokeen tulos oli 0,66 promillea.

Vahvassa humalassa ollut henkilö ajeli Vaalassa pitkin jalkakäytäviä. Hän puhalsi Oulun liikkuvan poliisin alkometriin lähes kolmen promillen lukemat.

Ja lopuksi:
Noin joka viides nuori keskisuomalainen mies kertoo ajaneensa moottoriajoneuvolla humalassa. Nuorista naisista alkoholin vaikutuksen alaisena tunnustaa ajaneensa noin joka kymmenes. Karua tarinaa kertovat tiedot selviävät Liikkuvan poliisin vanhemman konstaapelin Satu Laulaisen tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 783 iältään 15–20-vuotiasta keskisuomalaisnuorta. Hän kartoitti kyselyllä maakunnan nuorten asenteita liikenneturvallisuuteen osana erikoistumiseen liittyvää opinnäytetyötään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: humala, alkoholi, rattijuopumus

Olisi aika lopettaa alkoholin ihannointi

Sunnuntai 7.8.2011 - Kauko Niemi

Anders Behring Breivik oli Oslon pommi-iskuun ja Utøyan ammuskeluun syyllistyessään päihteiden vaikutuksen alainen, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Poliisisyyttäjä Christian Hatlon mukaan asia on varmistunut pidätysten jälkeen otetuista verikokeista.

No pikku hiprakassahan sitä tulee tehtyä yhtä jos toista. Maanantaiset keskustelut työpaikoilla ja kouluissa ovat lähinnä kehuskelua, kun tuli vedettyä lärvit tai ainakin melkein. Kaikkea en muista, mutta kuuleman meillä oli v*tun hauskaa.  Pari kaveria katosi, mutta onneksi löytyi myöhemmin.

Ei multa mitään puutu – on yksi yleisimmistä päivityksistä Facebookissa. Ystäviä, ruokaa ja hyvää viintä. Elämä on täydellistä. Kuitenkin useimmissa tapauksissa hyvän ruoan maku jää viinin jalkoihin.

Mikä on tämä suomalainen kulttuuri, jossa itseään kehutaan ja muita ihannoidaan vain alkoholin kautta. Alkoholinäkökulmassa häviää vaatimattomuus ja perisuomalainen kateus. Meillä jopa useita asioita saadaan julkisesti anteeksi ja ymmärretään sen takia, että oltiin hieman syyntakeettomia.

Pojat on poikia lätkäjengissäkin ja pitäähän sitä. Tämä sama asenne välittyi varsin selvästi jääkiekon MM-karkeloissakin.

Toivottavasti poliisi ei kuitenkaan lähde tähän sattuuhan sitä -kelkkaan, sillä joka neljäs kuoleman tuottanut kolari Suomessa ajetaan enemmän tai vähemmän kännissä. Se on paljon ja siihen hallituksen tavoite puolittaa onnettomuudet, ei auta mitkään tekniset ratkaisut, jos asenne ei muutu.

Useissa muissa kulttuureissa alkoholi ei alkuunsakaan ole asia, jolla kehutaan ja retostellaan. Alkoholin käytöstä puhutaan julkisesti yhtä vähän kuin seksistä.

Meillä meni parisenkymmentä vuotta, kun miehekkäistä tupakoitsijoista tuli luusereita. Asenteet on mahdollista muuttaa, jos niin halutaan. Asenne alkoholia kohtaan on mahdollista myös muuttaa ja se tuottaisi vain pelkkää hyvää ainakin liikenteessä, terveydessä ja kotien rauhassa - 20 vuoden kuluessa.

ps.

En ole absolutisti, eikä minulla ole mitään muutakaan vakaumuksellista taustaa tuoda ajatuksiani esiin tästä aiheesta. Muutama läheinen kokemus on alkoholin liiallisesta käytöstä. Vihjeeksi mainittakoon, että minulle ei kannata kehuskella, yhtään irtopistettä ei heltiä.

Lue aiempi blogini samasta aiheesta:
Eilen kuoli 8, tänään kuolee 8 ja huomenna kuolee 8

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alkoholi, Breivik, tupakka

Tupakat pois ja piiput piiloon ? enemmän asennetta kuin määräyksiä

Tiistai 11.1.2011 - Kauko Niemi

Etelä-aasialainen Bhutan on ottanut vuoden alusta käyttöön ankarat keinot tupakanvastaisessa taistelussa. Poliisi voi tehdä tupakoitsijoiden koteihin etsintöjä salakuljetetun tupakan löytämiseksi. Tupakanetsinnän avuksi on tulossa myös erityiskoulutettu koira.

Bhutan pyrkii maailman ensimmäiseksi täysin tupakoimattomaksi maaksi. Buddhalaisessa maassa ajatellaan, että tupakointi on pahaksi karmalle.

Tupakan myynti kiellettiin Bhutanissa jo vuonna 2005, mutta tupakan salakuljetus Intiasta kukoistaa yhä, eikä kiellolla ole käytännössä ollut paljoakaan vaikutusta, vaikka tupakan myynnistä voi saada viisi vuotta vankeutta.

Tupakkataistelu on tuttua kotomaassammekin. Ruuvia on kiristetty lain voimalla vuosi vuodelta. Uskon kuitenkin, ettei mikään laki sinänsä estä kössyttelyä. Laki vain tukee sitä asennemuutosta, mikä on tapahtunut vuosien varrella. Tupakoitsijasta on tullut toisen luokan kansalainen, jota pidetään heikkoluonteisena lintsarina.

Aikoinaan vieraat suuremmitta kyselyittä pistivät olohuoneen sohvalla tupakaksi. Vierailun jälkeen kuluikin sitten viikko tuuletteluun. Nyt ei sellaista enää tapahdu. Ei ainakaan meillä.  

Asennemuutoksen iskostuttua syvälle, tupakkalait voitaisiin jopa purkaa. Ne ovat asennemuutoksessa tehtävänsä tehneet.

Itse lopetin parikymmentä vuotta sitten. Sopivan hetken tultua lopetus oli kertakaikkinen. Kertaakaan ei sen jälkeen ole tehnyt mieli. Tupakan hajukaan ei vaikuttanut mitenkään päätöksen pitävyyteen. Vasta nyt alkaa olla oireita, että tupakanhaju tuntuu epämiellyttävältä. Tämän oman lopettamiseni taustalla oli alitajuntani onnistunut manipulointi. Alitajuntahan ohjaa toimintaamme, eikä siihenkään ole lainsäätäjillä mitään roolia.

Varteenotettavin ja hienon esimerkki tulee afrikkalaisesta Kamerunista. Siellä tupakointi ja tupakan myynti on sallittu, eikä sitä millään tavoin rajoiteta lailla. Siinä yhdyskunnassa tupakointi vain on aina ollut hyvin halveksittavaa. Tupakointi ja huoraaminen ovat yhtä syntistä puuhaa.

Kamerunissa erittäin harva tupakoitsija pääsee esimerkiksi naimisiin. Tai jos onnistuu siipan jollakin keinoin vokottelemaan, niin perinteisiä häämenoja boikotoidaan ja häävieraita on vain kourallinen. Tavallisissa, jopa köyhänkin perheen häissä on vähintään tuhat vierasta.

Asenteen voima on suuri asiassa kuin asiassa. Toivon jonakin päivänä huomaavani, että asenne kääntyy myös alkoholin suhteen. Nythän sitä ollaan sitä suurempia sankareita mitä rajummin on ryypätty. Sitä sivistyneempi olet mitä enemmän osaat niin sanottua viinitietoutta. Ja jos et ota, joudut sepittämään jonkin syyn.

Jos asenne olisi toinen, niin esimerkiksi joka neljäs kuolonkolari jäisi tapahtumatta.

1 kommentti . Avainsanat: Tupakka, alkoholi

Eilen kuoli 8, tänään kuolee 8 ja huomenna kuolee 8

Keskiviikko 30.12.2009 - Kauko Niemi

Suomessa kuolee keskimäärin joka päivä kahdeksan ihmistä alkoholin vaikutuksesta. Helsingissä kuolee nyt vuodessa 124 naista alkoholin liikakäytön seurauksena, kun vuonna 2000 määrä oli yli puolet vähemmän.

Tänäänkään en nähnyt päivän lehdessä enkä muissakaan tiedotusvälineissä yhtään uutista alkoholiin kuolleesta ihmisestä. Sen sijaan uutisia riittää liikenneonnettomuuksista, joissa peltiä ja muovia ruttaantuu lumisessa liikenteessä.

Sen sijaan ei ole vaikea löytää informaatiota ja suosituksia millainen viini sopii nakkien ja perunasalaatin kanssa. Ei ole vaikeaa löytää tietoa millaista kuohuviiniä fiksu ja sivistynyt ihminen käyttää vuoden vaihteessa.

Informaation sävy on selkeä. Olet sivistymätön moukka jos kuohuviinipullo ei poksahda tai et valitse asiantuntijoiden ja alan erikoislehtien suosittelemaa viintä.

Olen aiemminkin ihmetellyt sitä intoa millä tupakoitsijoita paimennetaan ja ahdistellaan ja kuinka ylevää ja hienoa on ryypätä. Tilanteen pitäisi olla juuri toisin päin.

Espoossa kielletään tupakointi kaupungin työpaikoilla. Nuoriso parlamentti esittää ettei bussipysäkillä saisi tupakoida, mutta he eivät ota mitään kantaa pussikaljaporukoihin.

Tarvitsemmeko todella alkoholisuosituksia nakkien ja perunasalaatin huuhteluaineeksi. Etenkin kun joka päivä kuolee kahdeksan ihmistä tämän liemen aiheuttamiin ongelmiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: alkoholi, tupakka,

Pirun hyvä laki osui väärään kohteeseen

Keskiviikko 23.1.2008 - Kauko Niemi

Tupakkalaki on toteutunut todella hienosti ja nimenomaan asennetasolla. Kukaan vieraistani ei ole enää aikoihin kysynyt, että saanko polttaa olohuoneessani. Näin tapahtui vielä pari vuosikymmentä sitten. 

Enää ei ole fiiniä, ei miehekästä, ei mitään extra-fiilistä polttaa tupakkaa. Malboro mies ei tallustele rehvakkaasti, vaan värjöttelee jossakin syrjäisessä paikassa häpeissään, kun ei pysty muuttamaan tapojaan. Tällainen asennemuutos on arvokas, jota nyttemmin laki on edesauttanut.

Todella sääli, ettei aikoinaan tajuttu, että muutos olisi pitänyt tapahtua mieluummin alkoholin kuin tupakan suhteen. Todella hienoa, kun Kännikapina aloittaa edes nyt tämän asennemuutoksen.

En ole kuullut että yksikään tupakoija olisi tupakan takia aiheuttanut kuolemaan tuottavia auto-onnettomuuksia. En ole kuullut, että raakoja murhia olisi tehty nikotiinin vaikutuksen alaisena. En ole kuullut, että perheväkivallan syynä olisi ollut tupakka. En ole kuullut että tupakka olisi aiheuttanut lennon keskeytyksen ja häirikön poistamisen. En ole kuullut, että joku olisi menettänyt työpaikkansa tupakan takia, paitsi silloin kun hankkinut itseaiheutetun kuolemaan johtaneen syövän.

Siis hienoa, että näin topakasti on ajettu savutonta maailmaa. Ja viimeistään nyt on aika saada aikaan sama muutos alkoholin suhteen.

Miksi maan suurin päivälehti Helsingin Sanomat ja monet muut tekevät viiniarvosteluja ja luovat jotenkin hienoa viinikulttuuria. Miksei sitten sikariarvosteluja?

Miksi kirkko tarjoaa ehtoollisviiniä (onneksi alkoholitonta) kaiken synninpäästöksi? Miksi viininmaistaja ravintolaseurueessa on jotenkin muiden yläpuolella.

Miksi eri tilaisuuksissa alkoholittoman vaihtoehdon puute paljastuu vasta tilaisuuden ollessa vauhdissa ja sitten sählätään suurin elein, kun tuo törppökin tuli tänne sekoittamaan ”hyvät” järjestelyt.

Itselleni alkoholin vajaakäyttö (verrattuna keskimääräiseen) tuli sivutuotteena kun heräsin elämän laadun parantamiseen. Minulla ei koskaan ollut illalla niin hauskaa, että olisin kestänyt sen nuhjuisen olon aamulla ja seuraavana päivänä. Saman tuomion saivat kaikki muutkin nuhjuisen olon aiheuttaneet asiat. Kuten turha valvominen.

Kohdallani selittelyä sai kestää noin 15 vuotta – onko sinulla ollut ongelmia alkoholin kanssa, kun et uskalla ottaa. No ota nyt. Yksi lasillinen, ilonpilaaja, pitääkö sitä nyt olla noin tiukkapipoinen. Tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Alkoholin käytössä näyttää olevan vain on-off-asento. Nyt kun ei enää kysellä, niin myös varataan vesi valmiiksi vaikka toki voisin silloin tällöin ottaa lasillisen hyvän ruuan kanssa. Omituinen tyyppi kun ei pysty päättämään ottaako vai ei!

Jonkinmoinen ongelma on edelleen se, että olen erinomainen kokki ja vieraana saavat maukkaita ja erikoisia tarjoiluja – ilman alkoholia. Sherry, ja viini on jo useimmiten valmiiksi ateriossa.

Tiukkapipoisimmat vetoavat etiketteihin. Kuuleman mukaan etiketteihin kuuluu tarjota sitä sun tätä. Onneksi olen sen verran vahva kulkemaan omia polkuja ja noudattamaan ikiomia etikettejä niin kuin se Malboro-mies teki aikoinaan.

Onnea kännikapinalle – Anna lapselle raitis joulu – ja kaikille asian eteen työskenteleville. Aloitetaan vaikka etikettikirjojen uusintapainoksilla.

ps.

edellisissä blogeissani ihmettelin Canonin markkinointia. Väliaikatietona mainittakoon, että hyvitys raha ilmestyi tililleni tasan kuukauden kuluttua ostopäivästä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tupakka, alkoholi